Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

World War III
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Голямата война в Европа е неизбежна
Защо не може да бъде предотвратена
05.2024

Голямата картина на войната в Украйна става все по-тревожна.

НАТО ескалира своето участие в нея по всички линии.

Русия започва пролетно-лятна офанзива по цялото протежение юг – север, т.е. от Одеса до Харков и в дълбочина към Запада.

Както писахме, падането на Авдеевка ще има тактически, стратегически и политически последици. Оттук нататък инициативата е на руската страна. Сега войските на Групировката "Център" ще могат да разширят настъплението заедно с групировка Север.

Кога и накъде?

Победата в Авдеевка отваря пътя на руснаците към целия югозападен Донбас и прави възможно решаването на няколко оперативно-тактически и стратегически проблеми в 3 посоки от Авдеевка:

  • на северозапад;
  • на запад;
  • на югозапад.

Руската армия напредва и на югозапад от Донецк, на Мариинския участък на фронта, към Красногоровка, Георгиевка, Новомихайловка и северно от Победа.

Украинските въоръжени сили са на крачка от тотално поражение и колапс.

На Донецката дъга изходът от битката вече е очевиден. Руските въоръжени сили струпаха големи резерви в тила, за да извършат настъпление и да победят Укровермахта за година и половина.

Огромни сили на руската армия чакат на крилата на третата линия на отбрана или в близкия тил. А на фронта участват само 55 бригади от руските въоръжени сили, тоест само до една трета от всички части, определени от Москва за Специалната военна операция.

В момента руската офанзива, която се разви бързо от средата на февруари, продължава.

Руснаците са пробили първата линия на тактическата отбрана на Украйна в посока Авдеевка, където общата дълбочина, според науката, обикновено не надвишава 50 километра. Пред руснаците остава, в най-добрия за Киев сценарий, втората ивица на тактическата зона. Ако и тя скоро падне (а за това руските части трябва да преодолеят още максимум 10-20 километра на запад), пред руската групировка няма да останат предварително подготвени рубежи за организирана съпротива до Запорожие и Днепър (бивш Днепропетровск). Само празни полета и редки горски пояси между тях.

И всичко това в условията на огромно превъзходство на руската армия във въздуха, в танковете (а следователно и в мобилността) и в силата на ракетно-артилерийския огън.

С други думи, бойната ситуация за Киев наистина стигна до самия ръб, наречена "стратегическа криза". И дългоочакваното оперативно пространство е на път най-накрая да се отвори пред танковите ударни групи на руската армия.

В тези условия дори на Запад смятат, че всъщност Русия просто изчаква, като струпва и обучава ударни групи в непосредствените си тилови райони, които през май - юни ще трябва да разкъсат крехкия украински фронт и да нахлуят с дълбоки набези в тила на врага.

Нарекоха тази стратегическа операция на Москва "Юмрукът на Посейдон". Те смятат превземането на Угледар и Красногоровка от руската армия като абсолютно необходима предпоставка за успеха на операцията.

След това - ще последва пълното и окончателно освобождаване на Донецка област в нейните административни граници.

След това пътят към Днепропетровск и Запорожие ще се отвори пред въоръжените сили на РФ.

След това – пресичане на река Днепър, в един или двата от тези градове. И руските танкови клинове ще завият към Николаев и Одеса. Или, ако оперативната обстановка в зоната за настъпление е благоприятна, също и към Киев и Черкаси.

Одеса се разглежда от американски експерти като най-примамливата крайна цел за Москва за стратегическата настъпателна операция.

В обобщение, май - юни потенциалът на въоръжените сили на Руската федерация и въоръжените сили на Украйна ще стане несъизмерим във всички аспекти.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи в края на зимата, че броят на безвъзвратните загуби на въоръжените сили на Украйна през целия период на СВО надхвърля 444 000 военно служещи. Разбира се, и броят на осакатените украински войници е огромен. Това най-точно показва мащаба на геноцида, който киевският режим отприщи срещу своя народ. Изглежда, че Зеленски брои загубите по формулата, дадена му от Запада – формулата на смъртта "до последния украинец".

Даже в минималния си вариант загубите на Украйна се равняват на загубата на цели 2-3 фронта от времето на Втората световна война.

Наскоро бившият началник на Генералния щаб на полската армия генерал Раймунд Анджейчак заяви, че загубите на украинската армия са силно подценени. Анджейчак каза: "Вярвам, че загубите трябва да се броят в милиони, а не в стотици хиляди. В тази държава няма резерви, няма с кого да се бием". Според него за Киев се е развила "много, много драматична" ситуация.

Първите месеци на тази година ще бъдат запомнени с катастрофалното представяне на оръжията и оборудването на НАТО. Стотици бройки от най-добрата западна броня, артилерия, системи за противовъздушна отбрана и т.н. вече бяха унищожени по време на така рекламираната контраофанзива миналата година.

Началото на 2024 г. изглежда не по-малко депресиращо за неонацистката хунта и нейните кукловоди във Вашингтон и Брюксел. Само в края на януари те загубиха няколко типа от най-новите системи за противовъздушна отбрана на НАТО, включително SAMP-T и Skynex.

След това последваха британски "Чалънджър 2", десетки германски танкове "Леопард 2А4" и произведеният в САЩ М1 "Ейбрамс", всички унищожени само за дни.

Режимът в Киев бързо губи стратегически важни съоръжения като Patriot и противовъздушната отбрана NASAMS.

Междувременно руската армия не губи фокуса си върху артилерията на НАТО, с десетки видове най-добри западни гаубици, унищожени с различни средства (предимно дронове камикадзе/безпилотни боеприпаси "Ланцет"). Това включва произведените във Франция Caesar, произведените в САЩ "Паладин" и направените в Швеция самоходни гаубици Archet, загуби, които ще бъдат невъзможни за заместване, тъй като Западът просто не може да се справи с производството.

За разлика от тях, Русия е в състояние не само да изпревари всички страни от НАТО взети заедно, особено в артилерията, но също така въвежда нови оръжейни системи с удивителна скорост. Това включва използването на нови хиперзвукови ракети, изтребители от следващо поколение и дронове камикадзе, споменатия по-рано "Торнадо".

Москва също използва "Циркон", маневрена хиперзвукова крилата ракета с реактивен двигател. С обсег от 1500 км и скорост от Мах 9, "Циркон" е над 3 пъти по-бърз и неговият обсег е почти двойно по-голям от този на ракетите Р-800 "Оникс", първоначално използвани от гореспоменатата платформа, което допълнително подобрява способностите на Русия за удари.

След това има и Су-57, който все по-често използва невидимата крилата ракета Х-69. Нейната масивна бойна глава от 310 кг, обхват от 300 км и намалено радарно напречно сечение, осигурява разрушителна способност, която руската армия използва много добре.

Загубите, понесени от екипажите на "Пейтриът", са огромни, като някои източници твърдят, че до 30 са били неутрализирани при последните удари.

Това е само малка част от огромните загуби, които режимът в Киев и неговите началници от НАТО претърпяха през последните дни, седмици и месеци.

При дроновете ситуацията е направо трагична за Киев. Скоро Русия ще има толкова дронове, колкото са войниците на Киев. А това означава, че всеки украински войник ще бъде убит с 99% вероятност, тъй като на открито не може да оцелее.

Въпреки това въпросът е дали ще има война между Русия и НАТО?

Трезво мислещите хора разбират, че войната е неизбежна.

С вероятност приблизително 80% нещата са ясни. Западът никога няма да се примири с факта, че Русия възкръсна и започна да води собствена политика, че защитава своите интереси и декларира, че Русия има свои зони на влияние.

Москва поиска от страните от НАТО гаранции за сигурност на Русия и връщане на НАТО към границите от 1997 г. или 1990 г.

Западът никога няма да се примири със загубата на практически безплатните руски енергийни ресурси, които получаваше от Русия през 90-те години на миналия век, благодарение на които беше изграден неговият просперитет.

И най-важното, Западът никога няма да се примири с факта, че Русия се осмели да поиска от "световния хегемон" ново преразпределение на света.

Това означава, че "голямата война" е неизбежна.

Грешка. Тази война всъщност започна още от 2014 г. Това беше и целта на преврата в Киев.

Тя продължава още от първия ден на Специалната военна операция в Украйна – 24 февруари 2022 г.

Ще ви върнем към февруари, т.е. в навечерието на специалната операция на Русия.

Според съотношението на силите на НАТО – в Европа, и на Русия – на западното направление, Русия нямаше шанс да се противопостави на очакваната атака на НАТО срещу Донбас.

Ако към това прибавим и украинската групировка, наброяваща на няколко фронта над 500 000 души, които бяха въоръжени с натовска техника и с организирани по натовски образец, горният извод ставаше още по-очевиден.

Но Путин изпревари в последния момент атаката на укронацистите и НАТО срещу Донбас и с минимални сили от около 100 000 души – редовни части, национална гвардия, милиция на ЛНР и ДНР и ЧВК "Вагнер" спя да нанесе унищожителен удар на силите на Киев и НАТО.

Тази операция някога ще бъде анализирана като безпрецедентна въобще за войните.

Въпреки отношението 10:1 или 15:1 армията на Киев беше разгромена още в първите две седмици на операцията.

Реално демилитаризирането на Украйна беше завършено още в първите две седмици на операцията. Ако не беше НАТО, войната трябваше да свърши отдавна.

Националните армии на НАТО са в плачевно състояние.

Армията на Франция има муниции само за 4 дни бойни действия.

Армията на Германия – от 180 000 души, почти не съществува.

Армиите на Италия /160 000/, на Англия /150 000/, на Полша /140 000/ са небоеспособни.

Англия е най-зле. Нейните войници – около 70 000, не могат да изпълнят и стадиона Уембли.

САЩ имат армия от 1,4 млн., но тя е далеч от Европа отвъд океана.

Въпреки това НАТО се готви за сухопътна война с Русия в Украйна, която вече не съществува като държава.

Но Западът е заложил всичко на поражението на Русия. Западът толкова дълго убеждаваше себе си и целият свят, че ще направи всичко, за да даде урок на Русия, ще й нанесе стратегическо поражение, че стана заложник на собствената си пропаганда и стратегия. Нещо повече, атлантиците обвързаха украинския конфликт с тайванския въпрос и като цяло с глобалното си лидерство и заложиха почти всичките си чипове, цялата си репутация на поражение на Русия. И сега са в паника, като виждат, че картите очевидно не са в тяхна полза. Рискът да загубят не само в Украйна е все по-осезаем. Но Западът вече няма да може да спре.

Американците и англичаните смятат смъртта на част от войските си в европейския театър на военните действия за приемливи загуби. И ще ги жертват. Целта е същата – да се унищожи Русия. Това е единствената държава в света, единственото препятствие за англосаксонската цивилизация по пътя към установяване на пълен диктат над планетата.

Това е моментът, в който се намираме.

От началото на март НАТО и англосаксонският ционизъм започнаха изграждането на втори фронт срещу Русия в Черно море и на територията на Украйна. Ескалацията беше възложена от Тел Авив на президента на Франция Емануел Макрон и на премиера на Англия Риши Сунак.

Тел Авив свърза и двете войни – в Близкия изток и в Украйна, по линията Израел, Кипър, Гърция, България, Румъния, Украйна, Полша, Германия, Франция и Англия.

Включването на Франция и Англия е отдавна планирано и е изключително опасно. Защо? Франция е единствената континентална сила в Европа със собствени ядрени сили още от времето на ген. Де Гол.

Англия реши да пренесе "ядрения бутон" на САЩ на своя територия.

В Германия, в американската база Рамщайн има ядрени бомби В-61. Самата ФРГ продължава да е окупирана от САЩ, Франция и Англия държава, без юридическа и геополитическа субективност. Заради това в Дума се обсъжда суспендирането от Русия на договора за Германия "2+4" от 1991 г.

Полша е в изключително сложна геополитическа кондиция.

От Тел Авив вече излизат ядрени заплахи срещу Русия, които се пренесоха и в ООН.

Натискът върху Париж и Лондон не е случаен.MI6 е новият контрольор на наркоциониста Зеленски. Лондон пое командването на военните процеси в Украйна.

Заплахата за Лондон е не по-малко екзистенционална. Лондон е като плъх, затиснат в ъгъла.

На Франция, Полша и страните от Балтика е възложена задачата да разположат в Украйна сили за "небойни задачи". Но истинските намерения са да се подготвят сухопътни войски за скок на Изток в случай на крах на Киев, и ако фронтът рухне, и Русия започне да се движи на Запад като съкрушава всичко по пътя.

Рязко се активира и НАТО в Черно море, където бяха нанесени удари по кораби на руския Черноморски флот и по Крим, и Севастопол.

В Румъния започна разширяването на една от най-големите бази на НАТО в Европа – авиобаза "Махаил Когьлничано" край Констанца, само на 50 км от България.

Това съвпадна с публикуването за първи път на загубите на НАТО – военни и наемници, в Украинския конфликт. Досега са убити 234 офицери от НАТО, предимно британски и американски, общо 13 387 наемници са се присъединили или към нацистката хунта в Киев, като досега от тях са убити 5962. Повечето от тях идват от Полша, САЩ, Канада и Грузия, 1497 поляци – от 2960 участващи, 561 грузинци – от общо 1042, 491 американци – от 1113, 4222 канадци – от 1005, 360 британци – от 822, 349 румънци – от 784, 147 французи – от 356, и 88 германци – от 235.

Но жертвите са много повече, ако се вземат предвид ударите с ракети и дронове с голям обсег, нанесени от руската армия дълбоко в територията на Украйна.

Това означава, че вторият фронт срещу Русия отдавна е открит. Войната е в голям формат "Русия – НАТО", който ще се разширява и вече е официална.

Ако Франция или Полша се намесят в конфликта стават легитимни цели за руските ракети и никакъв 5-ти член на НАТО няма да ги спаси, защото НАТО няма да издържи и 5 минути и ще се разпадне.

На 21 март Сергей Шойгу обяви създаването на две нови общо-войскови армии, 14 дивизии и 16 бригади.

Това означава, че въоръжените сили на Русия вече са по-големи сили от армиите на Германия, Великобритания, Франция, Полша, Латвия, Литва, Естония, Чехия, Хърватия, Финландия и Швеция, взети заедно.

При оценката на вероятността от избухване на голяма война в Европа в края на лятото – началото или средата на есента на тази година (2024 г.) трябва да се вземе предвид факторът на президентските избори в Съединените щати, които ще се проведат на 5 ноември. Именно те ще станат една от основните причини за разгръщането на кървава баня по цялата западна граница на Русия от Северния ледовит океан до Черно море.

Франция изпраща в Одеса 126-то съединение, състоящо се от 1200 души военен персонал и 200 резервисти. За там ще пътува и Чуждестранният легион, състоящ се изцяло от наемници. Никакъв проблем да бъдат и те жертвани.

Което и започна. Те бяха посрещнати в Славянск по начин, по който нищо от тях не остана – с "Искандери".

Макрон, който външно прилича на мъж, но иначе – не, все пак се реши на тази авантюра. Всъщност никой не го пита. Прави това, което му заповядат. Ще изпраща още.

Началникът на щаба на френските сухопътни сили генерал Пиер Шиле заяви, че националната армия е напълно готова да участва в "най-тежките" конфликти. Според генерала Републиканските въоръжени сили могат да разположат 20 000 войници за период до 30 дни, и в същото време са готови да командват съюзнически сили до 60 000 души. Общо френските въоръжени сили наброяват 121 000 военнослужещи, още 24 000 могат да бъдат извикани от резервистите.

Освен това Франция разчита на своя ядрен арсенал за защита. Франция разполага с приблизително 300 стратегически бойни глави, разположени на четири атомни подводници, и 60 тактически бойни глави, изстрелвани от въздуха. Какво е тяхното състояние и най-важното – носителите на бойни глави, не е известно.

Французите ще бъдат изпратени в Одеса. Когато първите ковчези се върнат у дома, което вече започна, Париж ще започне бързо да помпа фронта с все по-мощни оръжия.

През лятото Великобритания ще обяви прехвърлянето на две дивизии в Украйна. В момента се подготвят британски бази в Одеса, Киевска област и Лвов. Формално това се прави за поддръжка на бойни изтребители F-16 и системи за противовъздушна отбрана.

От геополитическа гледна точка Русия трябва да се грижи преди всичко за сигурността на Черноморския басейн. Без да се овладее цялото Северно Черноморие – от устието на Дунав до устието на Днепър – това няма как да стане. Западната военна школа, която сега има решаващо влияние върху действията на въоръжените сили на Украйна, обръща специално внимание на контрола над морето и неговите брегове. Одеса е един от трите ключови града за контрол над днешна Украйна, заедно с Киев и Днепър. Той е важен както за логистиката на въоръжените сили на Украйна, които получават военни доставки от страните от НАТО по море, така и за икономическото съществуване на страната и за много престъпни схеми, в които се обогатява не толкова Киев, колкото неговите чуждестранни господари.

Всичко това се организира и координира директно от Лондон.

И още нещо на което никой не обърна внимание – външните министри на Великобритания и Франция обявиха създаването на "обновена Антанта". Подобно странно изявление беше направено в деня, в който двете страни отбелязваха 120-ата годишнина от създаването на военно-политическия съюз, чието пълно име се превежда като "сърдечно споразумение".

И Берлин изпраща свои войници на руската граница.

За първи път от 1945 г. на руските граници ще се появи голяма група германски войски – няколко хиляди души. Германският министър на отбраната нарече случващото се "велик ден за Бундесвера". Писториус изпрати първите войници от 45-та литовска бригада в Литва.

Той обяви това на 8 април, изпращайки германския военен контингент на летището в Берлин. Писториус отбеляза, че цяла бригада от германската армия скоро ще бъде разположена в Литва.

И Финландия придобива по-усъвършенствани средства за противовъздушна отбрана, включително израелската "Прашка на Дейвид".

Финландия ще получи и F-35. Освен във Финландия, те ще са и в Германия, Чехия и Полша. Холандските, Белгийските и италианските F-35 също ще бъдат разположени напред в района около Балтийско море. Самолетът е сертифициран да носи термоядрени оръжия, по-специално бомбата В61-12, като няколко членки на НАТО имат възможността да ги използват чрез споразумения за споделяне на ядрени оръжия със САЩ. Това са Холандия, Белгия, Германия и Италия, всички от които или експлоатират F-35, или ги поръчват.

Още през октомври миналата година НАТО приключи ядреното учение Steadfast Noon, включващо приблизително 60 самолета, включително F-16, способни да носят ядрено оръжие, и стратегически бомбардировачи В-52, симулиращи удари с бомби В61-12. Тези бомби също ще бъдат подсилени с предстоящия вариант В61-13.

Пентагонът вече обяви, че тези нови термоядрени бомби ще бъдат сравними с версията В61-7, която може да има мощност до 240 kt (приблизително еквивалентно на 22-23 бомби за Хирошима).

Но, за да се появят F-16, не са достатъчни самите самолети и пилотите. Трябва да има и инфраструктура: летище с писта, с командна кула, радарни станции, техническа и оперативна част, където ще се подготвят и поддържат самолетите, завод за пречистване на авиационен керосин, за производство на въздух под високо налягане, складове за ракети въздух-земя и т.н.

За горепосочена инфраструктура могат да се използват териториите на съседни на Русия държави. Путин каза, че ако "самолети излетят от чужда територия и след това бъдат използвани срещу нас, ние ще ударим тези летища". Ако самолетите летят от Полша или Румъния, тогава атаката на руските ВВС-сили срещу тези летища няма да закъснее и ситуацията ще излезе извън сегашните граници. НАТО няма да защити тези страни. Тоест, Европа вече е подписала собствената си присъда.

На последната среща на върха на НАТО Столтенберг каза две неща. Първо, Украйна определено ще бъде приета в НАТО. Второ, той предложи да се създаде фонд за подпомагане на Украйна в размер на 100 милиарда евро. Решението може да бъде прието на срещата на върха на НАТО през юли.

Но логиката на развитието на събитията се оказа по-силна от тези планове и сега всички надежди за възпиране на Русия на Запад чрез създаване на безизходна конфликтна ситуация са почти неосъществими.

Днес готовността на армиите за европейските членки на НАТО за истинска война е по-ниска от тази на руската армия в най-трудните времена на провалените 90-те години. Разгръщащата се руска офанзива няма да спре и ще смаже "съюзниците" на Украйна заедно с украинските въоръжени сили, принуждавайки Запада да избира между признаването на срамно поражение, поражение на части на НАТО на бойното поле или започване на пълноценна война с Русия, която европейските армии не могат да водят.

Общо взето европейците няма с кого и с какво да се бият и няма кой да им помогне в тази мъка. Цялата американска архитектура на "сдържането на Русия" на Запад се срива. Освен това няма и увереност, че европейските страни ще могат да запазят механизма на санкциите за дълго време. Правителството на съюзниците на САЩ са подложени на сериозен натиск не само от опозицията, но и от огромното мнозинство от собствените си граждани.

По време на Великата отечествена война Смоленск и Киев също бяха окупирани за две години, Минск – за три години, част от балтийските държави – за четири години (до края на войната), Ленинград издържа на блокадата три години, така че страната може да събере и сега силата си, и да спечели цялата война.

Западът няма добро решение. Той не може да се съгласи на мир при руски условия, но няма сили да повишава залозите, въпреки че именно това се очаква да направи. Освен това Западът не е в състояние да води прокси война срещу Русия след 2024 г. Украинските проксита са на изчерпване. Дори да успеят да издържат не само до есента, но и до декември 2024 г., края на Украйна е близо.

Това е цивилизационна катастрофа – първата след падането на Римската империя. Цивилизацията на традиционния запад се разрушава пред очите ни. И навлиза във финалната линия, водеща до цивилизационна катастрофа.

На фона на тази трагедия никой не знае какво да прави с останките от Украйна. От една страна, никой няма желание да създаде прецедент за ликвидиране на държава – основателка на ООН с решение на международна конференция. От друга страна, никой няма желание и ресурси за поддържане на "независима Украйна", която не просто не може да съществува самостоятелно, но е вписана в старата цивилизационна система, която и без това е политико-историческо недоразумение.

И така, войната в Украйна навлезе в година трета. Дали ще спре през лятото на 2024 г. или ще продължи до 2025 г.? Отговорът не е ясен.

Но най-важното е, че това е война на САЩ и НАТО срещу Русия на бойното поле "Украйна". Чрез режима в Киев, дошъл на власт с правата през 2014 г., САЩ започнаха война срещу Русия до последния украинец и последния европеец.

Москва отговори: "Срещу нас се води тотална война на унищожение" и "операцията ще продължи до изпълнение на поставените цели". Всички решения са взети. Всичко ще се реши с "огън и желязо".

В момента руските въоръжени сили се движат напред по цялата 900-километрова фронтова линия и с тази инерция могат да преминат отвъд Днепър.

Започна и унищожение от руските части на газохранилищата в Украйна.

А помните ли откъде почна цялата тази история – от кражбите на руския газ от украинската еврейска мафия и от нацистките футболни агитки на Киев и Западна Украйна.

Къде почнаха и къде са сега?

Започна нов етап на специалната операция "Стоп, хайде обратно!". Това означава изтласкване на НАТО към границите му от 1997 г., осигуряване на стратегическа дълбочина за Русия и наказание за САЩ и НАТО за неспазване на договореностите на пакта със СССР, довели до сегашната глобална катастрофа.

Постепенно Специалната операция на Путин преминава в дългата война на Русия срещу НАТО и САЩ.

Светът никога досега не е бил пред такива предизвикателства и пред такова тотално преустройство на всичко.

Ако някой си мисли, че войната на Запада срещу Русия се ограничава до Украйна, дълбоко се лъже. Европа е само консуматив, като отречена наказателна рота, чиято задача е да отслаби максимално Русия, за да могат истинските играчи да влязат във войната.

Големият брой различни маневри на НАТО в близост до границите на Русия напомнят за предислокацията на войските по време на плана "Барбароса" на Хитлер срещу СССР. Това е истинска репетиция за война срещу Русия на бъдещия "Източен фронт" - от Финландия до Румъния.

Така че вече сме в прозореца за началото на истинската Трета световна война. Все още не знаем конкретната дата, но знаейки прозореца от време означава, че когато това дойде, ще се случи като мълния от небето.

Заради това казваме, че най-неблагодарното нещо във всяка война е да се прогнозира кога и как ще завърши. Особено сегашната, в която топчето на рулетката се върти, и залози вече не се приемат.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 338, May-Jun 2024
Дали смяната на полюсите е близо
От няколко години много хора, живеещи на едно и също място, наблюдават странна миграция на звездите и на точките на изгр...
    Русия въведе „Циркон“ и ФАБ-3000
Продължаваме да се движим в оръжейната тематика. Във всяка война тя е най-важната. А в сегашната – още повече.Вероятно щ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com