Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Голямата игра на Кремъл или Мисия невъзможна
03.2005

Какво се случи на срещата на Путин и Буш в Братислава още не се знае и тепърва ще се анализира.

От една страна, пак беше възпроизведена риториката за "конструктивни отношения" в областта на сигурността, битката с тероризма и сътрудничеството в Афганистан и на Балканите.

От друга страна, налице са признаците, че отношенията между Русия и САЩ се вледеняват от нова студена война. Дали началото й беше поставено на 24 февруари?

Едва ли ще сбъркам много с положителен отговор, защото студената война на САЩ към Русия всъщност не е спирала. И ако реакцията на Кремъл беше адекватна Путин би трябвало отдавна да излезе пред журналистите и да съобщи: "И ние започваме нова студена война, за да избегнем след няколко години най-горещата - ядрената."

И всички щяха да разберат за какво става дума.

Но ако това не е съобщено, вината е на актуалната руска политическа класа, която загуби оценката за статута на Русия в съвременния свят, която е без външнополитическа стратегия и доктрина, въпреки че през последните години Путин започна да ги оформя.

Но принципната му слабост е, че изхождаше от концепцията за националните интереси на Русия и на САЩ. Това беше двойна грешка. Защото САЩ изхождат не от националните, а от глобалните си интереси, заради което Кондолиза Райс преди Братислава великодушно обеща, че "няма да наказват Русия, но че са дълбоко разтревожени от вътрешната й ситуация." И само в тези думи изчезват всичките предпоставки за равноправно партньорство между "провинциал ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 118, March 2005
Украйна, руският нефт и Евразия
Голяма част от причините за ставащото в Украйна вещае промени в геостратегическата ситуация в цяла Евразия. Става дума о...
    САЩ нямат оптимистичен вариант в Ирак, а само повече или по-малко песимистичен
Както се очакваше, Обединеният иракски алианс, който беше блокът на шиитския духовен лидер аятолах Али ас-Систани, спече...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com