Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Загубени в превода на „метеж“ и „Хрен им“
07.2023

Какво беше това?

Изненадите винаги идват от най-малко очакваната посока. Заради това се наричат изненади.

Познахте. Въпросът "какво беше това" се отнася за метежа на създателя на руската Частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин.

Всъщност метеж не може да завърши с успех. В противен случай се нарича кадифена революция, демократично завземане на властта и т.н.

А в случая остана само "метеж".

И така, какво беше това?

  • 1. Това със сигурност не беше някаква суперкомбинация между Путин и Пригожин, като прикритие на някаква друга голяма комбинация на Москва по западното направление. Това не беше и "подстава", т.е. подлагане на Пригожин, като дезинформационна операция на Москва спрямо укронацистите и техните западни стопани.
  • 2. Това беше опит за метеж на един превъртял бивш готвач и бивш затворник, с никаква военна подготовка, психопат-нарциз, русофоб и предател.
  • 3. Пригожин се е продал MI6, ЦРУ и Моссад. Разбира се, предателството може да е пряко или непряко според принципа "те знаят какво и защо правя".
  • 4. Метежът е имал огромна скрита част (подводната част на айсберга). Теоретично Пригожин може да е бил равностоен участник в сделката. Но дори превратът да беше успешен, щяха да се отърват от него.

Най-простото нещо е да се обърне внимание на външните сили (Украйна, Полша, САЩ), които действаха в перфектна координация с "марша на справедливостта" на Пригожин, въпреки че не поддържаха комуникация в реално време с неговите организатори.

Украйна веднага хвърли всички налични сили в отчаяна офанзива срещу бойните формации на руската армия.

Полша и Украйна през последните седмици преди бунта търсеха медиен ефект и укрепване на позициите за предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс, ясно осъзнавайки предстоящия метеж и надявайки се, че Русия ще бъде заета да потушава метежниците и да се бори с мощна украинска офанзива на юг с логистични прекъсвания.

В САЩ разузнаването призна, че е "информирало Конгреса за плановете на Пригожин". Позоваха се на своето… прозрение, не защото бяха толкова проницателни, а защото са поддържали връзка с истинските бъдещи облагодетелствани от бунта. И защото преврат в Русия има смисъл само ако организаторите му бяха сигурни, че ще се споразумеят със САЩ на техните условия.

Така че предварителните договорки би трябвало да бъдат сключени много преди метежа да започне. Неслучайно украинските медии, под американско ръководство, в продължение на поне половин година помагаха за формирането на Пригожин образа на Робин Худ, загрижен богатите да се делят с бедните, милиардер (собственик на частна армия), мечтаеща за всеобщо равенство. Така и стана. Пригожин потегли в "поход за справедливостта".

А Виктория Нуланд /Нуделман/ в Държавния департамент на САЩ би трябвало да разчита, че "руските мужици" ще се присъединяват по пътя към войските на "въстаналия Пугачов", т.е. Пригожин.

Както виждате – много въпроси, малко отговори.

За съжаление едва ли ще видим най-интересното, скрита част от борбата с метежа и премахването на възможността за нов, който сега навлиза в активна фаза, т.е. осветяването и елиминирането на петата колона в Русия.

И така, какво имаме към днешна дата от голямата картина?

Метежът се провали бързо.

Русия става по-силна. Голямо разочарование и провал на враговете на руснаците.

Путин е още по-силен с огромна подкрепа от руснаците и от приятелите на Русия по света.

"Вагнер" ще бъде реорганизиран със законово регулиране. Въпросите са към неговите началници, а не към бойците.

Путин отново показа, че знае и може да се справя бързо с кризи. Метежът ще остане в историята като най-бързо потушеният – за 17 часа.

Надеждите на НАТО, САЩ, Украйна, Израел и олигарсите, че Русия може да рухне отвътре бяха попарени.

Метежът нямаше никакви шансове за успех.

Може и да е така, но винаги има едно "но", зад което се крият най-важните въпроси, а именно какво ставаше преди и по време на метежа.

На същата дата 23 юни завършиха най-големите военни маневри в историята на НАТО в Европа – "Дефендер 2023". Събраните

300 000 войници, над 300 самолета, стотици ракетни установки, танкове и т.н., не бързат да се върнат зад океана в САЩ.

Метежът се предхождаше от взривяването от украинците на Каховското водохранилище с насочване към реакторите на Запорожската АЕЦ.

Споменатата Виктория Нуланд заяви, че войната ще започне на 11 юли. Какво имаме на 11 юли? Имаме поредната среща на НАТО във Вилнюс, на която пактът ще покани Украйна да влезе в него с … открита дата.

От Москва съобщиха, че е пресечена подготовката от украинска група на ядрен тероризъм. Задържаните са се опитвали да получат 1 кг изотоп цезий-137, който може да се използва като пълнеж за "мръсна бомба", с която да бъде взривена Запорожската или Южно-Украинската АЕЦ, като облакът над Европа ще послужи на НАТО като оправдание за въвеждане на член 5 и за изпращане на войски във войната.

Междувременно ще налагат на Русия някакво примирие, прекратяване на огъня и подобни палеативни решения, както за Западна и Източна Германия, Северна и Южна Корея, Сърбия - Косово, Турция – Кипър, и превръщането на онова, което ще остане от Украйна, във вечна заплаха за Русия.

Заради това Путин в Петербург каза, че "повече няма да има Украйна, пряка намеса на НАТО няма да промени изхода".

И отново се спря на ядрените оръжия. "Имаме повече ядрени оръжия от страните от НАТО. И през цялото време ни убеждават да започнем разговори за съкращаване. "Хрен им"

/хрян за тях/.

Тук Западът се загуби в превода на "Хрен им". Не знаеха как да го преведат заради слаба лингвистична подготовка. А тъй като знам всички славянски езици и няколко западни, ще им помогна. Всъщност през моята активна 55-годишна журналистическа и политическа дейност ми е писнало да водя разговори със западняци, които не знаят нито един език, а и не искат да учат.

И така, "хрен им" е типичен пример за фразеологизъм с използването на фитоними. В Русия хрянът се споменава като горчив, остър, не много приятен на вкус, т.е. форма на решителен отказ, но без оскърбление, за разлика например от по-острото "кукиш", "майната ви" или друго съчетание с "х" - "пошол на х…".

Разбира се, Путин е достатъчно културен, за да не ги използва.

Но пред Запада предстои още едно "хряново събитие", което е най-важното и което обяснявам с още 1-2 анализатори в света от доста време. А именно, че САЩ нямат големи междуконтинентални ракети, и че техните нови бойни глави W-88, са по-лоши даже от старите ядрени глави W-76, чийто срок изтече още преди 14 години. И нищо ново оттогава не се е появило в ядрения арсенал на САЩ, докато Русия въведе цяла серия хиперзвукови ядрени и неядрени оръжия.

В този контекст метежът на Пригожин беше отчаян опит за спасение на запада, но се превърна в негов пореден краштест.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 330, Jul-Aug 2023
България се появи и в CIAgate
Обикновено работим с проверена собствена информация или с препроверена информация от чужди известни автори и източници. ...
    И този брой на „Строго секретно“ е извънреден
И този брой на "Строго секретно" е извънреден. И двоен, тоест за месеците юли и август.В момента не мога да ви гарантира...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com