Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language

"Строго секретно" на 23 години
Красимир Иванджийски

Преди 23 години – в края на 1994 г., издадох първия брой на "Строго секретно".

Но всъщност неговото издаване започнах доста по-рано – на 06.09.1991 г., когато тогавашното Главно управление по печата на Министерски съвет ми даде удостоверение за регистрация на печатно издание № 0501 с названието "Строго секретно".

С това отговарям на няколко въпроса:

  • че бях първи на Изток и на Запад, който започна този вид печатни, а след това и интернетни издания на алтернативните медии и мироглед, и че другите подобни се появиха по-късно, т.е. бяхме първообразът;
  • че след 1990 г. всяко издание, за да е легитимно, трябваше да има такова разрешение. Значи, в тогавашния Комитет по печата бяха оценили, че все пак съм нелош в занаята, и може да съм легитимен. Всички след мен – "Труд"-ове, 24 часове, 168 часове, "Стандарт"-и, "Континент"-и, Новинар-и тръгнаха без разрешение, без доказан професионализъм и произход на средствата, т.е. бяха и са нелегитимни, както по отношение на издателя, така и на професионализма.
  • че феноменът на "Строго секретно" в България и в световната публицистика и аналитична мисъл е, че вече почти четвърт век се издава само с лични средства, заради което е напълно независим.

Ще ви открия една тайна по отношение на парите. Още в началото – през 1995 г., Тодор Живков ми се обади от домашния си арест на "Секвоя" и заяви, че това издание е "явлението в българските медии" и ми предложи да правя ново партийно издание. Обеща да намери спонсорство от 30-50 милиона долара. Щеше да ги намери. Веднага ми се обадиха други и предложиха двойно повече да не правя ново партийно издание.

Отказах и в двата случая не защото не ми трябваха пари, а защото се бях досетил, че светът навлиза в нов стадий на развитие, в който партийността и идеологиите не са по-важни от по-трайните неща, като геополитиката, геоикономиката, реалното производство, почтената информация, т.е. че идва времето на така наречените днес алтернативни медии /алт–медии/, които да са антитеза и контрапункт на лъжливите и платени медии.

Това беше нова и брутална истина за медийно-консумиращата общност.

В началото бяхме малцина в целия свят. Ще спомена някои имена, които въобще не сте чували, но които бяха истинските пионери – Орлин Граббе, Шърман Школник, Тейтъм, Урбан, Линдън Ларуш, Ренс... - по-малко от десетина, когато чрез "периферни медийни изходи" бяхме стигнали до извода да бъдат лишени "основните медии" от техния информационен и исторически монопол.

Постепенно се присъединиха нови хора и идеи, за да оформим реката на т.нар. алтернативни медии, които вече доминират и са политикоопределящи.

Добре, че ни подценяваха и ни се надсмиваха в началото, защото иначе едва ли щяхме да пробием.

След това срещу нас включиха най-ретроградните сили и "разработки". Но вече беше късно.

Светът навлезе безповратно в ерата на "алтернативните медии", за да стигнем до днешния ден, когато с чиста съвест мога да напиша, че направеното през отминалите 23 е един от важните информационни и аналитични агрегати, феномен, какъвто не е имало в българската и световна публицистика и аналитичност.

Надяваме се да изкараме още няколко години, за да затвърдим уникалното си място и да опровергаем невъзможните на пръв поглед неща.

Така подходихме преди 23 години, когато обещахме, че ще се подиграваме над сериозните неща и ще се смеем над тъжните.

В този смисъл "Строго секретно" трябваше да бъде лош вестник, като всичко друго, появило се в тази държава, в която 26 години всичко върви на майната си. Не успяхме обаче да станем лоши, заради което появата на добър вестник в информационното пространство си беше чисто национално предателство.

Постепенно в тази мрачна лаборатория израсна едно "чудовище без аналог", за да стигнем до статута на уникално издание, което направи истински преврат в публицистиката и аналитичната мисъл.

Избрахме във времето на безумието да даваме творчески принос за поощряване на мисленето.

Така, от първия брой на "Строго секретно", влияеше върху този замиращ процес и срещу онези, които действаха в обратната посока.

От самото начало езикът на "Строго секретно" беше различен. Защото това е езикът на мисленето, за разлика от другите медии. Постепенно изразните ни и мисловни форми започнаха да доминират.

Създадохме езика на неологизма, тоест на обратното на онова, което присъстващите на сцената след 1990 г. се опитват да наложат. С една дума, създадохме нова специалност – политическо езикознание – с надеждата, че човек е не само Homo, но даже може да стане и Sapiens.

Наложихме стил и перспектива.

Някога написахме, че "Строго секретно" ще е другата гледна точка. За години станахме не само другата, но и определящата.

"Строго секретно" стана медиен и политически феномен. Знаехме добре максимата за медиите и политиците, написани още през 1880 г., че "Бизнесът на журналистите и политиците е да унищожават истината".

Решихме да опитаме обратното и да докажем, че написаното за медиите преди повече от 130 години може и да не е вярно.

Появата на "Строго секретно" като проект с неговата геополитическа, икономическа и социална платформа, беше неизбежна. Той стана професионалната позиция срещу преобладаващата политическа и медийна халтура.

Изпреварваме събитията с 5-10 години. Силата ни е във възможността да правим мегапреглед и анализ, който интегрира геополитически, икономически и военни аспекти.

Станахме пионери на геополитиката и геоикономиката не само в България.

Изградихме основите на модерната политика и на съвременната икономическа школа.

Станахме и първият мозъчен тръст на България срещу лъжата, простащината, отчаянието, страха.

Падна ни се да живеем в сложно и критично време, на преход от една епоха към друга. Промените стават с фантастична скорост и мащаби. Кризата е планетарна, съпротивата срещу нея – също. Имаме пълен отказ на цялата система в мащабите на цялата планета. Това нещо не може да бъде ремонтирано.

Но това има и положителна страна, защото с отговора на "какво се случи" има шанс да се отговори и на "какво да се прави". Този отговор продължаваме да търсим. Махалото тръгна в обратна посока.

Заради това – внимавайте. Имате мозъци и отговорността за тях е изцяло ваша. Повечето думи около нас са лъжа. Така е от 20 века. Даже и общоприетата истина, че господ се е родил на 25 декември, не е истина.

В бъдещето няма да вземат всички.

Ако имате време, опитайте да разиграете тази партия шах, в която белите, на пръв поглед, са в безнадеждна позиция, но все пак печелят. Ние опитахме.

Разбира се, всяко начало има и край. До 5 години вероятно ще стигнем до момента, в който проектът "Строго секретно" ще бъде изчерпан. Или ние ще бъдем...

Но и това да стане, няма страшно. Няма да сме нито първите, нито последните, които ще слязат от тази неблагодарна хамлетовска сцена.

И винаги ще харесваме, когато другите се смеят. Защото знаем, че ще се смеем последни.

Успех! И бъдете здрави през 2017 г.!


  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com