Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Все пак ни четат
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
И този брой на "Строго секретно" е извънреден
11.2023

Както повечето последни броеве, така и този брой на "Строго секретно" е извънреден. Не само заради извънредната ситуация, в която работим от началото на 2022 г., но и заради още един важен момент, а именно, че Русия се оттегли от ратифицирането на Договора за всеобща забрана на ядрените опити, /след като САЩ въобще не го ратифицираха/.

Преди това бяха прекратени Договорът за ограничаване на въоръжените сили в Европа /ДОВСЕ/ и договорът на съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения /СНВ-3/.

Това бяха основните договори, върху които от 60-те години на ХХ век се градеше глобалната и ядрена сигурност.

В момента светът е без каквато и да било договорна основа. Завършва един етап на най-високо стратегическо равнище.

Започва напълно нов, в който Русия и Китай превъзхождат "колективния Запад".

Това е качествено нова ситуация. Шахматната дъска е заредена с нови фигури. Това е голямата картина.

За мен лично краят на предишния и началото на новия етап съвпада с най-важния етап в моята кариера – на войната и мира, на икономиката, политиката, геополитиката и т.н.

Защото /за съжаление/ съм последният анализатор /може би и в света/, който започна кариерата на "мира и войната" още през 1969 г., когато, като млад човек, случайно се "отбих" в новосъздадения институт за оръжията и войната SIPRI в Стокхолм. Оказа се, че нищо случайно не става случайно. Защото след това съдбата ме водеше през най-важните събития в тази област – Варшавският договор и НАТО, СИВ и ЕС, войните в Африка и Азия, разпадането на световния социализъм и СССР, различните преговори за разоръжаване, Виена, Хелзинки, Малта.

И защото съм единственият /все още жив/ анализатор от онова време до днес, при който има приемственост в темата, тъй като повечето колеги по света, с които работехме /за съжаление/ отпътуваха в другия свят.

И така, в края на досегашния етап и началото на новия ви предлагам уникалният обобщаващ анализ "Всичко за оръжията". Предлагам го професионално и на всички централи и центрове за решения, аналитични институти и групи, и т.н., за които знам, че ме използват отдавна.

По-важна тема от тази няма и няма да има в обозримо бъдеще.

Мирът се защищава с оръжия, войната се води с оръжия. Именно тук стана големият прелом в началото на ХХI век. Хоризонтът вероятно ще бъде до края на века.

Всичко започва отначало.

PS. На този фон броят на "Строго секретно", който четете в момента може да се окаже след време исторически. Дано да доживеем.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 333, Nov. 2023
„Четиримата конници“ фучат над главите ни
"Никога не е толкова лошо, че да не може да стане по-лошо" се оказа отново истина.Залогът този път е възможно най-високи...
    Третата световна война започва в Близкия Изток
Потенциалът на събитията в Близкия Изток винаги е бил предпоставка за Трета световна война. Досега ескалацията до голяма...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com