Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На прага на III световна война
Операция „Страж на просперитета“, втори етап на операция „Геноцид в Газа“
Анализ на „Строго секретно“

На 14 и 15 декември хутите в Йемен обстреляха контейнеровоза Maersk Gibraltar в Червено море. Преди това успяха да заловят няколко кораба в района, сред които е един български (въобще може ли да става нещо, в което България да не участва, още повече, че сега се разбира за тесните връзки в корабоплаването между България и Израел.

Датската корабна компания A. P. Moller-Maersk (MAERSKb.CO) през 2022 г. оперираше 15,3 процента от глобалния контейнеровозен флот, заемайки второ място след Mediterranean Shipping Company (MSC), контролираща 18,6 процента.

Към май 2023 г. Maersk оперираше 682 контейнерни кораба с общ капацитет от около 4,13 милиона тона. "След почти неуспешния инцидент, включващ Maersk Gibraltar и още една атака срещу контейнеровоз днес, ние инструктирахме всички кораби на Maersk в района, които трябва да преминат през протока Боб ал Мандаб, да спрат пътуването си до второ нареждане", се казваше в изявление на компанията на 16 декември.

Maersk заяви, че "компанията е дълбоко загрижена за силно ескалиралата ситуация със сигурността в южната част на Червено море и Аденския залив".

Атаките от Йемен срещу кораби в Червено море започнаха, след като Израел започна войната си срещу Хамас в Ивицата Газа. Корабите, пътуващи до и от Израел, през Червено море, могат да бъдат обстрелвани, докато преминават през пролива Ел Мандeб, от крайбрежието на Йемен.

Проливът Баб ал Мандеб, широк 20 мили, се намира между Африканския рог и Персийския полуостров, свързва Червено море с Аденския залив и Арабско море. През него преминават 8,8 милиона барела на ден от общите световни петролни търговски потоци /през първата половина на 2023 г./. Доставките на втечнен природен газ през пролива са били 4,1 милиарда куб. фута на ден през същия период.

Така Йемен би могъл да създаде реална и ефективна морска блокада на Израел в Червено море, както и на Суецкия канал и да блокира тази най-важна световна търговска артерия. Йемен, или някой друг, възползвайки се от ситуацията, като блокира целия Близък Изток, Саудитска Арабия, Иран и Европа. Както и Китай, който използва този маршрут за своя "Един пояс, един път"?

На 17 декември пет от 10-те най-големи океански корабни линии на планетата обявиха, че вече няма да обработват пратки до или от Израел през Червено море (суецкия канал). След Maersk, Hapag-Lloyd обяви, че вече няма да обработва пратки през Червено море.

На следващия ден към тези компании се присъедини CMA-CGM. Един ден по-късно към тези компании се присъедини OOCL-Хонконг (собственост на COSCO), след това, най-голямата компания за контейнерни превози в света, MSC.

Всички тези компании все още могат да предоставят услуги за корабоплаване, без да използват Червено море и неговия Суецки канал, но сега корабите им трябва да обикалят южния край на Африка – нос Добра надежда, добавяйки 14 000 мили и три седмици време за пътуване на пратките.

Така повече от 60 процента от планетарните океански корабни линии вече няма да обслужват Израел или през Червено море.

Последва и тайванската корабна линия Evergreen, която спира всички транзити през Червено море. Evergreen е шестата по големина компания за контейнерни превози в света.

Но доминото продължаваше. И белгийският EURONAV съобщи, че спира услугите през Червено море. Euronav е белгийско предприятие за международен транспорт, което се фокусира върху превоза на петрол по море и е една от големите независими световни петролни фирми.

Последва го и British Petroleum (BP), който обяви, че преустановява всички доставки на петрол с кораби през Червено море. Няма петрол за Европа… в средата на зимата!

Това е масивен удар върху световните логистични линии за доставки и ще доведе до внезапно и много рязко прекъсване на глобалните доставки. Скок в инфлацията трябва да се очаква веднага, тъй като стоките ще стават по-оскъдни поради липса на или силно забавена доставка. Световната икономика не може да избяга от инфлацията, причинена от това спиране на корабоплаването.

Това ще са гигантски разходи към стоките, които тези кораби превозват. Цените на контейнерите се покачиха до най-високо ниво от 2023 г. и ще продължат да се покачват.

Спедиторите също увеличават тарифите за пратки. Например, контейнер, пътуващ за Близкия Изток, сега ще привлече допълнителна такса за военен риск от $100/тон за сухи и хладилни товари.

Няколко превозвачи започнаха да начисляват допълнителни такси за военен риск при преминаване през Червено море. Приблизително допълнителни 10-15 дни за сроковете за доставка също ще влияят. Фючърсите на суровия петрол Brent се повишиха с 3% от най-ниските нива от 75,81 долара за барел.

И именно в този момент САЩ решиха да се намесят с операцията "Просперитет за човечеството". На 18 декември министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че САЩ и съюзниците, създават нова военноморска работна група за защита на критичните морски пътища. Новата работна група за защита на търговски кораби в зоната на конфликта ще се нарича Operation Prosperity Guardian. Също така и Австралия ще играе важна роля в операциите в Червено море. Операцията ще бъде в рамките на съществуващите Комбинирани морски сили 153, партньорство от 39 нации, фокусирани върху борбата с пиратството и тероризма в Червено море.

Но военноморските разполагания на новата група намекват за друга програма. Картата, показваща разполагането на военноморските сили на САЩ и съюзниците им в района на Близкия Изток, разкрива, че разполагането е изключително масивно. Твърди се, че корабите са там в подкрепа на Израел. Но какво ако… имат и друга цел? Ами ако САЩ са решили, че тъй като Саудитска Арабия води ОПЕК в дедоларизирането на търговията с петрол, саудитците трябва да бъдат изтрити от власт? Ами ако САЩ и техните съюзници са там буквално за вземане на целия Близък Изток… и да унищожат ОПЕК и мюсюлманския "тероризъм" с един замах?

Ако погледнете как са разположени US-корабите, те могат да превземат цяла Саудитска Арабия много бързо. Катар, Бахрейн, Обединените арабски емирства ще паднат след дни. Какво ще стане, ако САЩ си спомнят, че саудитците са "финансирали" атаките от 9-11, а другите арабски нации са финансирали ISIS?

Какво ще стане, ако САЩ се сетят, че ОПЕК нарушава антитръстовия закон на Шърман чрез незаконно фиксиране на цените на петрола?

Какво ще стане, ако посочим, че саудитците са нарушили споразумението петро-долара, че "те активно се опитват да унищожат US-валутата, като развалят петролния долар и се присъединят към БРИКС", и че подобни действия са всъщност "икономическа война, която се води срещу САЩ"?

Ако войната ескалира между САЩ и хутите в Йемен, Суецкият канал вероятно ще бъде напълно затворен.

Това ще унищожи напълно Европа. А междувременно Израел ще започне война срещу Ливан, Египет, Йордания и Сирия и ще започне да копае своя канал "Бен Гурион", който излиза точно в Газа, която вече няма да я има.

В момента е ясно, че САЩ и Израел подкопават логистиката на глобалната търговия и в Йемен правят опит за подготовка на трета световна война срещу Китай.

В близко време конфликтът ще покрие целия Близък Изток и ще излезе извън него.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 335, Jan-Feb 2024
Година трета на конфликта в Украйна. Какво по-нататък
Войната в Украйна навлиза в година трета. Дали ще спре през лятото на 2024 г. или ще продължи до 2026 г.? Отговорът не е...
    Зад геноцида в Газа и войната в Украйна се крият плановете на ционизма за „Голям Израел“ и „Хазария“
Започва четвъртият месец от геноцида в Газа. Такова престъпление, пропорционално към населението, светът не познава. В д...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com