Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Голямата геокартина
04.2005

Като единствен в България, си спомних за Ялта. В 60-годишнината от Кримската конференция на голямата тройка (Сталин, Чърчил и Рузвелт през февруари 1945 г.) в Братислава се срещнаха Буш и Путин. Преди шест десетилетия Чърчил и Рузвелт се чудеха как да спечелят Сталин, който изнесе тежестта на войната. Сега Буш се чудеше как да "удави" Путин във водата на имагинерната образцова демокрация.

Заради това и въпреки някои прогнози, срещата в Братислава не стана нова Ялта. Обратното - май постави началото на нова студена война. Преди 60 години Голямата тройка си раздели света. Днес Буш и Путин не са голяма двойка и не могат да поделят света не защото не искат, а защото не могат. И защото през последните 15 години нещата се промениха.

Когато, като първи в България, преди 14 години започнах да разработвам тематиката на геополитиката, с няколко водещи от близкото минало дипломати и политици предложихме България да стане неутрална държава. Идеята предизвика паника в среди извън България, които побързаха да създадат някакъв Атлантически клуб и забучиха там Паси.

Но вече едва ли има човек в България, който да не е разбрал, че влизането ни в НАТО беше трагедия - не само финансова, но и геополитическа. Заради това идеята за активния неутралитет на България е още по-належаща.

Като начало ще скицирам отново някои основни черти на предстоящото ново разделение на света...

Преди 20 години на света имаше две суперсили - СССР и САЩ. Какво имаме днес? Старата система свърши, новата още не е формирана. Най-вероятно до 25 години САЩ и Русия ще престанат да присъстват на световната сцена в сегашната степен. САЩ, които досега съществуваха за сметка на останалия свят, тъй като доларът беше монополист, не успяха да станат глобална империя. Приказките за американска свръхсила са празна работа. Делът на САЩ в световната икономика през последните 50 години спадна от 55 на сто до 15 на сто, като равнището на потреблението на американците остана същото, т.е. светът работеше, американците - ядяха.

Междувременно се появиха икономики, чийто потенциал вече е сравним със САЩ, но които имат по-големи перспективи за развитие. Това са Европа и Китай. В условията на новата конкуренция САЩ не успяха да запазят монопола на единствената империя. А това означава, че не живеем в Pax Americana, колкото и да се иска на Буш, а в дълъг преходен период.

Епохата на двете суперсили - САЩ и СССР, чието начало беше в Ялта, отмина. Новата още не е формирана, и не се знае каква ще бъде.

Не се знае и каква ще бъде позицията на Русия. В момента тя няма особени перспективи - не толкова заради геополитическото давление върху нея, а заради демографския фактор. Целият свят краде население, Русия го губи или дава без пари. Губи и приятели, под предлога, че те са тежест. Нищо подобно. Империите се нуждаят от такива тежести, което не можа да разбере Горбачов.

В икономическо отношение Русия сега е слаба. Може да продава само суровини - нефт и газ, и ракети. Съотношението между населението и територията е критично, което се използва от САЩ и Израел. Буш нахлу в Източна Европа, Балканите и Централна Азия. Израел пък иска да изгради нова Хазарска империя за сметка на руските територии в Кавказ, Поволжието, Северното Черноморие, през Украйна до Полша.

Това не могат да позволят Европа и Китай. Малко хора забелязаха, че провалът на срещата в Братислава беше всъщност няколко дни по-рано, когато канцлерът Шрьодер заяви, че обсъждането на трансатлантическите отношения не трябва да става в НАТО, а в ЕС.

Това е краят на НАТО. И най-силният удар срещу САЩ. Без НАТО те не са "глобален лидер". Към конфликтите на Буш с Русия, Китай и ислямския свят се прибави още един - с Европа.

САЩ вече не са олицетворението на Западния проект, който беше формацията, която воюваше срещу СССР и която контролираше не само САЩ, но и Западна Европа, и Япония. Днес тя се разпада. Това е залезът на САЩ и на целия Западен проект, чиято централа не е във Вашингтон, а в Лондон. Западният проект е във фазата на своето разпадане и може да издържи максимум 5 години.

Европейският съюз има свой път, който е към Русия, Китай, и въобще към Евразия. Буш се опитва да спаси САЩ и може да се изтегли временно от Западния проект, ако не последва съдбата на Кенеди. Америка губи битката за света. Но ще продължи да играе в него важна роля, както и Русия, поне заради ракетите и самолетоносачите. А когато САЩ излязат от временното затваряне, ще видят, че не Русия е била техният основен противник, а Китай, Европа и даже Израел, ако дотогава не бъде ликвидиран от арабите.

Към 2025 г., ако дотогава няма термоядрена война, САЩ, Европа и Китай ще се изравнят с по около 20 на сто от брутния продукт на света. Но Китай ще има 1,4 милиарда население, Европа - под 400, а САЩ - под 350 милиона. Китай ще е във възход. Съюзът му с Русия ще се запази. Това ще е реализацията на великия Евразиатски проект, към който ще се присъединят Германия и Франция. ЕС ще се разпадне или ще стане само инструмент за оста Париж-Берлин-Москва-Пекин, която ще даде началото на новата цивилизация.

И ислямът ще участва в този проект и ще се опитва да навлезе в Европа през Балканите и Русия. Ако ЕС приеме Турция, нещата ще станат още по-сложни, като повечето вектори ще минават и през България, която в момента е в най-лошата стратегическа ситуация - обвързана със САЩ и НАТО.

През преходния период само неутралитетът може да ни гарантира оцеляване, докато не се избистри новата конфигурация. Доларът в близко време ще престане да бъде световна валута. Тогава ще разберем, че и рублата не е лоша, още повече, че реално само от Русия имаме гаранция за доставки на по-евтини енергоресурси, а не от Близкия Изток. В новата ситуация това ще е решаващо. Но в нея Русия ще трябва да предложи, не само на България, по-привлекателен модел от предателството на Горбачов от 1989 г., а ние - елиминиране на "елита", пръкнал се след тази дата.

През близките 25 години битката ще бъде за съветското наследство. Ако Путин се справи, Москва ще обхване с влиянието си не само постсъветските територии, но и Иран, и Индия. Ако не, до 2025 г. Русия, в сегашния й вид, няма да я има. Земите на запад от Волга ще влязат в Европа, Китай ще стигне до Урал, а на юг ще се появи ислямът.

Заради това още преди 14 години казахме, че България трябва да обяви през XXI век геополитически неутралитет, ако иска да оцелее. Нещата днес не са се променили. Заради това Братислава не стана Ялта, а Буш и Путин не бяха Рузвелт и Сталин.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 119, April 2005
"Клипър" вече се оформя
Руската корпорация "Энергия" представи пълномащабен макет на новия космически кораб за многократно използване "Клипър". ...
    Папата отново се сети за нас
Наближаващият край на Йоан Павел II отново върна в Италия въпроса за атентата срещу него. Думите на папата в последната ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com