Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

САЩ губят воината в Ирак: въпросът е на каква цена
Военен анализ на "Строго секретно"

"Колкото повече успехи постигаме в Ирак, толкова по-яростно реагират терористите" - каза Джордж Буш след кървавото начало на Рамадана в Багдад.

Ако се вземе предвид огромната съпротива, успехите на американците би трябвало да са още по-огромни.

Глупости. Америка губи войната. Това вече се разбира от всички специалисти, но не и от Белия дом. Войната тръгна по най-лошия за САЩ път и по най-логичния за иракския народ начин на съпротива.

На 1 декември се навършиха точно 7 месеца от момента, в който Буш обяви края на активната фаза на бойните действия в Ирак и един месец, откакто той промени оценката си на 180 градуса като в Деня на ветераните заяви, че "САЩ са във война в Ирак".

Този път не бъркаше. Ирак се превърна в "черна дупка". Иракската съпротива разгръща тотална диверсионно-терористична война срещу окупаторите. САЩ вече не контролират оперативната ситуация. Срещу съюзниците се нанасят избирателни удари. Инициативата премина в ръцете на иракската съпротива и на "ислямските терористи", пристигнали от съседни държави.

САЩ затъват в нов Виетнам и във все по-голяма международна изолация.

От другата страна съпротивата в Ирак се трансформира бързо от разнородни групи в нещо цялостно, ръководено от единен център.

В "сунитския триъгълник" - на северозапад от Багдад, ежедневно атаките срещу американците и съюзниците са около 30. Горещо е и в самия Багдад, където с ракети беше стреляно по хотел "Рашид, който се намира в самия център на най-охраняваната зона на сиг ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 103, Dec. 2003
В конска държава
Продължавам зоо-тематиката. В предишния брой се спрях на маймуните в България. В този ще я разгледам като "конска държав...
    Дали идват генералите
Безизходицата с окупацията на Ирак насочва вниманието към генералите. Америка все пак води война, а войните се водят от ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com