Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Краят на долара
Доларът гледа в бездната
01.2005

Американският долар вече не е на ръба на пропастта, той гледа в бездната. Въпросът не е дали доларът ще падне до 1,60 за евро, а кога ще започне новата световна финансова криза, като онази, която започна след края на Първата световна война и продължи до 1933 г., за да остане в историята като Великата депресия. И сега, както тогава, финансовият елит на света се опитва да създава империя, този път под името глобализиране, което е имперска версия на фашистката световна система.

Финансово-икономическият модел, който САЩ строяха през последните 50 години стигна предела на своето функциониране. Той беше построен върху долара, като единствен еквивалент на стойността, и върху Федералната резервна система на САЩ, като единствен източник за емисия на долара. Всичко това е изчерпано и не вещае нищо добро.

В средносрочна перспектива курсът на долара ще продължи да пада спрямо еврото, йената, юана и рублата, тъй като всички досегашни условия се запазват. Главният фактор, определящ позицията на долара на световния пазар ще бъде двойният дефицит на САЩ - на платежния баланс и на бюджета. А те не обещават нищо друго на долара, освен нов рекорден срив. Още през първото тримесечие на 2005 г. долара ще падне до 1,4 за евро, а след това ще достигне и 1,60. САЩ твърде дълго успяваха да живеят далеч над реалните си възможности, твърде дълго успяваха да се измъкват благодарение на създадения от тях статут на долара като световна валута и на факта, че светът имаше голям апетит към инвестиране в Америка. Но масивното привличане на капитали от света в обеми от 2 милиарда долара дневно е игра, която вече не може да продължава. Рискът от фалит на САЩ с библейски пропорции става все по-реален.

Доларът пада, защото САЩ са една фалирала държава. При сегашното положение федералният дълг на Америка никога няма да бъде изплатен. Живеем в свят, галопиращ към огромни беди и сътресения. Никой няма намерения да изгражда държави и правителства. Всичко е насочено към тяхното разрушение. В света доминират интересите на САЩ и на други страни, които са влезли във война за суровинните ресурси на планетата. Русия е главният суровинен източник. Който контролира суровините на Русия ще контролира бъдещето на планетата.

Ще припомним, че от началото целта на коалицията беше не да завладее Ирак, а да го разруши. Същото става в Северен Кавказ, откъдето целта е разрушението на Русия, срещу която вече се води необявена война.

Поредната операция е унищожението на Украйна. На идеолозите на глобализма е нужна световна империяq пред която Русия трябва да отстъпи, защото тя им е нужна не като сила, а като източник на ресурси. Нужен им е Сибир със своите огромни запаси. Според тях Русия трябва да бъде унищожена до такава степен, че сама да предаде своите интереси.

Светът е на прага на финансовата бездна, а до новата световна война е само една крачка. Кризата ще започне в момента, в който крупните доларови инвеститори ще започнат масово да бягат от долара - Япония, Китай, Русия, ОПЕК, Бразилия, Венецуела, арабите. Това ще бъде за тях защитна мярка срещу кризата на монетарната система на САЩ. Икономическият взрив ще удари най-силно Англия. След това всичко ще излезе извън контрол.

Съвременната война е странна смесица на супермощно ядрено оръжие и ръкопашен бой. Асиметрична война, включваща всичко, в това число и психологическият фактор, т.е. огромната загуба на уважение и доверие на света към САЩ. Клинтън вършеше по-добре работата, особено със забавянето на настъпващия срив. Но оттогава САЩ са в трудна ситуация, тъй като живеят от кризата на останалия свят, който реално е много по-силен от Америка. Тя обаче има наглостта с чужди пари и за чужда сметка да изгражда своя империя, априорно банкрутирала морално, финансово и геополитически. Такъв абсурд в историята на човечеството не е имало. Това е другият фактор, който ще ускори срива на долара.

Някои експерти до неотдавна твърдяха, че става дума за цикличен спад на икономиката на САЩ. Днес всичките стигнаха до крайно песимистичния сценарий за развитието на събитията на основата на феномена с безпрецедентния ръст през 90-те години, наричан "нова икономика" на САЩ (на която се спряхме в предишния брой на "Строго секретно"). Стигна се до чудовищно извращение на относителния дял на "новата икономика" спрямо реалния й принос в икономиката и благосъстоянието. Това доведе до унищожителен ефект върху останалите отрасли на американската икономика, които неуспешно се опитваха да конкурират с "новата икономика" за ресурси. Целият ръст на производителността на икономиката на САЩ реално се концентрира само в 6 отрасъла. В останалите 53, годишните темпове бяха нулеви.

На подробната картина на въздействието на "новата икономика" върху цялата икономика на САЩ ще се спрем в бъдеще. Тук ще отбележим, че тя доведе до структурни извращения и дисбаланс. За първи път в историята колосални инвестиции се насочиха към сектор на икономиката, който беше паразитен, без реална основа.

Ще приведем един пример. В САЩ се появиха елитни извънградски частни клубове, разчетени само за богати клиенти, които станаха топ-мениджърите на безбройните интернет-компании. Средствата за красивия си живот те получаваха от доверчивите инвеститори, на които обещаваха бум в интернетната търговия и другите изобретения на "новата икономика". Но продажби нямаше, потокът от инвестиции приключи, кампаниите фалираха. На кого сега ще продават своите услуги тези клубове?

Това е краткият цикъл на възхода и падението на "новата икономика" на САЩ - пълна виртуалност без реално покритие, за сметка на инвеститорите в САЩ и по целия свят.

Но даже най-голямата глупост има край. От момента, в който структурната криза влиза в остър стадий до завършването й обикновено изминава година и половина, примерно един финансов цикъл.

САЩ се сблъскват със структурна криза с невиждани мащаби. Реално тя трябваше да започне преди 6 години, но беше туширана в голяма степен чрез заграбването на бившия СССР и бившите социалистически страни. Грабежът забави, но не успя да спре кризата. Даже я влоши. Защото ако кризата в САЩ беше избухнала преди 5 години, тогава мащабите на диспропорцията или по-точно на никому ненужната паразитна "нова икономика" щяха да бъдат много по-малки.

Но при сегашните диспропорции и отчитайки обема на американския брутен национален продукт - около 10 трилиона долара, общото съкращение на БНП трябва да възлиза примерно на 200-250 милиарда долара на месец. Ако финансовите власти на САЩ не са готови да признаят структурната криза и да започнат структурни промени те трябва всеки месец да наливат такива суми за поддръжка на падащите сектори. Всеки месец по 250 милиарда долара! Откъде ще ги вземат?

Буш няма намерение да започне политика на дълбоки структурни промени. Заради което той и доларът са обречени на провал, тъй като САЩ не разполагат с ресурси от такъв мащаб. Според най-оптимистичните оценки те могат да съберат около 30 на сто от необходимия обем. Вместо да избере пътя на структурното преустройство Буш избра пътя на износа на война, който неминуемо го води до сблъсък за огромните ресурси на Русия и за огромния производствен потенциал на Китай. Новата световна война е на прага. Но и това е въпрос на критерий. Защото ако се вземат някои признаци на световните войни тя вече е започнала. Балканите, Афганистан и Ирак са нейният първи етап.

Това са и част от факторите зад спада на долара спрямо еврото през последните две години с 40 на сто, въпреки лошата икономическа ситуация в Западна Европа.

Никой в САЩ не може да предотврати колапса на долара. Америка няма резерви да го спасява и има най-заборчнялата икономика в историята на човечеството, която зависи изцяло от кредитирането й от бившите, сегашни и бъдещи врагове.

Заради това през последните дни Япония, Русия и Китай споменаха, че ще прехвърлят огромните си доларови резерви в евро. Това ще е краят на долара, което ще хвърли света в глобална депресия. Държавите, които имат големи външни дългове няма да могат да печелят, за да ги обслужват и също ще банкрутират. Отсега може да се предвиди, че освен Англия, и Австралия, Нова Зеландия и Канада ще колапсират. Това ще доведе до рязко обедняване в кратък период на англосаксонските държави и до срив на социалната им политика и политическа система.

Азиатските икономики, които са тясно свързани с американската, също ще пострадат жестоко, но все пак ще се възстановят по-бързо след политическия и икономически хаос.

Европейският съюз ще бъде в по-добра позиция да оцелее ако не се хване в заложения му от САЩ капан за сблъсък с Русия заради Украйна. Приливът на капитали в еврозоната от онези, които продават долари, ще осигури финансирането на възстановяването на икономиките на Европа.

Колапсът на американският долар ще има най-тежки последици за депресираните икономики на Германия и Франция, което обаче парадоксално ще засили тяхната политическа роля в Европа. Общо Европа ще има шансове да стане нова световна суперсила при условие, че правилно разиграе геополитиката си спрямо Русия.

Заради това твърдим, че от 2 години новата студена война вече е започнала, че войната срещу Русия и Китай беше стартирана преди една година и че светът е на прага на нова световна война, която все още има шанс да избегне, въпреки че той не е голям.

Дано не сме прави...


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 116, January 2005
На България й трябват лидери
При комунизма от комунизма живееха добре всички комунисти. При посткомунизма от комунизма живеят още по-добре всички ант...
    Мечката отново е в ъгъла
Атаката на САЩ срещу Русия чрез изборите в Украйна не беше изненада. Подготовката й вървеше по всички правила на изкуств...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com