Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Top Secret
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
За Рамзай и N-бомбата
12.2004

Дали между 6 и 8 април 2003 г. в битката за летището на Багдад американците не използваха за първи път в историята тактическо ядрено оръжие, по-точно неутронна бомба?

Дали отговорът на този въпрос не се крие в работата на "групата Рамзай", за която съобщихме през април-май 2003 г.?

Да се върнем накратко към онези решаващи за войната в Ирак априлски дни на 2003 г.

Още от началото на войната (даже доста преди него), руското военно разузнаване - ГРУ, в реално време започна да снабдява държавното ръководство с информация за операцията "Шок и Ужас".

ГРУ активира всички свои подразделения като този път информационната му операция беше на високо равнище. Задействана беше стратегическата агентурна разведка, системата на радиоелектронно разузнаване, космическото фото- и радиотехническо разузнаване. Анализът на постъпващите материали позволи на Генералния щаб два месеца преди 19 март да направи извода, че войната на САЩ в Ирак е неизбежна.

Обобщаващи сводки докладваха в Кремъл и другите спецслужби - Службата за външно разузнаване (СВР), Федералната служба за сигурност (ФСБ) и реформираната ФАПСИ. Информацията идваше от станциите за далечно радиолокационно наблюдение в Азербайджан, от разузнавателните кораби на Черноморския флот в Средиземно море, които са натъпкани с най-съвременната радиоразузнавателни системи, от ескадрата на Тихоокеанския флот, която провеждаше учения и в Индийския океан. В Персийския залив се появиха и атомни подводници. Появиха се и информации от прехващането на американските военни комуникации от руските групи и от други (частни) източници.

Това доведе до най-изненадващия информационен център в последните години с името Рамзай.

Става дума за появата в Интернет на нов персонаж, който започна да публикува анализи и информации за войната в Ирак като Рамзай (псевдонимът на съветския разузнавач Рихард Зорге).

Рамзай по-точно от всички централи описваше онова, което ставаше в Персийския залив, и правеше това с изпреварване от 2-3 дни. Ставаше дума за разузнавателни данни, които се излъчваха открито и внесоха суматоха в пропагандната война на САЩ. Рамзай стана основният източник. Това беше забележително.

На 19 и 20 март Рамзай пусна първата оперативна информация. Оттогава тя стана ежедневна и започна да се чете по целия свят от най-сериозните политически и разузнавателни кръгове.

Стана ясно, че Рамзай не е някой фанатичен привърженик на военната стратегия. Анализът показваше, че той предава реална сводка за военните действия. Практически във всяко негово съобщение имаше конкретни данни, които се потвърждаваха след 2-3 дни от Пентагона или от информационните агенции.

Но оперативните информации за бойните действия се оказаха само част от онова, което знаеше Рамзай. В съобщенията присъстваше и информация, която идваше от каналите на агентурното разузнаване на Главно разузнавателно управление на Генщаба на Русия, което беше нещо безпрецедентно.

Сега вече знаем, че битката за летището на Багдад, която имаше решаващо значение за изхода на войната, започна през нощта на петък, 4 април 2003 г. От началото тя беше изключително жестока и американците понесоха тежки загуби. Основните западни медии отразяваха тези боеве противоречиво и правеха всичко възможно да не съобщават за американските загуби.

Именно тогава в Пентагона вероятно е било взето решението за използване срещу иракските части на летището на неутронна бомба, която унищожи цялата съпротива. Разбира се, това не беше съобщено от никой.

Най-вероятно бомбата беше хвърлена между 6 и 8 април 2003 г. За първи път беше използвано тактическо ядрено оръжие в бойна ситуация (освен ако слуховете за използване на ядрено оръжие от американците в Афганистан не бъдат потвърдени).

И именно в този момент Рамзай неочаквано прекрати своите съобщения и анализи. Посочената от него причина не беше достатъчна за това прекратяване.

Сега може би има по-убедително обяснение, свързано с използването на неутронна бомба от американците на летището в Багдад. Руснаците вероятно знаеха, че САЩ са използвали тактическо ядрено оръжие в Ирак. Публично обвинение от руски полуофициален източник, т.е. от Рамзай, за който вече се предполагаше, че е свързан с руското ГРУ, че американците са използвали ядрено оръжие в Ирак можеше да постави Кремъл в сложна дипломатическа ситуация. Или поне така са мислили в Генералния щаб и другаде.

Заради това са решили да прекратят операцията Рамзай. Едно изречение от неговото последно съобщение за сбогуване на 8 април 2003 г. гласеше: "...ние нямаме правото да разкриваме суперсекретна информация."

Сега вече знаем за какво е ставало дума - наистина за суперсекретна информация, за неутронна бомба, хвърлена от американците срещу иракската защита на летището в Багдад.

Както е известно, неутронната бомба убива с радиация, а не със силата на експлозията си, тя е насочена преди всичко срещу живата сила, а не срещу техниката, сградите и съоръженията. Това е много съвършено и нехуманно оръжие, което остава непокътнат цимента, но изпарява войниците.

По време на битката за летището в Багдад наистина се случи нещо. Най-озадачаваща беше пълната тишина. Въпреки че се очакваше свирепа съпротива и "битка на всички битки", летището беше сдадено без бой.

Ще припомним, че неутронната бомба, наричана усъвършенствана радиационна бойна глава, е специализиран тип малко термоядрено оръжие, което произвежда минимален взрив и топлина, но освобождава огромни количества смъртоносна радиация. Неутронната бомба нанася взривен и топлинен удар само на няколкостотин метра. Но в много по-голям район изхвърля масивна вълна от неутронна и гама-радиация, която може да проникне през стоманен щит или дълбоко в земята.

Радиацията е изключително деструктивна за човешкия организъм. Заради своята кратка разрушителност и липсата на разрушения в широк радиус неутронната бомба е особено ефективна срещу танкови и бронирани формации на бойното поле. Може да се носи от ракета Lance или да бъде изстреляна от 200-милиметрова гаубица.

Ще припомним, че на 6 април в световните медии все пак проникнаха снимки на унищожени танкове и бронирани коли на американците, разхвърляни като консервни кутии около летището на Багдад. Това беше показано и по основните арабски телевизии, което може да означава, че американците са решили да хвърлят неутронна бомба върху летището или след като иракчаните са им нанесли сериозни загуби, или по време на битката, като бомбата е унищожила и американски военни части.

По-късно се появиха съобщенията, че американците са започнали да отстраняват целия горен слой на почвата в района на летището и да я извозват с камиони. Имаше съобщения и за масов гроб (на иракчани и американци), което потвърждава тезата, че американците са бомбардирали собствените войници. Седмици след войната летището беше напълно затворено и освен споменатите камиони, които извозваха горния слой на почвата там нямаше нищо.

Няколко американски войници, които работеха в операцията на летището, умряха. Едно от семействата заяви, че синът им е бил изложен на въздействието на "някакъв вид оръжие за масово унищожение, от което е умрял". След това и иракчани започнаха да се разболяват от странна болест. И източник от НАТО съобщи, че някакви мистериозни болести са се появили сред американските войници в района на багдадското летище със симптоми треска, болки, парене, тъмнокафяви петна по тялото. Трима от войниците, които не отговаряха на лечението, бяха върнати обратно в САЩ. След това на тази информация беше наложено ембарго.

И още нещо. Съветничката по сигурността на Буш - Кондолиза Райс, неочаквано се появи на визита в Москва на 7 април 2003 г. Още тогава се появи въпросът, защо тя летя до Москва, дали само заради инцидента в Багдад с обстрелването на руската колона, начело с посланика Владимир Титоренко.

И още по-странно. Защо именно на 8 април "Групата на Рамзай" прекрати предаванията си. Дали защото наистина нямаше право да съобщи информацията, която беше супер Top Secret, че американците за първи път в съвременна война на 6-8 април 2003 г. хвърлиха тактическа неутронна бомба в битката за летището на Багдад.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 115, December 2004
Светът пред катастрофа
Джордж Буш беше преизбран за президент на САЩ, което означава, че анализът на глобалните проекти е достатъчно ефективен ...
    Какви са новите оръжия на Русия
В средата на ноември на съвещание на ръководния състав на въоръжените сили на Русия, Путин отново направи съобщение, кое...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com