Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Ще се опитам да не позная
10.2005

Ще ви припомня, че в предишния брой предвидих, че на 16-17 август "някъде в САЩ може да има терористична атака с ядрен взрив". Не познах. За нещастие на американците, не беше бомба, а ураганът "Катрина", който започна да се оформя на 16-17 август, за да удари в края на месеца Ню Орлийнс. Резултатът беше 1000 Хирошими.

Сега ще се опитам да не позная още няколко неща. Точките са Германия, ООН, Иран, ЕС, Венецуела, САЩ, Русия, Китай.

Ще започна от Германия, тъй като изборите там бяха най-важното събитие в Европа през текущата година. Такова нещо поне аз, в над 30-годишната си кариера като международен журналист, не помня. Преди изборите социалдемократите на Шрьодер изоставаха от консервативните християндемократи на Ангела Меркел с 15 на сто. След изборите разликата обаче беше само 0,9 на сто. Въпреки че и двамата твърдяха, че са спечелили, ясно беше, че победител е Шрьодер с неговата геополитическа платформа. Той предложи на немците да гласуват не за САЩ, а за Русия. И те направиха това. Шрьодер беше подкрепен и от онези, които са срещу неолиберализма, неоконсерватизма и глобализирането.

Меркел заложи на другата карта - на атлантизма и проамериканизма. В момента, когато пиша тези редове, не е ясно каква ще бъде крайната коалиция. Ясно е, че Германия е блокирана от тези две тенденции, но даже ако се стигне до голяма коалиция - социал- и християндемократи, в крайна сметка ще надделее проевропейската същност на тази страна.

Какво ще е отражението върху България? На първо място трябва да продължи отдалечаването от сегашния ни проамерикански курс, независимо дали Шрьодер, Меркел или някой друг ще е в Берлин. Важна е и позицията им спрямо Турция. Меркел беше срещу приемането й в ЕС, Шрьодер беше "за", което изненадващо е срещу позицията на Париж и съвпада с позицията на Лондон. Убеден съм, че за България е най-добре Турция да не бъде приета в ЕС. Много по-печелившо е страната ни да бъде външна граница на ЕС, отколкото преходен коридор между Европа и Турция.

За Германия обаче много по-важна е Русия. Ускореното подписване на договора за изграждане на Северния газопровод по дъното на Балтийско море между руския "Газпром" и немския Ruhrhaz обърна картата на Европа. Немският бизнес заложи на Русия. Това води обаче до преразглеждане на френско-немския блок и на концепцията за Обединена Европа, и обезсмисля провъзгласения в края на август под патронажа на Вашингтон геополитически проект за балтийско-черноморско-каспийско сътрудничество с участието на Полша, Украйна, Литва и Грузия като санитарен кордон между Германия и Русия, и около Русия, с който САЩ искат да спрат транзита на руските енергоресурси към Европа. Tова няма да стане, въпреки че американците ще правят каквото могат в тази насока.

Украйна вече започна да плаща. Загубите й ще бъдат над 14 милиарда долара. Ще плащат Полша и Грузия. Още повече, че Северният газопровод ще има отклонения към Англия, Швеция, Финландия и Калининград.

"Немците извършиха нова септемврийска агресия." Това не са мои думи, а на полски политици, които твърдят, че пактът "Молотов-Рибентроп" се възроди с газовия пакт "Путин-Шрьодер". Тогава ставаше дума за екстериториалния коридор, свързващ Източна и Западна Прусия, като спорът завърши с анексията на Полша. Сега става дума отново за екстериториален коридор, но Германия и Русия правят всичко възможно да заобиколят Полша.

Преди изборите в Германия се появи и идеята, която може да промени цялата политика на Берлин към Полша и Чехия. Германия може да поиска многомилиардни компенсации за изселените от Чехословакия судетски немци, и за силезийските и поморски немци - от Полша. Това ще доведе до прекрояване на европейските граници.

Прекрояват се и границите в ООН. Последната юбилейна сесия, посветена на 60-годишнината на организацията, въпреки че трябваше да приеме нов основополагащ документ за развитието на света, завърши с провал.

Сред наболелите въпроси е реформирането на Съвета за сигурност с общо разширяване например от 15 на 25, а на постоянните членове - от 5 на 10, като към сегашните му - Русия, САЩ, Китай, Англия и Франция, искат да се присъединят Германия, Япония, Бразилия, Индия, Мексико, Италия, Пакистан, Турция и цяла Африка. Не беше постигнато никакво съгласие. И именно на тази сесия пролича тяхната изолация. Буш беше направен на мати-маскара (това е най-точната дума) от президентите на Венецуела - Уго Чавес, на Беларус - Александър Лукашенко, и на Иран - Махмуд Ахмадинеджад.

Антиамериканската реч на Чавес беше посрещната с такива аплодисменти, както преди години посрещнаха речите на Кастро в ООН. Той нарече САЩ терористична държава и когато се опитаха да го прекъснат на 5-ата минута, напомни, че Буш беше говорил 20, като предложи ООН да бъде преместена в някоя държава в южното полукълбо.

И Лукашенко не пропусна да обясни на света какво мисли за Буш. Мисли лоши неща.

Още по-важно беше онова, което каза Ахмадинеджад - Иран няма намерение да се откаже от своята ядрена програма за мирни цели. Даже ако този въпрос бъде внесен в Съвета за сигурност, там вероятно ще бъде спрян от Русия или Китай, което може да доведе до атака на САЩ и Израел срещу Иран.

Така стигам до най-опасните неща. САЩ набутват Иран в ситуация, в която трябва или да се предаде, или да се бие. Първото няма да стане. Остава второто. Още повече, че САЩ с пълна пара се готвят за тази война. Ще припомня, че Буш обеща на германските християндемократи, "че няма да атакува Иран преди изборите". Друг тревожен сигнал за приближаващата война е преобръщането на 180 градуса на английското правителство, което съобщи, че няма да изтегли войските си от Ирак. Вместо това, през октомври там ще пристигне елитната 7-а бронирана бригада. Това се съпровожда от нарастване и на американския контингент от 15 октомври до 15 декември до 160 000.

Има и по-малки неща. Така например, американската атомна подводница "Филаделфия" се е сблъскала в Персийския залив с един турски кораб. Веднага беше изчислено, че позицията на подводницата е била оптимална за изстрелване на конвенционални или ядрени ракети срещу Иран.

И Иран се готви за тази война. В петте провинции, граничещи с Ирак, той вече има 250 000 войници, което е най-голямата групировка след войната с Ирак през 1988 г.

За атаката срещу Иран САЩ ще се нуждаят от голяма провокация. Заради това отново не изключвам, че фикцията Ал-Кайда ще "нанесе" на САЩ, Европа или Русия удар под прикритието на "офанзивата по Рамадана". Той започва на 4 октомври и продължава цял месец. Такова събитие ще даде на Буш повод за незабавна атака срещу Иран.

Ако има "прозорец за атака" срещу Иран, той ще бъде между 15 октомври - конституционният референдум, и 15 декември - общите избори в Ирак. Както през март 2003 г., когато започна войната срещу Ирак, така и сега, американските и английски бомбардировачи ще предпочитат да нанасят удари при липса на луна. Това са 3 октомври, 2 ноември и 1 декември.

Ако преди това има провокация срещу САЩ или Европа, тя трябва да стане поне 2 седмици по-рано, за да бъде мобилизирано световното мнение и да се извършат последните военни приготовления. Значи от началото на октомври навлизаме в поредния критичен период за света. Всъщност той е такъв от 11 септември 2001 г. и нищо не се е променяло.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 125, October 2005
Странното решение на Туркменбаши
ОНД се лиши от най-южната си република - Туркменистан. На срещата в Казан тя съобщи, че се отказва от постоянното си чле...
    Като Леонардо ще поскъпваме
Вече 14 години единственото информационно спасение в тази държава е "Строго секретно". Всички ни подражават или преписва...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com