Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Русия въведе „Циркон“ и ФАБ-3000
Нови тестове със „Сармат“ и „Ярс“
Военен анализ на „Строго секретно“

Продължаваме да се движим в оръжейната тематика. Във всяка война тя е най-важната. А в сегашната – още повече.

Вероятно ще се движим в тази тема още дълго време. Тук няма повторения – има логично развитие и внедряване на различните оръжия.

И така, най-важното за март – април, което остана незабелязано, беше започналото използване от руските въоръжени сили на хиперзвуковия "Циркон" по дълбоко укрепени центрове за взимане на решения на Киев и НАТО на територията на Украйна и на "Царя на бомбите" – фугасната авиобомба – ФАБ, в нейните варианти 500, 1500, 3000.

Пораженията за врага са ужасяващи.

Едновременно Русия предупреди отново, че отговорът към САЩ може да са хиперзвуковите ракети "Циркон", които могат да ударят основни цели в САЩ само 5 минути след изстрелването им. Руските експерти запитаха не е ли време за разполагане на "Циркон" край бреговете на САЩ в отговор на американските Himars и Harpoon в Украйна.

Изпитателният цикъл на хиперзвуковата ракета "Циркон" приключи, по време на изстрелвания от фрегатата "Адмирал Горшков", като беше потвърдена готовността както на самия носител, така и на новото оръжие. С една дума, "Циркон" е напълно готов и внедрен.

Дали ще се появят руски кораби с "Циркон" до бреговете на САЩ? Като се вземат предвид характеристиките на тази ракета по отношение на скорост (8-9 Маха) и обхват (повече от 1000 км), и че времето за полет до центровете за вземане на решения в континенталната част на САЩ ще бъде само 5-10 минути, това е напълно възможно, ако вече не е станало.

Но най-интересното ще започне, когато се появи авиационната версия на "Циркон", с която ще бъдат въоръжени изтребителите МиГ-29К и Су-33, които са в основата на авиогрупата на руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов". Тогава обсегът на ракетата ще се увеличи до два пъти.

На 25 март руските сили нанесоха удари с "Циркон" по два американски зенитно-ракетни комплекси Patriot на бойно дежурство в киевското летище "Жуляни" с екипаж натовски наемници. Всичко беше унищожено и изпарено. Това беше първото използване на "Циркон" в бойни условия в Украйна. Едновременно бяха нанесени удари най-вероятно с "Циркон" или "Искандер" по центрове за вземане на решения и подземни бункери в Киев, Одеса, Николаев. Бяха ликвидирани стотици нацистки формирования и чуждестранни наемници.

Специалистите веднага изчислиха времето, за което хиперзвуковите "Циркони" ще долетят от Крим /или от Черно море/ до Киев – 3 минути и 30 секунди, Днепропетровск – 2 минути и 30 секунди, Винница – 3 минути и 40 секунди, Харков – 3 минути и 50 секунди, Лвов – 5 минути и 30 секунди, и Одеса – 1 минута.

Защо? Представете си, че сте офицер от неонацистката хунта или от някои от окупационните сили на НАТО. Вие сте разположени в сграда и живеете с илюзията, че сте в безопасност, когато руското разузнаване научава за местоположението ви и предава тази информация на части в Крим, които след това стрелят с "Циркон" по тази сграда. Това е колко време ще имате преди въздействието. Никакво.

Същото важи и за изстрелването на ракети "Кинжал" и "Искандер". Но, основната причина, поради която "Циркон" е много по-опасен за цели с висока стойност в тила е, че има много по-малка бойна глава (около 300 кг), което означава, че руската армия ще го използва при удари на далечни разстояния.

С "Циркон" Русия има повече възможности за нанасяне на удари върху центрове за вземане на решения в Украйна. Това обяснява паниката в НАТО и Пентагона, които сега са в дилема как да гарантират безопасността на своите сили в Украйна.

Следващият "Циркон" може вече да е с ядрена глава. Френската армия може да влезе в пряк сблъсък с руските войски в случай на тотален срив на украинските въоръжени сили.

Според западните медии има няколко сценария за нахлуване на френски войски в Украйна. Най-опасният е този, който включва разполагането на военнослужещи от страна на НАТО в укрепени райони на украинските войски. Тогава могат да бъдат ударени с "Циркони" и ядрени глави.

Хиперзвукови "Циркони" с ядрени бойни глави може да приключат с проекта за обединеното кралство Великобритания завинаги или да бъде елиминиран нейният флот. Кралският флот е сянка от предишната си слава.

Въз основа на гореизложеното, в близко бъдеще има голяма вероятност от "прозорец на възможностите", когато по една или друга причина всички британски атомни подводници макар и за кратко да се озоват във военноморската база Клайд, която ще ги направи уязвими за внезапен обезоръжаващ удар.

Ударът срещу Великобритания трябва да бъде едновременно обезоръжаващ и обезглавяващ. За да се осигури това, минималното изискване са две многоцелеви атомни подводници от проект 885М, които заедно трябва да носят 64 хиперзвукови крилати ракети "Циркон" с ядрена бойна глава, оптимизирани за поразяване на наземни цели с известни координати. Обхватът на полета на хиперзвуковата ракетна система "Циркон" е от 450 километра до над 1000 километра.

Приоритетната цел на руските подводници от проект 885М и техните хиперзвукови крилати ракети "Циркон" с ядрени бойни глави ще бъдат британските атомни подводници, разположени във военноморската база Клайд, както и други обекти, свързани със стратегическото ядрено възпиране, включително правителствени и военни командни и контролни органи. ПЛАРБ "Казан" от проект 885М "Ясен-М". Идеалният момент за нанасяне на обезоръжаващ ядрен удар по Великобритания е ситуация, когато поради стечение на обстоятелствата – аварии, неизправности, уволнение на моряци от Кралския флот, стачка на военноморски персонал в подкрепа на джендърите или нещо подобно, и четирите британски подводници ще бъдат паркирани на кейовете. В този случай ударът ще бъде нанесен в момента, когато всички те са в обсега на хиперзвуковите "Циркон". Теоретично удар може да бъде нанесен и в момент, когато една британска подводница е на бойно патрулиране, но в този случай рисковете нарастват значително, а числеността на участващите сили и средства се увеличава.

Със задачата може да се справи и отдавна приетата на въоръжение свръхзвукова ракета "Оникс" с ядрена бойна. Само времето на полет ще се увеличи до около 15 минути – но стратегическите ядрени сили на Обединеното кралство все още няма да имат време да направят нищо. Между другото, възможно е и "Кинжалите" да успеят да достигнат Великобритания, ако са оборудвани с ядрени бойни глави, а необходимото количество за нанасяне на гарантиран обезвреждащ удар може да бъде осигурено чрез интегриране на комплекса "Кинжал" във въоръжението на Ту-160, стратегически бомбардировач-ракетоносец.

Пораженията от "Циркон" могат да се сравнят с пораженията, които Русия нанася на врага с фугасните авиобомби ФАБ – бомби с калибър 100, 250, 500, 1500, 3000, 5000 и 9000. При тяхното наличие руските сили нямат нужда да използват и тактическо ядрено оръжие. ФАБ върши по-добра работа.

В края на март руска ФАБ покоси цял батальон на противника. Само една бомба с малък калибър.

Ще припомним, че това са съветски въздушни бомби. В следвоенния период бяха пуснати в експлоатация няколко вида високоексплозивни въздушни бомби ФАБ с калибър 100, 250, 500, 1500, 3000, 5000 и 9000 кг.

Една конвенционална бомба ФАБ 1500 има стени с дебелина 18 мм и съдържаше 675 кг експлозив. Освен това в експлоатация има дебелостенна бомба ФАБ-1500. Въпреки калибъра, действителното й тегло беше 2,5 тона.

Бомбата се използва за унищожаване на високоякостни и дълбоко разположени изключително важни обекти укрепления, складове за ядрени боеприпаси, командни пунктове и различни малки цели.

Още по-голямо безпокойство предизвиква възможността за масовото им използване на фронта срещу украинските въоръжени сили.

Става дума за фугасна авиационна бомба ФАБ-3000 с тегло три тона, пълна с 1200 кг експлозив.

А използването на съвременни технологии, включително инсталирането на универсален модул за планиране и коригиране, ще превърне тежката бомба във високоточен плъзгащ се боеприпас. Той ще може да лети до 70 км и да поразява точно цели с минимална вероятност за отклонение. Най-големите ФАБ-5000 и ФАБ-9000 се разглеждат като алтернатива на ядрените оръжия. Такава "Цар бомба" можеше да причини максимални щети в определена точка, но без радиоактивно увреждане на района. Лесно ще събори и планина. Само си представете – експлозия, която е паралелна по силата на детонирането на 1400 кг тринитротолуен, 900 м радиус на взрив.

Нека се задълбочим малко в тринитротолуола, съкращаван като TNT. Това е химично съединение, което често се използва в експлозиви, поради способността му да произвежда огромни количества енергия при детонация. Обикновено силата на един килограм TNT служи като еталон в тези оценки. Следователно, когато заявяваме, че един взрив се равнява на детонация на 1400 кг TNT, имаме предвид освобождаване на енергия, еквивалентно на експлозия на 1400 кг TNT. Въпреки това тя бледнее в сравнение с по-зловещите си братя и сестри – бомбите от серията ФАБ-5000 и ФАБ-9000 в арсенала на Русия.

Експлозивният материал във ФАБ-5000 тежи около 3200 килограма. ФАБ-9000 е значително по-тежък и тежи 9000 килограма. Бомбите достигат максимална скорост и разрушителна сила, когато са пуснати от надморска височина от приблизително 12 000 метра. При удар те генерират голям радиус на взрив и ударна вълна.

Според експертни оценки експлозията на сравнително малка бомба ФАБ-3000 образува огромен кратер в земята с диаметър до 80 метра, а степента на щетите от удара може да достигне до един километър далечно разстояние, той е гарантиран тежко сътресение. Но не забравяйте и за много по-мощните ФАБ-9000, които все още се съхраняват в руските складове. Силата на увреждащите фактори на ФАБ-3000 е сравнима с експлозията на атомна бомба, може би с изключение на огнената прахова гъба на голяма надморска височина.

Ударната вълна е с колосална сила, всепоглъщаща огнена вълна и гарантирано унищожаване на всичко, намиращо се в радиус от стотици метри от епицентъра, е налице.

Русия рестартира производството на ФАБ-3000. Бомбата носи страхотен експлозивен заряд от 1,4 тона. Експлозивна сила - зашеметяващи 1400 килограма тротил.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 338, May-Jun 2024
Голямата война в Европа е неизбежна
Голямата картина на войната в Украйна става все по-тревожна.НАТО ескалира своето участие в нея по всички линии.Русия зап...
    Израел – Иран: към Армагедон
От началото на април в Близкия Изток, по-конкретно между Израел и Иран, се отвори прозорецът на ядрената война. През нег...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com