Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Уроците на геополитиката
08.2005

Последните дни бяха поредно потвърждение на невъзможността да осъзнаем онова, което се случва, т.е. жестоките уроци на геополитиката.

Грешката у нас е фундаментална. Безизходицата, очертала се след тези избори, е закономерна. Отново нищо не е наред - политиката, партиите, управлението, бизнесът, т.е. цялата система, появила се след 1990 г.

Бяхме набутани в най-големия абсурд - да се радваме, че лягаме под валяка или, че се заразяваме от СПИН-а на тяхното безумие. Но не трябва да сме безумци, за да схванем, че причината за ставащото около нас е фундаментална, и че нищо няма да бъде поправено докато тя не бъде изкоренена.

Последните избори отново показаха, че всичко се строи погрешно и неправилно. Не може да се игнорират реалностите и да се вярва в имагинерното.

Заради това започвам с лошите новини - продължаваме да се движим към най-лошата зима на нашия живот.

За адекватен анализ на ситуацията в България трябва да се отчете (което се отнася и за повечето страни от Източна Европа), че тя е такава в резултат на победата на развилото се в късния социализъм течение, което беше наречено "западничество", т.е. сближаване и конвергенция със западния свят. За съжаление, по онова време геополитиката в СССР и у нас беше тотално игнорирана за сметка на идеологията. Разбира се, имаше и други течения и ако те бяха трансформирани в реални политически партии, съдбата ни едва ли щеше да бъде толкова печална. Но победи именно онова, което се оказа пагубно за България - на перестройчиците, начело с Луканов. Ставащото до днес е метастазата им, която мирише ужасно.

От въведената от нас схема може да се каже, че стана замяна на "Червения проект" със "Западния проект", въпреки че в периода между 1945 и 1990 г. България най-накрая беше намерила възможно най-правилната геополитическа ориентация. В общи линии това беше държавната идеология, интегрирането със славянщината, с икономиката на СССР, с неговите енергоресурси. България печелеше. Това беше нашият "Червен проект", който беше закономерен и жизнеспособен. И както неведнъж съм казвал, нямаше обективна необходимост да бъде погребан.

Днес въпросът за реабилитирането на "Червения проект" - глобален или регионален, е неимоверно сложен. След социално-политическия и преди всичко геополитически преврат в края на 1989 г. България, както и другите социалистически страни, се включи в "Западния проект" даже без опит за преговори или пазарлък.

Но оттогава до днес никой от лидерите на оформилата се у нас голяма "западническа" партия, в която влизат без изключение всички партии, партийки, секти и групи, участващи в политическия живот (освен онези 60 на сто, които не гласуват), не може да разбере, че в "Западния проект" няма място за България. То не е предвидено в работните му схеми и планове. И не защото са наши заклети исторически врагове, а защото такива са геополитическите реалности.

Никой не очакваше да влезем в "Западния проект", още повече, че цялата ни икономика беше напълно формирана в другата геополитическа система начело със СССР, който беше главният геополитически противник на САЩ, НАТО и Западна Европа. И изведнъж се отказахме от цялото си минало и се втурнахме натам, където никой не ни очакваше и до днес не ни иска.

Реалности има не само в геополитиката, но и в икономиката. В разделението на труда на "Западния проект" няма място за нас или, ако има, то е в периферията, в икономическото гето, въпреки нашата добра геополитическа позиция. Даже там, където имахме реални или теоретични предпоставки - като в енергетиката и машиностроенето, сами пропуснахме шансовете си. Изплуваха игноранти и маргинали, които продължават да са на сцената. С всяка нова спирала те са все по-дегенерирани и абсурдни.

На следващия етап, а той вече е на хоризонта, пред "Западния проект" ще се появи закономерният въпрос защо трябва да храним 7 милиона български безделници и т.н.

Всички наши партии са в сферата на западничеството и продължават да ни включват в "Западния проект", който обаче априорно отрича правото на България на съществуване. Парадоксът на ситуацията е, че това ни беше наложено от предателството на основния съперник на "Западния проект" - СССР и от неговата върхушка, която имаше колективен образ в лицето на Горбачов.

Разбира се, всичко би било наред, ако се бяхме включили в печелившия вариант, ако "Западният проект" беше по-перспективният и рационален. Но трагедията е, че избрахме, или по-точно бяхме включени в загиващия проект - Западният, който е пред своя гроб и се спасява, като блъска в него по-слабите и по-малките. Ние сме в това число.

Лидерът на "Западния проект" - САЩ, е жив мъртвец и вече го разнасят по света в отворен ковчег. Общият дълг на американската държава (федералният бюджет, бюджетите на отделните щати и на общинските образувания), на корпорациите и домакинствата е ... 40 трилиона долара, което е четири пъти повече от брутния национален продукт на тази страна. Съкращавайки икономическите подробности (инфлация, лихви, цени на едро и дребно, нефта, досегашните и предстоящи войни на САЩ), това означава, че олицетворението на "Западния проект", което е американският долар, ще продължи своето падение. Ще пада достатъчно силно и дълго. Ако последните три години, когато доларът падна почти два пъти спрямо златото и други валути, не намалиха дефицита на американския бюджет и платежен баланс, това означава, че доларът ще падне още 2-3 пъти спрямо златото и други валути, не само спрямо еврото. Да се очаква, че в тези условия доларът ще остане универсален еквивалент и основна резервна валута е като да се чака нашите политици да поумнеят. В смисъл, че това и това е безнадеждна работа. Ако натрупаните по света доларови активи започнат да се връщат в САЩ, доларът ще бъде умъртвен. Това ще е крахът на "Западния проект", основаващ се на монополния контрол над емисията на долара.

Може да се спори дълго за причините за тази ситуация. Една от тях е, че делът на САЩ в световната икономика през последните 50 години спадна от 50 на 20 на сто, а в геополитически аспект САЩ не успяха да победят напълно "Червения проект", който беше заменен от "Синия" - на Европа, и от "Източния" - на Китай.

Но така или иначе, доларът и построеният върху него модел на глобализиране на целия "Западен проект" е на прага на излизане от световната икономика. И ние след 1990 г. сме обвързани именно с този проект. Това е фундаменталната причина за безумието, за което споменах в началото. Да получим от САЩ нещо е да получим от умрял писмо. В буквалния смисъл.

Но даже от най-безнадеждните ситуации има изход. В живота винаги има изход. Даже смъртта се казва "изход". За предпочитане е първият вариант. Той е ясен - скъсване със "Западния проект", елиминиране на западническите партии, в това число и най-новите фашизоидни уроди, с които "Западният проект" ще се опита да разчлени България.

На дневен ред е появата на партията на геополитиката на България. Тук има няколко варианта - преориентиране най-напред към френско-немско-руския проект за Европа, а в глобален контекст - към френско-немско-руско-китайския евразиатски проект, съчетаващ Синия, Червения и Източния проект.

И ако искаме наистина да се спасим, трябва веднага да се включим в Шанхайската организация на сътрудничество. Предполагам, че в близко време ще разберете защо.

Изход има. Той е и в преориентирането на онези 50 на сто от българите, които не гласуват, приобщаването на другите 40 на сто от българите, които вече разбират фундаменталната грешка и елиминирането на онези 10 на сто "западняци", които сега се мотаят на политическата сцена. Без изключение.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 123, August 2005
Пред война в Централна Азия
Обстановката в Централна Азия става все по-напрегната. Източници, близки до руското и китайското разузнаване, съобщават,...
    Писна ни, идва горският
Всеки притежател на все още действащ мозък разбра след изборите, че масовото оглупяване на народа продължава сред потока...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com