Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Досие - актуална тема
Електрическите коли – голямата измама
Документация "Строго секретно"

Тази новина е най-важната за ЕС за годината в областта на икономиката.

В началото на юни Европарламентът одобри предложението за забрана на продажбата на нови леки коли и леки търговски автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г.

Новите строги стандарти за отделяне на вредни емисии – CO2, трябва да принудят производителите на автомобили да се откажат от двигателите с вътрешно горене и да се съсредоточат върху електромобилите.

Първите отзиви бяха унищожителни за това решение – електрическите коли са по-скъпи от двигателите с вътрешно горене и няма тенденция да станат по-евтини, стойността на литиевите акумулатори и на други метали за тяхното производство е много висока и т.н.

Не се отчита и най-новият фактор – рязкото поскъпване на електроенергията заради енергийната криза в ЕС, нямаляващото производство на електроенергия в Германия, която никога няма да може да произведе електроенергия за 30 милиона електромобили нито с вятърни мелници, нито със слънчеви системи, нито с останалите две атомни електроцентрали. За да се справи с новата ситуация на Германия са нужни 40 нови АЕЦ.

Същото се отнася и за Франция и за проблемите с нейните атомни централи.

Ако Германия бъде принудена да преструктурира своето производство на леки коли към електрически, това ще е съкрушителен удар върху цялата немска икономика в която около 40 на сто от трудово ангажираните по един или друг начин са свързани с автомобилостроенето. По този начин сме свидетели на икономическо саморазрушение на ЕС, каквато е целта на САЩ. До 2035 г. Европа ще се превърне във второстепенна територия в процес на стремително обединяване, в която хората няма да имат пари да си купят нова електрическа кола.

Всичко се дължи на новите европейски норми за емисия на CO2.

От 1 януари 2020 г. 95 процента от колите, продавани от всеки производител на територията на ЕС трябваше да отговарят на новия лимит за максимална емисия на CO2 – 95 грама на 1 километър, а от 2021 г. – всички!

Според европейската агенция за околната среда, транспортът в ЕС отговаря за около 20 процента от общата емисия на CO2 и като единствен сектор на икономиката го произвежда все повече, докато другите /енергетиката, селското стопанство, промишлеността/ - все по-малко.

Пътният транспорт "произвежда" най-много CO2 – 75 процента през 2016 г. Заради това властите на ЕС се захванаха за леките коли по най-радикален начин.

Пред производителите сега стои задачата да намалят средната емисия с над 25 грама CO2 на 1 км. Но това е само началото. До 2025 г. ще трябва да ги намалят с нови 15 процента, а до 2030 г. – с 37,5 процента в сравнение с новите лимити.

Но най-новите проучвания потвърждават, че електромобилите са значително по-лоши за климата, отколкото например дизеловите автомобили.

За какво става дума?

Според последни данни електрическите превозни средства едва ли ще намалят емисиите на CO2 в Европа през следващите години, тъй като въвеждането им няма да намали емисиите на CO2 от магистралния трафик.

Според проучването, публикувано от Института IFO в Мюнхен, електрическите превозни средства имат "значително по-високи емисии на CO2 от дизеловите автомобили". Това се дължи на значителното количество енергия, използвана за добива и преработката на литий, кобалт и манган, които са критични суровини за производството на акумулаторите за електрически автомобили.

Така например батерията за Tesla Model 3 замърсява климата с 11 до 15 тона CO2. Всеки пакет батерии има живот приблизително 10 години и общ пробег от 94 000, което означава 73 до 98 грама CO2 на километър (116 до 156 грама CO2 на миля).

Към това добавете CO2-емисиите за електроенергията от електроцентралите, които захранват тези превозни средства. И реалните емисии на Tesla могат да бъдат между 156 до 180 грама CO2 на километър (249 и 289 грама CO2 на миля).

Германските изследователи критикуват факта, че законодателството на ЕС класифицира електрическите автомобили като коли с нулеви емисии. Наричат го измама, защото електрическите автомобили, като Model 3, с включени всички фактори, произвеждат повече емисии от дизеловите автомобили на Mercedes. Реалността е, че в допълнение към емисиите на CO2, генерирани при добива на суровините за производство на електрически превозни средства, всички държави от ЕС генерират големи емисии на CO2 при зареждането на акумулаторите на превозните средства, използвайки мръсни електроцентрали.

Освен това бензиновите двигатели с метан или въглеродните двигатели могат да намаляват емисиите на CO2 с една трета и евентуално премахват нуждата от дизелови двигатели.

Метановата технология е идеална за прехода от двигатели с природен газ към двигатели, които един ден ще работят на метан от енергийни източници без CO2.

Така че може да се окаже, че планът на Елон Мъск да спаси света с електромобили е не само фикция, но и най-голямата измама в автомобилостроенето.

Нещата ще стават все по-сложни.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 320, Jul-Aug 2022
Из мемоарите на Тодор Живков по "македонския въпрос"
През 1996 г. публикувахме за първи път обширни извадки от секретната стенограма за разговорите между Тодор Живков и Кръс...
    В какво "евро" сте тръгнали да влизате, бе
Напъните на предишната и сегашна политическа мафия да се набутат в Еврозоната и по този начин да си узаконят откраднатит...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com