Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Кабинет по медицина
За лечебните свойства на куркумата
Документация „Строго секретно“

Подправката куркума е известна и използвана в Далечния Изток от хилядолетия. Растенията, използвани като подправки подобряват вкуса и вида на храната и имат лечебни свойства.

Куркумата е кореноплод с оранжев цвят, който в изсушено състояние се използва за пикантни и вкусни ястия. Използва се с голяма популярност от народната медицина на Изтока.

Куркумата притежава противовъзпалителни, антибактериални и антисептични свойства, подобрява храносмилането като е полезна и при улцерозен колит, но не трябва да се употребява в големи количества, защото може да се получи неприятности със стомаха и дразнене. Действа като естествено обезболяващо средство, ускорява обмяната на веществата, както и важното за нас изгаряне на мазнините, с което помага за отслабването. Тя пречиства черния дроб и целия организъм, притежава антиоксиданти и затова има и антиканцерогенни свойства.

Полезна е за акне, гастрит, сърдечносъдови болести, възпаления при остеоартрит, за нормализиране нивата на холестерола, предпазва от образуване на съсиреци в кръвта, помага за справяне със стреса. За болните от диабет, тя намалява кръвната захар, помага за здрави кости, забавя развитието на опасната болест на Алцхаймер, за бели зъби и здрави венци, срещу диария и болки в стомаха, за анемия и срещу налепи в гърлото. За подобряване на чистотата на лицето и цвета на кожата се правят маски с куркума на лицето, а компреси с мед за болни стави и травми.

В нейния състав влизат йод, желязо, калций, фосфор, витамин ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 Issue 331, Sept. 2023
Огромен изкуствен лабиринт, открит на спътник на Сатурн
Известният тайвански изследовател Скот Уоринг направи още едно откритие, докато изучаваше снимки на НАСА. Този път експе...
    Какво се случва на Слънцето
На Слънцето продължават изригванията от клас m и появата на над 250 слънчеви петна.250 петна – много ли е или малко? За ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com