Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language

Анализ - прогноза СТРОГО СЕКРЕТНО
"Строго секретно" стана на 26 години
Красимир Иванджийски, Главен редактор

Ако искаш нещо да бъде направено добре, направи го сам.

С тази стара максима преди 26 години издадох първия брой на "Строго секретно".

Не твърдя, че още тогава съм предвиждал докъде ще стигнем, но със сигурност неслучайно на неговата първа страница преди 26 години написах "Вестник не за всеки", т.е. за хора, които все още могат да мислят, които разбират реалностите и могат да правят причинно-следствена аналитична връзка между предишните и "новите" времена, за да станем израз на съпротивата срещу неоварварството и глобалната лъжа.

Лъжата и измамата, особено от времето на нацисткия министър Йозеф Гьобелс, наследен от неговите съвременни подражатели, унищожаването на различните гледни точки и насилственото вербуване на хората в престъпни масови организации бяха издигнати до ранга на теория. Именно заради това след двете световни войни ООН прие три резолюции, осъждащи използването на лъжи в медиите и задължи страните-членки на ООН да спазват и осигуряват свободното циркулиране на идеи, като единствен начин за предотвратяване на масовото дебилизиране, оглупяване и манипулиране на хората.

Последва обаче мимикрия и въвеждане на нови начини за водене на пропагандно зомбиране, т.е. хората да бъдат парализирани в безсилие да не могат да действат. Нарекоха това "демокрация", зад която се озъби глобалната мафия. В тази техника за управление на масовото съзнание истината се подменя с абсурда, както по-рано се подменяше с лъжи.

От 26 години коментирам този абсурд. Нарекоха го либерален или неолиберален капитализъм, или глобализъм. Но всъщност става дума за система на абсурда, за системен абсурд или абсурдна система.

Най-точното е система на абсурда, която доведе планетата до екологична гибел, като човекът стана несъвместим със Земята.

Заради това бунтът е срещу тази абсурдна система. И в двата случая системата е врагът. Това е системен срив. Тази система повече не може да съществува. Наблюдаваме нейната смъртна агония.

Човечеството стигна до задънена улица на своето развитие по всички параметри.

Човекът беше превърнат от системата в животно и излишен лумпен. Вижте какво става около вас. Това е фашизъм. В новите условия – неофашизъм. Унищожение на 6 милиарда излишни хора.

Единственият ни шанс е унищожението на тази човекоядна система. Ако не успеем, историята на Homo Sapiens като биологичен вид ще стигне до своя край с небивала катастрофа.

Значи, пред нас продължава да са основните въпроси защо, накъде и как.

Съпротивата е започнала и навлиза в революционна фаза. Това е неизбежно.

Големите картини в галериите могат да се обхванат напълно само когато се отдръпнем по-далеч от тях, за да видим детайлите и тяхната композиция.

Така е и с онова, което правим. За да се разбере неговият мащаб и размах е нужно да измине време.

На този фон:

  • бяхме първото – на Изток и Запад, печатно и интернетно издание, появило се преди повече от 26 години на алтернативния мироглед, анализ и перспектива;
  • вече над 26 години феноменът "Строго секретно" и нашата журналистическа, публицистична и политическа дейност се финансират само с лични средства, заради което аз съм единственият, повтарям - единственият, напълно независим издател не само в България, но и в Европа;
  • през отминалите 26 години станахме един от най-важните глобални информационни и аналитични агрегати;
  • разкрихме, че светът навлезе в нов стадий на развитие, в който по-важни са по-трайните неща, като геополитиката, геоикономиката, реалното производство, почтената информация, т.е. дойде времето на така наречените алтернативни медии /алт-медии/, които са антитеза и контрапункт на лъжливите и платени медии.

Това беше новата и брутална истина за световната медийно-консумиращата общност.

В началото бяхме малцина в целия свят. Ще спомена някои имена, които въобще не сте чували, но които бяха истинските пионери – Орлин Граббе, Шърман Школник, Тейтъм, Урбан, Линдън Ларуш, Ренс... – по-малко от десетина, когито чрез "периферни медийни изходи" бяхме стигнали до извода да бъдат лишени "основните медии" от техния информационен и исторически монопол.

Постепенно се присъединиха нови хора и идеи, за да оформим реката на т.нар. алтернативни медии, които вече доминират и са политикоопределящи.

За да стигнем до днешния ден, когато с чиста съвест мога да напиша, че направеното през отминалите 26 е един от важните информационни и аналитични агрегати, феномен, какъвто не е имало в българската и световна публицистика и аналитичност.

Станахме професионалната позиция срещу преобладаващата политическа и медийна халтура.

Изпреварваме събитията с 5-10 години с мегапреглед и анализ, който интегрира геополитически, икономически и военни аспекти.

Станахме пионери на геополитиката и геоикономиката не само в България.

Изградихме основите на модерната политика и на съвременната икономическа школа.

Станахме и първият мозъчен тръст на България срещу лъжата, простащината, отчаянието, страха.

Падна ни се да живеем в сложно и критично време, на преход от една епоха към друга. Имаме пълен отказ на цялата система в мащабите на цялата планета. Това нещо не може да бъде ремонтирано.

Но това има и положителна страна, защото с отговора на "какво се случи" има шанс да се отговори и на "какво да се прави". Махалото тръгна в обратна посока.

Така или иначе, в досегашните 300 броя на вестника /които всъщност са 300 книги по 150 страници, нещо безпрецедентно в европейската и в световната публицистика/, се крие фундаменталната документация на политическата и обществена еволюция на нашето време.

Разбира се, всяко начало има и край. Вероятно ще стигнем до момента, в който проектът "Строго секретно" ще бъде изчерпан. Но и това да стане, няма страшно. Няма да сме нито първите, нито последните, които ще слязат от тази неблагодарна хамлетовска сцена.

Продължаваме заедно да пишем историята.

От тази гледна точка, както вече писах, тези 26 години са не точка, а само запетая.

И винаги ще харесваме, когато другите се смеят. Защото знаем, че ще се смеем последни.

Успех! И бъдете здрави през 2020 г.


  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com