Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

„Кинжал“ влиза в масово производство и употреба

Очакваше се руската армия да промени подхода си към специалната операция особено по Западното направление. Идва ред и на онези цели, които досега не бяха атакувани. Ще се използва оръжие, което досега не беше използвано.

Това се случи на първата половина на март когато удари с 6 ракети Кинжал бяха нанесени по обекти в Западна Украйна и на първо място по щабни и логистични центрове, транспортни възли, мостове и тунели, т.е. всички онези артерии, без които е невъзможно снабдяването на украинската армия с всичко необходимо - от храна до резервоари.

А това означаваше, че и хиперзвукова ракета "Кинжал" влезе в масова употреба. Засега с 6 бройки, очакват се много повече.

"Кинжал" е ракетата, която не може да спре нито една система за противовъздушна отбрана. Всички цели на границата на Украйна с Полша ще станат цел за руските военни. Никаква западна бронетехника няма да премине към Донбас.

Заради това вниманието на експертите сега е насочено към оръжията, които Русия за първи път използва срещу нацистите в Украйна (след Сирия), начело с "Кинжал".

Най-напред кратка "лекция" по физика и аеродинамика.

Скоростта на звука традиционно се измерва в Мах -единицата е кръстена на австрийския физик Ернст Мах. На височина от 11 км, 1 Мах е равен на 1062 км/час. Скоростта от М = 1 до М = 5 се счита за свръхзвукова, повече от М = 5 - хиперзвукова.

Оръжието с хиперзвукова скорост на полета дава на военните най-сериозните предимства пред врага. Такива оръжия могат да се отличават с голяма мощност, а високата скорост ги предпазва от прихващане със средства за въздушна или противоракетна отбрана. Прихващачите просто не могат да настигнат атакуващия предмет.

Такова оръжие е "Кинжал", което няма аналози в други държави. Нещо повече, от 1 декември 2020 г. новият комплекс се използва в експериментално бойно дежурство на летищата на Южния военен окръг на Русия, а от пролетта на 2021 г. и в Сирия.

Сега вече е в масово производство.

Ракетата с помощта на самолет с високоскоростен носач трябва да достигне мястото за изстрелване за броени минути.

След като бъде пусната, ракетата развива скорост, десетократна на скоростта на звука. По цялата траектория, въпреки високата скорост, продуктът е способен да маневрира. Хиперзвуковата ракета е способна да достави конвенционална или ядрена бойна глава до целта.

Появиха се подробности за "Кинжал" и второто обозначение - Х-47М2.

И така, в последната балистична фаза на полета ракетата използва самонасочваща се глава. Използването на ракетата е възможно по всяко време на денонощието с необходимата точност и селективност на унищожаването на целта.

Една от най-интересните характеристики на "Кинжал" е изборът на самолета-носител.

Ракетата въздух-земя се носи от изтребител с основно въоръжение въздух-въздух. Причините за това са очевидни. Максималната скорост на самолета МиГ-31ВМ на височина достига 3400 км/час, което му позволява да достигне до стартовата точка за минимално време.

Високата скорост на носача позволява и други предимства. В момента на освобождаване ракетата вече има висока начална скорост и следователно енергията на нейния двигател се изразходва само за последващо ускорение с изход към квазибалистична траектория.

От гледна точка на скоростта на полета, предварителното ускорение на ракетата и скоростта на решаване на бойни мисии, МиГ-31ВМ е най-успешната платформа.

Продуктът Х-47М2 има прости форми и очертания. Ракетата получи конусен обтекател за глава, който представлява около половината от дължината на продукта. Втората половина на тялото е оформена от цилиндрична секция, снабдена с Х-образни равнини в секцията на опашката.

Ракетата "Кинжал" е аеробалистична. Това означава, че се изпуска от самолета-носител, след което включва двигателя и с негова помощ навлиза във възходяща траектория. Освен това полетът протича по същия начин, както при другите балистични ракети.

Разликата между X-47М2 и други системи се дължи на самонасочващата се глава. Устройствата, чийто тип все още не е известен, се използват за откриване на целта и коригиране на курса на ракетата на всички етапи на полета, включително в низходящия етап на балистичната траектория.

На низходящата част от траекторията ракетата развива максимална скорост до М = 10. В резултат "Кинжал" е в състояние да покаже най-високи бойни характеристики и да пробие съществуващите системи за противовъздушна и противоракетна отбрана. Предполага се, че може да унищожи подземни укрепени обекти до дължина 130 метра.

През юни 2021 г. Русия изпрати за първи път бойните самолети МиГ-31К, способни да изстрелят хиперзвукова ракета "Кинжал" в базата Хмеймим в Сирия.

Както е известно МиГ-31К носи хиперзвуковата балистична ракета с въздушно изстрелване "Кинжал" с обсег на около 2000 км. Тогава в обсега на новите руски ракети се оказа ново направление - всички, без изключение, държави от южния фланг на НАТО, и от Централна и Източна Европа. И заплахата няма да дойде от Изток, както преди, а от Юг.

След появата на Ту-22МЗМ в Сирия, американските самолетоносачи трябва да напуснат изцяло Средиземноморието за самосъхранение, тъй като в Русия въоръжението на този самолет е и "Кинжал".

Под фюзелажа всеки Ту-22МЗМ ще има не една, а четири точки на окачване за "Кинжал". Ту-22МЗМ има много по-голям боен обсег от МиГ-31К. По тези две причини в битката срещу самолетоносачите, Ту-22МЗМ ще бъде извън всяка конкуренция.

Сега, с операцията в Украйна Русия разгъва "Кинжал" не само в Южния, но и в Западния военен окръг, като усилване на тактическото въоръжение срещу НАТО по западните граници на Русия.

Появиха се и данни, че два изтребители МиГ-31 с ракетни комплекси "Кинжал" ще се появят и на територията на Белорусия.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 327, April 2023
„Белгород“ ще носи суперторпедото „Посейдон“.
Новината от 16 януари беше за "царя на оръжията" – подводното суперторпедо "Посейдон", носено от подводницата "Белгород"...
    „Горшков“ ще носи „Циркони“ със специални бойни глави
На 4 октомври 2022 г. носителят на морските хиперзвукови ракети "Циркон" – многоцелевата фрегата "Адмирал на флота на Съ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com