Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Юанът ще нокаутира долара

Курсът на долара отдавна се държи на "честната" дума на Вашингтон, поддържащ мита за надеждността на американската валута. Но Китай не е давал такива обещания и ако наруши мълчанието си зелените хартийки ще се обезценят за няколко часа.

Пекин е в дилема - ако продължи да поддържа долара ще трупа ненужни резерви, които вече са над 800 милиарда долара. Ако престане да търгува с долари, тогава доларът ще рухне, а заедно и икономиките, които са свързали с него своите интереси.

Само намек на китайските власти, че имат намерение да се откажат да държат държавните си спестявания в американски ценни книжа в края на 2005 г. повлече рязко обезценяване на долара на европейските пазари. А това беше само своеобразна шега на Китай.

Теоретически Китай, в сговор с Русия, могат буквално за една седмица да фалират САЩ, да ги принудят да се откажат от имперските си амбиции и да се съсредоточат на своите вътрешни проблеми. За това е достатъчно едновременно да изхвърлят на пазара няколкостотин милиарда долара. В условията на високи цени на нефта, за възстановяването на Америка от тази нова депресия ще са необходими най-малко 30 години.

Колко далеч ще стигне Китай за това време е трудно да се предположи.

Китай може да устрои на САЩ дефолт (фалит), но проблемът е какво ще стане тогава с Русия, която е в демографска криза. Китай има остър дефицит от енергоизточници, земя, дървесина и биоресурси. Русия има всичко това в изобилие, но няма хора, особено в Далекоизточния район. Съюзът на ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 130, March 2006
Дали Китай вече е №1
Тишината от началото на годината е ... оглушителна. Всички се правят, че не са разбрали за какво става дума, но постепен...
    Американското хуманно оръжие
След провала в Ирак и неудачите с прехвалените нови оръжия, американската армия обръща повече внимание на така нареченот...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com