Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Иранската нефтена борса

През март в Техеран трябва да бъде открита иранската нефтена борса. Това наистина ще бъде "ядрено оръжие", което ще унищожи цялата финансова система, поддържаща американския долар. Иранската нефтена борса ще базира върху евро-механизъм, който предвижда плащания в евро. От икономическа гледна точка това представлява много по-голяма опасност за хегемонията на долара от някогашните намерения на Саддам да продава своя нефт в евро.

Основните световни играчи, без САЩ и Англия, с радост ще се възползват от новата евро-нефтена система. Европейците вече няма да са принудени да имат долари, за да си осигурят покупките на нефт, но ще плащат директно със своята обща валута. Прилагането на еврото в нефтените операции ще му даде статут на резервна валута.

Китай и Япония ще бъдат силно заинтересовани да търгуват на иранската борса, защото тя ще им даде възможност да намалят своите огромни доларови резерви и да се прехвърлят към еврото, като по този начин ще се защитят от очакваното обезценяване на долара.

Русия има също огромни икономически интереси в приемането на еврото и част от нейната търговия е с европейските страни. Нефт изнася и за Китай и Япония, като приемането на еврото ще ускори взаимната търговия. Освен това Русия явно иска да се освободи от обезценяващите се долари и да се върне към старата си "религия" - златото.

Арабските страни износителки на нефт най-много ще спечелят от прехвърлянето на търговията в евро за сметка на обезценяването на долара. Като руснаците, ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 130, March 2006
ЛУКойл откри голям залеж
Най-големият руски частен нефтен оператор ЛУКойл съобщи, че е открил основно нефтено и газово поле в руския сектор на Ка...
    Дали Москва ще излезе от ДОВСЕ
Министърът на отбраната Сергей Лавров заяви, че Русия не изключва възможността да излезе от Договора за ограничаване на ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com