Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На прага на III световна война
Русия – КНДР: военно-техническото сътрудничество на ново равнище
Анализ на „Строго секретно“

Какво означаваше посещението на делегацията на Министерството на отбраната на Русия в КНДР?

На 26 юли руска военна делегация, водена от министъра на отбраната Сергей Шойгу, пристигна в КНДР. Визитата беше насрочена за 70-ата годишнина от Корейската победа в Отечествената освободителна война от 1950-1953 г.

Делегацията на руското министерство на отбраната беше приета и от лидера на КНДР Ким Чен Ун, който показа на Шойгу изложбата на достиженията на севернокорейската отбрана. Имаше какво да се види.

Както и на военния парад в Пхенян на 27 юли, на който буха показани и междуконтинентални балистични ракети, способни да достигнат всяка точка на САЩ – Hwaseong-18, както и подводен дрон, който може да предизвика "радиоактивно цунами", аналог на руския "Поейдон".

В Пхенян пристигнаха и гости от Китай, начело с члена на Политбюро на Комунистическата партия на Китай Ли Хонг Чунг. За КНДР това е демонстрация на международна солидарност и потвърждение, че тя има защитници и съюзници в противопоставянето на САЩ.

Руското министерство на отбраната подчерта, че посещението на Шойгу в КНДР "ще спомогне за укрепването на военните връзки между Русия и КНДР, и че за първи път в новата история на Русия има посещение на такова ниво. КНДР е единствената страна в света, която безусловно подкрепя Русия във всички нейни политически и военни действия.

САЩ, Южна Корея и Япония са сериозно разтревожени след последните изстрелвания на най-новите балистични ракети на КНДР. Явно са видели нещо стабилно в севернокорейската ядрена програма. Разузнавателните самолети RC-135S Cobra Ball от Япония бяха поставени на дежурство за "откриване на признаци за изстрелване на балистични ракети". И от US-базите на Южна Корея всеки ден се издигат разузнавачи, специализирани в радарно разузнаване.

Какво толкова изплаши всички съседи на КНДР?

Това е ракетата Hwaseongpo-18. При последните тестове тя достигна апогей от 6000 км, прелетя 1000 км хоризонтално и удари даден район в Източно-корейско море. Ким Чен Ун каза: "междуконтиненталните балистични ракети Hwaseongpo-18 ще представляват основният аргумент на стратегическите въоръжени сили на КНДР като основен тип оръжие.

Министърът на отбраната на КНДР Ким Сун Нам се изказа срещу "разполагането на американски стратегически сили на Корейския полуостров" и особено влизането в пристанището на Пусан на американска стратегическа ракетна подводница "Кентъки" с балистични ракети на борда.

Пхенян ще стане неуязвим с около 170 ядрени бойни глави, с които се предполага, че раполага. Ако дори с половината от този арсенал нанесе превантивен удар срещу ключова стратегическа и военна инфраструктура в Южна Корея, страната просто няма да съществува.

Европа и Америка са в пълна неизвестност относно вече натрупаните ядрени бойни глави на КНДР, те са уплашени от информацията за три дузини батареи с най-новите ракети с твърдо гориво в готовност (реактивните комплекси за залпов огън KN-25).

Говорим за системи с изключително голям обсег.

И изведнъж Федералната разузнавателна служба на Швейцария откри "подводници в планините" близо до Пхенян. Няма грешка – става дума за анализ на пускове на крилати оперативно-тактически ракети от различни платформи, включително подводни. Само че тези "подводници на бедните" (формулировката на швейцарците) се намират на дъното на планински езера и други водни резервоари в дълбините на територята на КНДР. Идеята е стара, но решена по нов начин.

Броят на изстрелванията на ракети от всички видове през 2023 г. показва, че Пхенян е навлязъл в последния етап от оперативното разгръщане на своите боеприпаси с голям обсег и балистични боеприпаси. Вече се провеждат планирани бойни работи за определяне на базовите райони, координацията на действията на въоръжените сили за осигуряване на движението и защитата на мобилните пускови установки.

Според разузнавателни данни САЩ, и Япония е стартирала програма на КНДР на основата на съветски самолет Ан-2. Преобразувани в ударни дронове, способни да носят един и половина тона товар, те са невидими за системите за противовъздушна отрана поради почти нулевата си отражателна способност и ултра ниските височини на полета. 300 дрона Ан-2 в експлоатация с ядрени оръжия… И десетки остарели, но реактивни МиГ-15, също превърнати в "безпилотни самолети камикадзе".

КНДР успя да се превърне във фактор в геополитиката в азиатския регион, отличен инструмент за възпиране на САЩ. Сътрудничеството е незаменимо.

В областта на военно-техническото сътрудничество Москва има какво да поиска от Пхенян. Високоточна артилерия от всякакъв калибър (до уникални системи, като 170-мм самоходин оръдия), противотанкови ракетни системи, милиони снаряди от съветски калибър, натрупани за няколко световни войни. От своя страна военните на КНДР се нуждаят от бойни изпитания не само на собствените си оръжейни системи, но и на инструкциите за бой с комбинирани оръжия.

На "укрепленията" в Донбас може да се натрупа опит във взаимодействието на артилерия, бронетехника и пехота като част от големи формирования. Новорусия може да получи на бартер доста неща от КНДР поради спецификата на севернокорейската военна индустрия, която се развива на принципа: имаме малко ресурси, но сме длъжни да се противопоставим на САЩ и техните високотехнологични съюзници. Именно този подход доведе до създаването на цели линии усъвършенствани оръжейни системи. Например в КНДР са решили проблема на "дългата ръка". Те построиха 600-мм ракетна система за залпов огън КН-25 с управляеми ракети, като създадоха междинен тип наземна артилерийска система, нещо средно между оперативно-тактическа ракета и мощна реактивна система за залпов огън. Това е свиреп калибър, обхват над 400 километра, шест прецизни боеприпаса се изпращат в полет със закъснение от 25 секунди.

Когато КНДР за първи път показа своите "свръхголеми ракетни залпови системи" на военен парад през 2019 г., западната преса започна да се смее. Дойде 2022 г. и южнокорейците и японците преброиха най-малко 300 изстрелвания на странни ракети с голям обсег на действие с много голям калибър, които на 1 януари 2023 г. бяха предадени на армията на КНДР – тридесет серийни КН-25 наведнъж, стрелящи над 400 км, т.е. от София до Варна.

Появи се и нова модификация на високомобилна ракетна система (с четири изстрелващи клетки) със специални ядрени боеприпаси Hwasan-31. Бойните машини и на двете варианта (за шест и четири ракети) са оборудвани с цялото необходимо оборудване за управление на огъня – комуникации, сателитна навигация, компютри и комплекс за програмиране на ракети.

Севернокорейците са успели да комбинират най-добрите качества в един комплекс, отваряйки нови възможности на бойното поле. Силата на един залп, изборът на бойната глава, дългият обсег и точност позволяват да се решава много по-широк кръг от задачи. От всички идеи, изобретени в страната, това е най-добрият пример, достоен за внимание и за подражание.

Ще припомним също, че през последните месеци някои военни източници съобщиха, че 50 000 военнослужещи на КНДР "са готови да тръгнат към фронта в Украйна". От Пхенян се съобщаваше, че само за "един ден са се записали 800 000 доброволци".

Ще припомним, че КНДР, наред с Русия и Сирия, призна независимостта на ДНР и ЛНР.

Въпросът дали спецназът на КНДР ще се появи в Донбас, за да помага за възстановяването му, започнахме да следим отблизо от средата на юли 2022 г., когато КНДР призна ЛНР и ДНР. В отговор Киев обяви, че прекъсва дипломатическите отношения с КНДР и прекратява икономическите и политически контакти. Това е втората ядрена сила в Азия, с която украинците се държат грубо. Първата е Русия.

Една седмица след признаването на ЛНР и ДНР от Пхенян съобщиха, че ще вземат участие във възстановяването на двете републики в Донбас.

Но веднага се появи и друг въпрос – дали КНДР в рамките на възстановяването на ЛНР и ДНР няма да им окаже и военна помощ. Още повече, че в ЛНР и ДНР северно-корейците ще имат възможността за директен сблъсък с американците и израелците на чужда територия, а за това са готови да отидат и до Антарктида. Това ще е тест за народната армия на КНДР в реални военни действия. Не е тайна, че КНДР има сътрудничество с Иран и Сирия.

С една дума – КНДР е новата динамична ядрена сила с междуконтинентални балистични ракети "Хвасан 17", и разполага с една от най-силните армии в света и вероятно с най-силния спецназ от 120 000 –

140 000 души, т.е. няма проблем да изпрати експедиционен корпус в Донбас. И САЩ няма да посмеят да гъкнат.

От направените изчисления се оказа, че КНДР сега може да покрие не само Западното крайбрежие на САЩ, но и всички големи американски градове, в това число Денвър, Чикаго, Бостън, Ню Йорк и Вашингтон.

Даже без ядреното оръжие на КНДР основната опасност срещу американците и Южна Корея е артилерията на КНДР, разположена по Демилитаризираната зона на 38-я паралел. Според различни източници там има от 8000 до 23 000 артилерийски ствола, само на 50 км от Сеул. Съсредоточията на артилерийския огън по широчина и дълбочина на фронта ще са наистина ужасяващи за противника.

Планът на КНДР, в случай на атака от страна на САЩ, е за тотална война, а не за "ограничен конфликт с нисък интензитет".

Всички държави държат военния си потенциал в тайна. КНДР не е изключение и е трудно да бъде оценена нейната военна сила. Заради това картината на венния потенциал на КНДР може да е само приблизителна и отпреди няколко години.

КДР произвежда годишно около 200 000 автомата "Калашников", 3000 тежки картечници и оръдия, 200 танка, 400 бронирани коли и амфибии.

КНД прави собствени подводници, високоскоростни катери и други бойни кораби. Вътрешното производство дава възмонжост на страната да поддържа огромна военна сила при нисък бюджет. КНДР има 17 завода за леко оръжие и артилерия, 35 завода за муниции, 5 завода за бойни кораби, 3 завода за леко оръжие и артилерия, 3 завода за ракети, 5 завода за комуникационно оборудване, 8 завода за биохимическо оръжие. Общо – 134 военни завода.

Военните са организирани в няколко независими и самозадоволяващи се бойни съединения, които са готови за действия по всяко време.

Редовната армия на КНДР се състои от 4 корпуса на предната линия 8 корпуса в тила и 1 корпус за защита на Пхенян. Южна Корея има 19 моторизирани дивизии, КНДР има 80 дивизии и бригади.

Парамилитарните организации са напълно въоръжени и провеждат военни обучения редовно.

Общо става дума за армия от 6 милиона души, въоръжена, мотивирана, разполагаща с огромен конвенционален потенциал и най-вероятно с оръжия за масово унищожение. В момента това е най- силната армия в света.

На различните страни от оръжейния и ракетен арсенал на КНДР сме се спирали неведнъж.

Ще припомним, че КНДР е ядрена държава, наред със САЩ, Русия, Китай, Англия, Франция, Индия, Пакистан и Израел. Пхенян има ядрени заряди и средствата за тяхното доставяне до целта. КНДР има флот от междуконтинентални балистични ракети и ракети със среден радиус на действие, въоръжени с ядрени бойни глави. Според някои източници става дума за 170 и повече ядрени заряда, в това число водородни бомби.

Вероятно КНДР може да произвежда годишно 100 ракети. В момента САЩ нямат никаква реална защита срещу севернокорейските ракети в случай на война.

Една от най-характерните черти на военната подготовка на КНДР са подземните фортификации. Става дума за 8236 подземни отбранителни съоръжения, свързани с тунели. В тях има складирани над 1,2 милиона тона храна, 1,46 милиона тона гориво и 1,67 милиона тона муниции.

Повечето от подземните съоръжения са издълбани в гранитни скали. Основната антибункерна ракета на САЩ В61-11 може да прониква до 6 метра скала. Последната им бомба GBU-28, с лазерно насочване, може да прониква до 30 метра. Севернокорейските бункери имат поне 80 метра покритие от солидни скали.

Със своите бронетанкови части КНДР с готова да води светкавична война. Става дума за 1 танков корпус и 15 танкови бригади.

КНДР е водеща в света по отношение на тунелите. Войната в тях ще се води от специални единици. Входовете издържат на химически и биоатаки. Предполага се, че в района на Демилитаризираната зона КНДР има поне 20 големи тунела, по конто за един час могат да минат по 15 000 войници и да излязат в гърба на южнокорейските и американски части от другата страна.

КНДР има най-големите специални части в света - 120 000 души. Те са групирани в леки пехотни, въздушни и морски бригади - общо 25, за атака на американските военни инсталации в Южна Корея, Япония, Окинава и Гуам.

В морето КНДР има два флота - западният и източният. Западният има 320 кораба, източният – 460. ВМС наброяват 46 000 моряци и офицери.

КНДР има и 35 подводници. Те са малки, но са въоръжени с ракетни установки и антикорабни ракети.

КНДР има 70 ВВС-бази. Става дума за 770 изтребители, 80 бомбардировачи, 700 транспортни самолета, 290 хеликоптера, 84 000 войници. Тъй като отстъпват на американските ВВС те ще прилагат тактиката на ниските полети, още повече, че американските бази в района са лесни цели.

Последното постижение на КНДР е потенциалът ? да води електронна война. Пхенян започна да се готви за нея през 70-те години и сега разполага с контра средства срещу евентуална електронна война на САЩ.

Пхенян подготвя годишно по 100 "хакери" и има батальон за компютърни вируси. Те са в състояние да нанесат електронен удар на американските комуникационни мрежи.

На САЩ е нужна нова голяма война. Корейският полуостров е идеален за тази цел, потенциалът за такъв конфликт отдавна е натрупан. Ако бъде взривен, САЩ решават въпроса с КНДР, с Китай, с елиминирането на Южна Корея и Япония като търговски конкуренти и в голяма степен с Русия.

Така с на теория. Но на практика, най-общо казано, КНДР не с нито Сирия, нито Либия, нито Украйна, нито даже съвременна Русия. Това е държава, която от 70 години знае как да защитава своя суверенитет.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 331, Sept. 2023
Китай влиза в голямата световна ядрена тройка
Това е кошмарът за САЩ.През март 2023 г. Русия спря участието си в Договора за съкращаване на стратегическите нападателн...
    „Кулaков“ с „Кинжали“ на 90 мили от САЩ
В края на юли отново се появи въпросът дали Куба е готова да приеме на своя територия руски ракети в нов вариант.Това ст...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com