Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

"Клипър" вече се оформя

Руската корпорация "Энергия" представи пълномащабен макет на новия космически кораб за многократно използване "Клипър". За разлика от сега действащите транспортни "Союз" той ще може да взима на борда шестима вместо трима космонавти и да извежда на орбита повече полезен товар. Неговата конфигурация ще може да се променя. В единия вариант ще се спуска с парашут, при втория - ще каца на летищни писти. Двата варианта ще се отличават само с конструкцията на фюзелажа (носовата и дънната част на кораба).

"Клипър" е взел най-доброто от "Буран" и "Союз". Той ще може да лети в Космоса автономно, изпълнявайки задачи, и към орбиталната станция, като закачването му има възел като при сегашните кораби.

"Клипър" е безкрила совалка, която прилича на носовата част на "Буран", лека и маневрена. За разлика от "Союз", който взема на борда трима космонавти и не повече от 200 кг товар, совалката "Клипър" ще вози 6 космонавти и до 1,5 тона. Предвижда се и цифрова телевизия на борда.

Носител на "Клипър" ще бъде ракетата Зенит-2, но за разлика от "Буран", който се закрепваше странично на "Энергия", "Клипър" ще се прикрепва върху носа на ракетата-носител, заради което стартовата му маса беше намалена до 13 тона (вместо 14,5), от тях възвръщаемият апарат тежи 8,8 тона, агрегатно битовият отсек - 4,2 тона. Обемът на кабината е 20 кубометра, като отстрани на кораба има по два илюматора.

Първият старт на "Клипър" се планира за 2010 г. С кацането няма да има проблеми. Той може както "Союз" да ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 119, April 2005
Голямата игра на Путин
Не можах да отида до Братислава, която познавам доста добре от неотдавнашните времена. Но даже да бях отишъл едва ли щях...
    Голямата геокартина
Като единствен в България, си спомних за Ялта. В 60-годишнината от Кримската конференция на голямата тройка (Сталин, Чър...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com