Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Русия може да унищожи САЩ за 40 секунди
„Циркон“ вече са разположени до САЩ
Военен анализ на „Строго секретно“

В началото на декември военното разузнаване на САЩ публикува доклад, заради който в Белия дом изпаднаха в истерия.

Ето малък цитат от него: "Цирконите" на Русия вече са разположени близо до границите на САЩ в съоръженията на руския флот в бази в Куба, Никарагуа и Венецуела".Американската администрация успя да отправи "решителния си протест" към Русия.

Имаше защо. Погледнете графиката /1/. На нея се вижда, че САЩ могат да бъдат унищожени само от четири руски подводници, въоръжени с хиперзвуковите ракети "Циркон" и с "Калибър" или от 4 фрегати, носещи същите ракети, за по-малко от 4 минути, а в някои случаи и за 40 секунди. Защото хиперзвуковата ракета "Циркон" лети със скорост 11 000 км/ч., а разстоянието например от неутралните води до границата на САЩ е 400 километра, т.е. ударът по която и да е точка в САЩ е въпрос на 4-5 минути, а до Вашингтон – 39 секунди.

Ще припомним, че доста по-рано, на 4 октомври 2022 г., носителят на морската хиперзвукова ракета "Циркон" - многоцелевата фрегата "Адмирал на флота на Съветския съюз Горшков", служеща в Северния флот, като първи в историята на руския и световния военен флот кораб с хиперзвуково оръжие на борда, тръгна на военна кампания и се насочи към Северния Атлантически океан, а след това към Южния Атлантик.

Освен "Циркони" на борда бяха натоварени боеприпаси – различни видове ракети, системи за противовъздушна отбрана, артилерийски и торпедни боеприпаси.

Но, както се оказа, това не бяха всички подробности. Разузнаването на една от страните от НАТО – Норвегия, съобщи, че руските кораби са започнали да получават боеприпаси, които включват и ракети с така наречената "специална бойна глава", т.е. ядрена.

Едновременно руските медии предупредиха, че отговорът на Русия към САЩ може да са именно новите хиперзвукови ракети "Циркон", които могат да ударят основни цели в САЩ само 5 минути след изстрелването им.

Като се вземат предвид характеристиките на тази ракета по отношение на скорост (8-9 Маха) и обхват (повече от 1000 км), както и че времето за полет до центровете за вземане на решения в континенталната част на САЩ ще бъде само 5 минути, това е напълно възможно.

Най-важното беше, че "Циркон" има различен обхват на различните си версии за различни цели. Нейната противокорабна ракетна версия лети на 500 км, ударната – на 1600 км, и ядрената – на 2600 км.

Може да се каже, че с подводното, и сега – надводно, разполагане на "Циркон", за първи път за последните 500 години западното военно господство беше окончателно и безвъзвратно ликвидирано.

Русия с "Циркон" ликвидира една епоха с превръщането на американските самолетоносачи, основната ударна сила на САЩ, в безполезно желязо и боклук. За САЩ целият им флот, подхранван от десетилетия, се превръща в потенциално гробище.

Ако вземем предвид обхвата на полета на "Циркон", тогава US-самолетоносачът просто няма да забележи приближаващата се заплаха. И ако само една ракета "Циркон" удари разрушител от клас Arleigh Burke, той буквално ще бъде разкъсан наполовина от огромната кинетична енергия на ракетата. Вместо да бъдат страховито възпиращо средство срещу Русия, американските ударни самолетоносачни групи ще бъдат принудени да стоят далеч от носителите на хиперзвуково оръжие. Това означава че проектирането на сила, за която САЩ създадоха цели 11 самолетоносачни групировки, приключи.

"Циркон" ще може успешно да стреля и по наземни цели.По този начин е възможно да се атакуват с "Циркон" вражески командни пунктове, фабрики, складове и летища дори във вътрешността на континента. Всичко зависи от обхвата на тази ракета.

Това означава, че от Калининград той може да стигне до по-голямата част от централна и Източна Европа, да покрие напълно Полша, балтийските държави, Чехия, Половината от Украйна, почти цяла Германия и някои други страни.

От Севастопол, "Циркон" обхваща цяла Турция, цяла Украйна, Грузия, Румъния, Молдова и цяла България.

Дори до най-далечната точка от 1000 километра "Циркон" ще лети само за 6 минути. А например от Севастопол до Истанбул – само 190 секунди. До София, Варна и Бургас – още по-малко. Това са реалностите.

А колко до Вашингтон? Ако "Горшков" или подводницата е в неутрални води (около 400 км от брега на САЩ), ракетата ще лети само около 600 км до Вашингтон. "Циркон" прелита тези 600 километра за 3 минути и 40 секунди, т.е. по-бързо от полета на най-добрите натовски ракети от Украйна до Москва (там разстоянието е 500 км, но ракетите са много по-бавни).

Това означава, че "Циркон" ще стане важна част от военно-техническия отговор на Русия срещу напредването на САЩ и НАТО към руските граници.

Преведено на военен език, това означава следното: руските кораби, оборудвани с хиперзвукови крилати ракети "Циркон" ще бъдат в бойна готовност край бреговете на САЩ. Именно на континенталната територия на САЩ са разположени основните центрове на политически и военен контрол – "тези, които дават заповеди", и те, ако е необходимо, могат да бъдат поразени от ракети "Циркон" в рамките на по-малко от 5 минути, т.е. от оръжието на новата руска глобална военноморска доктрина.

Сега Русия за броени часове може да елиминира целия флот на самолетоносачите на САЩ (и целия НАТО), без които САЩ се превръщат в джафкащ мопс отвъд океана и всички основни политически, икономически и военни цели на територията на САЩ.

Неслучайно именно с приемането на "Циркон" Путин подписа новата военноморска доктрина. В момента Руският флот тренира именно този елемент. "Циркон" влезе на пълно въоръжение – на сушата, под водата, над водата и във въздуха.

Оказа се обаче, че "Адмирал Горшков" в края на 2023 г. не само е симулирал изстрелване на ракета, но и е тествал нещо друго, което блокира напълно радарите, телефоните, интернета на САЩ за 34 секунди. Как е станало това не е много ясно.

Хората в средноатлантическия регион на САЩ са имали електронно заглушаване на граждански устройства като мобилни телефони и интернет за 34 секунди.

Но може да има пряка връзка с онова, което на 30 септември Путин спомена за нови оръжия, базирани на нови физически принципи. Започна се да се говори за "Алабуга" и за други оръжия, които предоставят възможност за селективно, целенасочено въздействие върху критични елементи от оръжията, оборудването и инфраструктурата на потенциален враг. Такива критични елементи могат да бъдат електронните компоненти на оръжия, оборудване и инфраструктура. А целенасоченото и селективно въздействие може да осигури електромагнитен импулс с достатъчна мощност, който ще унищожи тези елементи без пряко въздействие върху живата сила и цивилните, като по същество ще обезоръжи врага.

С тях Русия ще може само за 100 секунди да победи НАТО и да завърши Специалната военна операция.

Да доразвием тази идея. Ще напомним, че най-силният генератор на електромагнитен импулс е ядрената експлозия. В СССР са извършени изпитания на ядрени оръжия на голяма надморска височина, на 22 септември 1962 г., едно от тях е детонацията на ядрен заряд с мощност 300 килотона на височина 290 км над полигона Саришаган в района на Караганда. Ефектът от многократното усилване на импулса беше изненадващ – стотици пъти в сравнение с експлозия, произведена със същата мощност на повърхността на Земята, поради резонанса с естественото геомагнитно поле, в резултат на което трансформаторните подстанции отказаха в района и се стигна до възпламеняване на електропроводи, съпроводено и с пренапрежение в електрическата мрежа.

Бонус при провеждането на този експеримент беше липсата на разрушения на земята, тъй като взривната вълна не може да се разпространява във вакуума на Космоса, а геомагнитното поле на Земята и йоносферата бяха защитени от радиоактивно лъчение чрез отразяване на гама лъчите в Космоса, точно както защитават нашата планета от естествената космическа радиация.

Ето защо, говорейки за възможността за използване на тактически ядрени оръжия не може да се изключи такова тактическо направление като генериране на мощен електромагнитен импулс за селективно целенасочено въздействие, заслужава да се нарече ноу-хау. Да поговорим за средствата за доставка, последствията и подходящия момент за използването му. Съвременните системи за доставяне позволяват извеждането на такъв заряд до определена височина по различни начини. Например с конвенционална балистична ракета с хиперзвуково оръжие "Циркон", както и предварително "миниране" на космическото пространство под прикритието на военен разузнавателен спътник.

Съдейки по щетите, които електроенергийната система на споменатата Карагандинска област получи по време на "Изпитание № 184", обхватът на действие на такова оръжие може да достигне 1500 км и е в пряка зависимост от неговата мощност.

Какво ще се случи, ако се използват такива оръжия? В радиус не по-малко от 1000 км електронните компоненти в модерните оръжия, разузнавателните спътници и в цивилната сфера ще се повредят, например ще се разбият самолети, вентилаторите ще повредят и електрозахранването на атомните електроцентрали, работата на ядрените реактори, ще спре. Въпреки липсата на пряко въздействие на взривната вълна и радиацията върху мирното население, както е при класическите термоядрени оръжия, ще настъпи глобална техногенна катастрофа.

Да не забравим и другите подобни оръжия.

В началото на октомври, когато Израел започна агресията срещу Газа и започна придвижване на американски самолетоносачи към Близкия Изток няколко МиГ-31 с хиперзвукова ракета "Кинжал" поеха бойно патрулиране над Черно море. Неслучайно. Ракетата не е крилата, а "аеробалистична" – траекторията й се поддържа благодарение на високата скорост. Изтребителят МиГ-31, специално модернизиран за изстрелването, всъщност служи като първа степен, изстрелвайки се извън плътните слоеве на атмосферата на височини от 12 000 до 15 000 метра. Ракетата също лети на ръба на стратосферата, за да избегне значителното въздушно съпротивление. Скоростта е около 10 Маха, така че ако ситуацията в Близкия Изток се влоши и има непосредствена заплаха за Русия, разходката на "Джералд Форд" в Средиземно море може да се окаже фатална.

На 20 октомври 2023 г. в ракетното формирование край Оренбург застъпи на бойно дежурство още едно ново изделие – хиперзвуковият апарат "Авангард". Той е опасен за врага, защото не се прихваща от системите за ПРО и ПВО, поради високата си скорост и защото може да атакува обект от различни посоки на света. В основата на комплекса е хиперзвукова управляема бойна глава, изстрелвана към цел с помощта на междуконтинентална балистична ракета РС-28, развиваща скорост до 28 Маха (около 9,5 километра в секунда).

Ракетата на подводния комплекс "Булава" също е хиперзвукова, осъществява маневриране, както в ускорителния участък на траекторията, така и на всяка бойна глава поотделно, като полетът се извършва не в Космоса, а по плоска траектория.

Хиперзвуковата система за противовъздушна отбрана С-500 "Прометей" също предстои да бъде поставена на бойно дежурство.

Преди 2 години на въпрос дали Русия може да унищожи САЩ той отговори "да, за 30 минути, и може и за по-малко".

Дали имаше предвид описаните по-горе оръжия?


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 335, Jan-Feb 2024
Вторият етап на операция „Стоп, хайде обратно“
От Кремъл заявиха, че започва вторият етап на специалната операция, а именно "Стоп, хайде обратно!".Това означава изтлас...
    „Окото на Саурон“ на Слънцето
На 1 декември на Слънцето се случи нещо наистина странно. От няколко месеца следим странните му изригвания, но този път ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com