Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На прага на III световна война
Новата руска стратегическа ракета, тежката „Сармат“ влезе на въоръжение
Анализ на „Строго секретно“

В началото на септември най-новата руска стратегическа ракета "Сармат" влезе на въоръжение.

Това означава, че ракетата на безспорното руско превъзходство на равнище Русия – САЩ /Англия/, Франция, е вече в силозите и на шасита и е готово за използване, като оръжието на тоталното възмездие.

Само една "Сармат" може да изгори и унищожи напълно 700 000 кв. км., т.е. Англия или Франция. САЩ и НАТО и след 30 години няма да притежават такова нещо.

След излизането на Русия и САЩ от Договора за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения /СНВ-3/ светът се променя коренно. Дали това се разбира от САЩ? Би трябвало въпреки че САЩ продължават да блъфират със своите "големи" ракети - да блъфират със своите "големи" ракети – minuteman III.

Това е най-важната тема на стратегическо равнище. Да й отделим отново повече внимание.

Комплексът РС-28 "Сармат" ще замени остарелия парк от междуконтинентални балистични ракети Р-36М "Воевода" (СС-18 "Сатана" според класификацията на НАТО).

В окончателния си вариант РС-28 "Сармат" е тристепенна ракета с течно гориво: с дължина 35,3 метра, ширина 3 метра и тегло 208,1 тона, с обсег на полета 18 000 километра, със заряд с тегло до 10 тона – включително възможна комбинация от 10 големи и 16 по-малки бойни глави, както и средства за противодействие/ или хиперзвукови планиращи апарати "Авангард".

РС-28 анулира съществуващите системи за контрол на въоръженията и досегашната логика на стратегическото възпиране между Русия и САЩ.

Нов договор СНВ-4 между тях е невъзможен. Новият договор /ако има такъв/ ще се сключва в напълно нови условия и нови членове. Това едва ли ще стане по-рано от 15 години, а дотогава ситуацията не може да се предвиди.

Русия скоро ще има 50 "Сармати" на бойно дежурство. Москва може да ги използва в отговор на атака срещу Русия или срещу нейни съюзници в два случая: в ответен ракетен удар /когато използването на ядрено оръжие от врага е потвърдено, но бойните глави на ракетите все още не са паднали на територията на страната/ или агресия срещу нея с конвенционални оръжия, ако "самото съществуване на държавата е застрашено".

Самият процес е автоматизиран и хората са включени в него единствено като последен ешелон. Координатите на обекти като Белия дом във Вашингтон или Йелоустоунската калдера отдавна са включени в навигационните системи на руските ракети и дори при най-лошия сценарий бойните глави ще бъдат доставени до местоназначението им.

Какви са бойните възможности на тези ракети?

Ракетата РС-28 "Сармат" има няколко характеристики, които я отличават не само от американските балистични ракети Minuteman III, но и от руските шахтени ракетни системи.

Първата характеристика на комплекса е схемата за излизане на бойния курс.

"Сармат" се нарича ракетна система от пето поколение, тъй като е невъзможно да се открие изстрелването й, докато ракетата не започне да набира височина. Това се постига чрез така нареченото "хладилно съхранение": ракетата се намира в шахтата заредена, а сместа с която работят двигателите на "Сармат" вероятно съдържа голямо количество специален азотен окислител. Този избор позволява да се съхранява ракетата дълго време, като околната среда практически не страда по време на изстрелването. Освен това новият вид гориво изгаря много по-бързо, отколкото в ракетите "Сатана", което позволява да се намали времето за ускорение на ракетата повече от два пъти.

Втората ключова характеристика на "Сармат" е схемата за приложени. РС-28 се използва по суборбитална траектория на полета, т.е. без излизане на бойната глава и разделяне на бойните блокове в орбита. Въпреки това, използването на управляемите хиперзвукови апарати "Авангард" позволява да се изравнят недостатъците на атмосферния участък на полета, например съпротивлението на въздуха.

Няма точни данни за съдържанието на разделящата се главна част, но тя може да има от 10 до 12 бойни глави с мощност от 750 килотона всяка. Това е почти три пъти повече от мощността на ракетите LGM-30 Minuteman III.

Какви са целите за ядрения удар?

Преди няколко години американски анализатори публикуваха разсекретен списък от 1100 цели в Източна Европа, Русия и Азия, срещу които САЩ са планирали да нанесат ядрен удар.

Руските стратегически ракетни сили също имат план за най-лошия сценарий. Той включва едновременно извеждане от строя на всички стратегически важни съоръжения на САЩ. Това се нарича ограничен ответно-насрещен ядрен удар.

Първата стъпка ще бъде неутрализирането на остатъците от ядрения арсенал на СЩ в три стратегически бази – Майнот, Малстрьом и Уорън, разположени в централната и северната част на САЩ.

Втората вълна ще помете по-малки бази (Уайтмен, Ванденберг, Киртлан, Китсан), военните пристанища в Сан Диего, Норфолк и други бази, включително в Европа. За това, според някои източници може да са необходими от една до двеста бойни глави. Ако умножите броя на бойните глави по броя на ракетите, може да се стигне до извода, че физическото съществуване на въоръжените сили на САЩ се решава от 500-600 бойни глави.

Но "Сармат" може да унищожи не само военни обекти.

Бойните глави на ракетите "Сармат" са най-ефективни. Нито една от съществуващите ракети в света не лети по-бързо и по-далеч. Поради тази причина "Сармат" ще атакува най-трудните цели на територията, както на САЩ, така и на страните от НАТО: планината Шайен, Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана и др.

Пристигането на един хиперзвуков блок "Авангард" например в Ню Йорк може да доведе до едновременната смърт на почти два милиона души. Ударът и горещата вълна ще се усетят в два съседни щата.

Нещата са малко по-добри за жителите на Вашингтон. Падането на боен блок върху този град ще доведе до смъртта на "само" 600 000 души. Но ще доведе до радиоактивни утайки на територията на всички съседни щати.

Най-лошо ще бъде в Калифорния. Щатът не само е домакин на система за противоракетна отбрана и военноморска база в Сан Диего, която вероятно ще бъде ударена допълнително, но също така и на разлома Сан Андреас, точно между Тихоокеанската и Северноамериканската тектонична плочи.

Освен това в съседен Уайоминг се намира вулканът Йелоустоун, чието изригване може да погребе централната част на САЩ под слой лава и пепел.

В случай на заповед за ядрен удар ракетите "Сармат" няма да бъдат използвани самостоятелно. Заедно с тях ще полетят ракетите на мобилните комплекси "Ярс" и "Топол-М", ракетите с морско базиране "Булава" и "Синева", както и шахтените балистични ракети УР-100Н УТТХ и Р-36М2.

Общият брой на балистичните ракети в един залп може да достигне 250. Това ще бъде достатъчно, за да унищожи не само военните съоръжения и градове в САЩ, но и всички страни от континентална и островна Европа.

САЩ и "колективният запад" едва сега започнаха да осъзнават точно каква роля ще играе новата стратегическа ракета "Сармат" в руската ядрена триада.

Новината, че Русия оборудва със "Сармат" два полка от ракетните си стратегически сили в Красноярск и Оренбург през 2023 г. се превърна в "новина номер едно" в аналитичните материали за военната мощ на Русия в края на 2022 г. "Сармат" въвежда целия световен ядрен арсенал в нова тегловна категория. Така че през следващите няколко години именно "Сармат" ще бъде звездата от първа величина в ядрено-ракетния хоризонт.

"Сармат" вероятно е разделен на две модификации.

Едната, с конвенционални ядрени бойни глави, е предназначена за изстрелвания по традиционните маршрути към САЩ през Северния полюс.

Вторият вариант е предназначен за т.нар. "орбитална бомбардировка" с помощта на хиперзвуковите апарати "Авангард", способни да нанасят точни удари с мощност до 750 килотона, по главните възли на системата за стратегическа отбрана на САЩ и техния промишлен потенциал.

На 26 ноември 2022 г. беше съобщено, че супертежката стратегическа руска ракета "Сармат" е влязла в серийно производство. В началото на септември 2023 г. не е вече на въоръжение.

Тази най-мощна междуконтинентална балистична ракета превъзхожда американските във всички аспекти.

Първо:

 • по обхват – 1,5 пъти;
 • по брой на бойните глави – 3 пъти;
 • по стартова маса 6,5 пъти;
 • по обща мощ на бойните глави – 7 пъти;
 • по бойни зареди – 9 пъти.

Второ:

"Сармат" може да носи хиперзвукови капсули "Авангард", които са неуловими за всяка известна противоракетна система, докато американските Minuteman III нямат никакви хиперзвукови капсули и могат лесно да бъдат унищожени от руската ПРО.

Трето:

"Сармат" може да нанася и високоточни неядрени удари, с които кинетичната енергия и скоростта до 9,5 км/сек. създава унищожения, подобни на ядрена експлозия, но без радиация.

Четвърто:

"Сармат" е с мобилен вариант – на шаси, и със силозен вариант, докато американската Minuteman III е само в силози.

Пето:

 • "Сармат" беше последната от руските ракети, които влизат на въоръжение само през 2022 – 2023 г., докато американските Minuteman III влязоха на служба преди 50 години;
 • "Сармат" има много бърз старт, който я прави почти неоткриваема за спътниците на противника и за прехващане.

Има и още две характеристики – с обхвата й от 18 000 км тя може да нанесе удар по САЩ не над Северния, а над Южния полюс, където САЩ нямат аникаква защита.

Западът няма какво да противопостави на "Сармат". И едва ли ще има още 50 години, т.е. "Сармат" ще е супероръжието на ХХI век.

На 28 април 2022 г. беше съобщено, че Русия възнамерява да въведе на въоръжение най-малко 46 тежки МБР "Сармат". Общият капацитет на 46 тежки МБР "Сармат" е такъв, че е в състояние да унищожи площ от около 18,5 милиона квадратни километра, т.е. общата площ на САЩ и Канада.

На 30 април се появи инфографика, че ще са необходими 2 минути и 2 секунди за "Сармат" да унищожи Лондон, до Берлин "Сармат" ще долети само за 1 минути и 46 секунди, до Париж – за 2 минути, и че с един удар "Сармат" гарантирано ще унищожи площ от 700 000 квадратни километра, т.е. колкото седем Българии.

Хиперзвуковият боен блок "Авангард" може да развива скорост 27 пъти повече от звука и 27 Маха, те.. около 33 000 км/час, с което Русия изпреварва всички държави с няколко "обиколки".

Опциите са, че всяка РС-28 може да носи 10 големи бойни глави (по 800 килотона всяка) или няколко хиперзвукови "Авангард".

Но основната задача на комплекса не е да достави максимален брой бойни глави, а да гарантира ответния удар. Благодарение на използването на новата техническа база, готовността на комплекса за изстрелване вече не е 15 минути, а само 60 секунди.

Малко математика – няколко ракети с няколко хиперзвукови бойни глави "Авангард" прави 72 ядрени бойни глави.

Те са достатъчни, за да бъде унищожен всеки голям град с население над 1 милион в САЩ, както и всяка военна база, която има значение в страната.

В момента нито една държава не разполага с хиперзвуково оръжие, камо ли с хиперзвуково оръжие с междуконтинентален обсег.

Това означава, че от септември 2023 г. САЩ са тотално уязвими от руски изпреварващ насрещен или ответен удар и нямат никаква отбрана срещу тази/тези технологии.

Защо?

Защото "Сармат" и "Авангард", и останалите нови хиперзвукови оръжия на Русия поставиха началото на ерата на новата хиперзвукова геополитика, в която:

 • хиперзвуковите оръжия елиминират веднъж завинаги англосаксонско-ционистката "класическа" геополитика;
 • това е краят на американската военна доктрина за така наречения "бърз глобален удар", която от 27 декември 2018 г. официално вече не може да бъде нито бърз, нито глобален, нито удар;
 • направо е нулирана американската противоракетна отбрана в САЩ и Европа и нейния потенциал за изпреварващ обезглавяващ удар;
 • дава възможност именно на Русия да нанесе бърз глобален и обезглавяващ удар не само срещу САЩ и НАТО, но във всяка точка на планетата;
 • внася напълно нови и тепърва изяснявани драматични промени в глобалното позициониране на силите и неговите центрове със затихващи функции на САЩ и НАТО. И Китай вече въведе няколко хиперзвукови вида оръжие и др.

Това беше отговорът на Русия на излизането на САЩ през 2001 г. от Договора за противоракетната отбрана от 1972 г., който беше основата на ядреното стратегическо равновесие на планетата, и на излизането на САЩ от Договора за съкращаване на средните и малки ракети от 1987 г., с което Пентагонът искаше да излезе на ударни позиции на границите на Русия и да превърне Европа в бойно поле на новата голяма война.

Да поразсъждаваме защо именно "Авангард" и "Сармат" са сигналите за края на Третата световна война, не само защото нищо не може да ги спре, но и защото всяка противоракетна отбрана става ненужна и напълно безпомощна.

Какво представляват днешните междуконтинентални балистични ракети "Топол", "Ярс", "Булава", "Сармат", "Минитмън", "Трайдън" и т.н.? Всичките летят по балистична траектория, чиято висша точка е примерно 1000-1500 км изминават разстояние от 7000 – 15 000 км.

Към целта лети така нареченият "автобус" или платформата, на която се намират бойните блокове. В нужния момент "автобусът" ги изстрелва и те летят вече по своя полет като бойните блокове падат към целта със скорост 5-7 км/сек. През атмосферата преминават за около 20 секунди, като забавят скоростта и се нагряват. Нагряват се силно. Защитата на атомната бомба, намираща се вътре в бойния блок, е приоритет.

Но каква става при "Авангард"? Той е доста различен в сравнение с обикновените бойни блокове. Има собствена система за управление и лети не в Космоса, а в атмосферата в голяма част от полета си.

Това означава, че той е изстрелван на старта в обикновена балистична междуконтинентална ракета "Топол", "Сармат", само че на борда например на "Сармат", вместо 10 бойни блока по 500 – 800 килотона има 14 планиращи бойни блока "Авангард".

Носещата ракета се издига на 1300 км на висшата точка. "Авангардите" се отделят от нейния "автобус" и с рязка маневра падат надолу в атмосферата до височина от около 40-50 км. И там – в атмосферата, вече летят до целта 3000 или 10 000 км не 20 секунди, а примерно 5 или 10 минути, и силно се нагряват, евентуално до 2000 градуса.

Защо в атмосферата? Защото, заради евентуалните лазерни оръжия на САЩ, руските бойни блокове ще летят в атмосферата, където лазерите няма да ги спрат или унищожат.

Силозите на "Сармат" имат вграден модул за активна защита "Мозир" за защита от високоточни оръжия, като крилати ракети и планиращи бомби. Освен това самата шахта обикновено е защитена от близки ядрени експлозии (до 300 метра), като ракетата "знае как" да излети и в условия на тотална ядрена война – когато навсякъде има "атомни гъби до хоризонта".

Сигналът за изстрелване на "Сармат" (както и на други ракети), се дава от бойната автоматизирана система за управление (БАСУ) – включително от "ядрения куфар" на президента или от условен бункер в планината Ямантау и др. …

… "Добре дошли" в ерата на "Сармат" и "Кинжал".


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 332, October 2023
Как един „среден“ треньор по йога стана шеф на отдела на ЦРУ за трансфер на оръжия за Африка и Близкия Изток
Днес бихме искали да ви разкажем една главозамайваща история за учителка по йога – Чанда Крийзи, чийто път на "йога-прос...
    От самолета и комплекса на „Страшния съд“ до „Мъртва ръка“ и бункерите на властта
На 10 септември, най-вероятно всичките руски самолети на "Страшния съд" /четири или пет/ се вдигнаха във въздуха в 03.00...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com