Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

САЩ нямат оптимистичен вариант в Ирак, а само повече или по-малко песимистичен
Група за анализ на "Строго секретно"

Както се очакваше, Обединеният иракски алианс, който беше блокът на шиитския духовен лидер аятолах Али ас-Систани, спечели в изборите (ако могат да се нарекат така) около 50 на сто от гласовете. Въпреки усилията на Вашингтон, на окупационните сили и административния ресурс, подкрепаният от САЩ "Иракски списък" на досегашния марионетен премиер Алауи е чак на трето място след кюрдските партии.

Тази пропорция ще се запази и в националното събрание. За премиер ще бъде избран представител на блока-победител, което вече беше заявено от неговия лидер Абдел Азиз ал Хаким. В Националното събрание шиитите ще имат около 130 от всичките 275 места, кюрдите - до 69, а хората на Алауи - не повече от 37.

Кой ще бъде новият премиер? Наред с водещите претенденти от Обединения иракски алианс, са и ръководителите на влизащите в алианса Ад Дауа (Призив) и на Иракския национален конгрес.

Целта на Буш беше да инсталира марионетен парламент в Багдад. Това завърши с провал. Всъщност, ако имаше нещо, което обединяваше участващите в изборите, то беше убеждението, че хората на Буш трябва да си ходят, което е поредният кошмар за Белия дом и неоконсерваторите. Систани никога не е имал съмнения какво иска - да използва нахлуването на САЩ в Ирак, за да върне шиитите за първи път от няколко столетия, на върха на властта в Ирак.

Какъв ще бъде този нов Ирак? Засега иракските шиити едва ли могат да копират модела на иранската революция. Но номиналната власт на първото правителство на шиитите извън ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 118, March 2005
Голямата игра на Кремъл или Мисия невъзможна
Какво се случи на срещата на Путин и Буш в Братислава още не се знае и тепърва ще се анализира.От една страна, пак беше ...
    "Войнстващата принцеса" Конди седна зад големия барабан
Става в 5 ч. сутринта под звуците на симфония на Моцарт. Следващите два часа тренира във фитнеса с частен треньор - теже...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com