Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Дали КНДР е започнала доставки на оръжие за Русия

американските разузнавателни агенции съобщиха, че през втората седмица на октомври Пхенян е изпратил в Русия над 1000 контейнера с "летящи неща" и хиляди боеприпаси.

Пентагонът твърди, че първите 300 контейнера са били забелязани на 7-8 октомври, когато севернокорейците са натоварили първата партида на кораба в пристанището Наджин. След това руският контейнеровоз "Ангара" е доставил товара до село Дунав в Приморския край, където е натоварен във вагони и изпратен до местоназначението си в 719-та артилерийска база в Тихорецк на Краснодарския край.

За това писахме преди месец, когато Ким Чен Ун беше в Русия. Тук не става въпрос само за доставки и обмен на технологии, а за значителна интеграция на руския и севернокорейския военно-промишлени комплекси. Работата е там, че когато започнаха събитията от 24 февруари 2022 г. американците започнаха да натоварват военно-промишления комплекс на Южна Корея, отваряйки завод след завод за производство на оръжия.

Сеул рязко разшири производството на тактически оръжия, което наруши паритета между двете Кореи, а това е пряка заплаха за Пхенян, Китай и руския Далечен Изток.

Що се отнася до маршрута за доставка, абсолютно очевидно е, че може да има няколко. Така че хиляда контейнера могат да бъдат умножени по пет. Днес са пет, а след шест месеца са двадесет и пет. В резултат, има всички предпоставки за изграждането на оста Русия – Китай – КНДР. Те имат общ и сериозен мотивационен фактор – конфронтацията със Запада.

В областта на военно-техническото сътрудничество Москва има какво да поиска от Пхенян. Високоточна артилерия от всякакъв калибър, противотанкови ракетни системи, милиони снаряди от съветски калибър, достатъчни за няколко световни войни.

Например в КНДР са решили проблема на "дългата ръка". Те построиха 600-мм ракетна система за залпов огън КН-25 с управляеми ракети, като създадоха междинен тип наземна артилерийска система, нещо средно между оперативно-тактическа ракета и мощна реактивна система за залпов огън. Това е свиреп калибър, обхват над 400-500 километра, шест прецизни боеприпаса се изпращат в полет със закъснение от 25 секунди и може да е безценен в условията на боевете в Украйна.

Когато КНДР за първи път показа своите "свръхголеми ракетни залпови системи" на военен парад през 2019 г., западната преса започна да се смее. Дойде 2022 г. и южнокорейците и японците преброиха най-малко 300 изстрелвания на странни ракети с голям обсег на действие. Разузнавателните общности на САЩ и Великобритания за първи път изразиха предполагаемата информация, че има конкретни договорености между КНДР и Русия оперативно-тактическите ракети KN-25.

Заради ужасяващата му бойна мощ и гигантски калибър те нарекоха този продукт на военно-промишления комплекс на КНДР "севернокорейско чудовище. Четири осемметрови ракети с калибър 600 мм могат да бъдат изстреляни с един залп и да поразяват цели на разстояние до 400-500 километра. В същото време бойната част на ракетата достига от 300 до 450 кг, което съответства на бойната глава на повечето известни руски крилати ракети и е малко по-ниска от "Искандер". Тактико-техническите характеристики на комплекса са внимателно класифицирани. KH-25 започна да се тества през 2019 г., като внедряването му не беше лесно, но с ясна положителна динамика. На 28 ноември 2019 г. комплексът беше тестван за залпова стрелба и този тест беше счетен за напълно успешен от всички страни. Четири ракети от комплекса прелетяха 370 км, като в апогея си се издигнаха на височина 97 км. Ракетите са били изстрелвани на интервали от 30 секунди и в крайна сметка са поразили кръгова цел с радиус от 80 метра. Всички са улучили точно. Това беше много голям успех за Севера и източник на истинска тревога за южнокорейците. Прехващането на такива ракети е, защото летят със скорост над 4 Маха и се гмуркат почти вертикално към целта.

Има и по-лека версия на верижни вериги, с 450 мм ракети и обсег от повече от 250 км KH-09.

КНДР е резерват за по-стари съветски калибри. Най-голям интерес за Русия представляват най-популярните снаряди – 122 мм и 152 мм, и ракети за "Град" в същия калибър 122 мм.

КНДР може да достави буквално милиони единици. Освен това севернокорейската армия все още разполага с изчезналото по руските географски ширини 130-мм оръдие М-46. Какви са неговите предимства:

  • за разлика от гаубиците, които изстрелват снаряд на голямо разстояние по параболична траектория, тези оръдия стрелят плоско;
  • американските контрабатарейни радари AN/TPQ-36 не могат да открият 100-мм оръдия за "Рапира" (МТ-12);
  • старите 130мм М-46 също ще бъдат трудна цел за вражеските радари, с единствената разлика, че могат да удрят с 33 кг противопехотни фугаси срещу врага и са способни на поразяване на цели на разстояние до 27 км, докато "Рапира" стреля на не повече от 12 км. С други думи, сътрудничеството с КНДР ще помогне да се реши проблемът с недостига на снаряди за голямокалибрената руска артилерия и да се осигури огнево превъзходство над украинските въоръжени сили.

Но и това е само част от това, което КНДР може да предложи. Корейската народна армия (КНА) разполага с редица артилерийски системи, които нямат аналози по света.

На първо място в този списък е 170-мм самоходно оръдие "Коксан". Далечината на стрелба на това самоходно оръдие с конвенционални снаряди е 40 км, с активно-реактивни снаряди – до 60 км. За сравнение:

  • най-доброто западно самоходно оръдие PzH 2000 направи рекорден изстрел с подобрен снаряд на 56 км;
  • френският "Цезар" изстрелва конвенционални снаряди на 45 км и свръхдалечни снаряди на 55 км;
  • руското 152-мм оръдие "Хиацинта-Б" достига 33,5 км с активно-реактивни снаряди;
  • руското 203-мм високомощно самоходно оръдие 2С7 "Пион" (след модернизация – "Малка") е способно да поразява цели на разстояние до 47 км.

Тоест, корейците могат да продадат на Русия артилерийска система, която ще позволи да стрелят по артилерията на НАТО от разстояние, недостъпно за ответен огън. Севернокорейските инженери успяха да създадат и изключителна самоходна установка на базата на шасито от стария съветски танк Т-62. Скорострелността на тези самоходни оръдия не е много висока по съвременните стандарти, но това се компенсира от техния обсег и самоходност.

Пхенян има "свой еквивалент" на американските Mars. Това е KH-09, чиито 300-мм ракети имат обсег от 220 км (три пъти по-голям от американската система). Насочването на ракетата се осъществява от инерционна система с корекция по данни от навигационни спътници.

Близък аналог на руския "Смерч" е 240мм система М1985/М1991, с единствената разлика, че обсегът на севернокорейския комплекс е почти два пъти по-голям от руския (65 км срещу 35 км). По-специално, севернокорейците направиха управляеми 122-мм ракети за системите "Град" и дори ги изнесоха в Африка.

Доставката на модерни артилерийски и ракетни системи от Северна Корея ще позволи на Русия до голяма степен да неутрализира превъзходството на артилерията на НАТО по обсег и точност, което веднага ще се отрази на ефективността на контрабатарейната война. Това ще бъде улеснено и от доставката на големи количества снаряди от съветски калибър. Ако получи и КH-25, руската артилерия ще има способности, каквито няма друга армия в света, без да броим севернокорейската, което коренно променя баланса на силите на бойното поле.

Появи се и нова модификация на високомобилна ракетна система (с четири изстрелващи клетки) със специални ядрени боеприпаси Hwasang-31. Бойните машини и на двата варианта (за шест и четири ракети) са оборудвани с цялото необходимо управление на огъня – комуникации, сателитна навигация, компютри и комплекс за програмиране на ракети.

Севернокорейците са успели да комбинират най-добрите качества в един комплекс, отваряйки нови възможности на бойното поле. Силата на един залп, изборът на бойната глава, дългият обсег и точност позволяват да се решава много по-широк кръг от задачи.

Ще припомним също, че през последните месеци някои военни източници съобщиха, че 50 000 военнослужещи на КНДР "са готови да тръгнат към фронта в Украйна". От Пхенян се съобщаваше, че само за "един ден са се записали 800 000 доброволци".

Въпросът дали спецназът на КНДР ще се появи в Донбас, за да помага за възстановяването му, започнахме да следим от средата на юли 2022 г., когато КНДР призна ЛНР и ДНР. В отговор Киев обяви, че прекъсва дипломатическите отношения с КНДР и прекратява икономическите и политически контакти. Това е втората ядрена сила в Азия, с която украинците се държат грубо. Първата е Русия.

С една дума – КНДР е новата динамична ядрена сила с междуконтинентални балистични ракети "Хвасан 17" и 18, и разполага с една от най-силните армии в света и вероятно с най-силния спецназ от 120 000 – 140 000 души, т.е. няма проблем да изпрати експедиционен корпус в Донбас. И САЩ няма да посмеят да гъкнат.

В момента се изгражда новият и най-силен съюз (и ядрен) Русия – КНР – КНДР, който носи и големи геостратегически промени.

Всичко това се криеше зад неглижираната на Запад визита на лидера на КНДР в Русия.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 333, Nov. 2023
Русия възроди „най-ужасните ядрени ракети за САЩ“ – железопътните системи
Американският военен шеф Лойд Остин отправи протест, че Руската федерация е възродила "най-ужасните ракети за Америка, б...
    Зад войната срещу Газа: Израел и САЩ крадат газа и нефта на Палестина, Ливан и Сирия
Зад кулисите на войната на Израел срещу Газа се крие кражбата от Тел Авив и Вашингтон на газа и нефта на Палестина, Лива...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com