Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Основните централи на световния шпионаж
MI-6 под "камъка" в Москва
Петър Топалов

Провалите на английското разузнаване продължават. От професионална гледна точка може да се постави въпросът дали тази централа въобще още функционира.

Последният провал стана в Москва, където руската Федерална служба за безопасност разкри мрежа от шпионска дейност на англичаните, включваща "сътрудници" на посолството им и представители на неправителствените организации, действащи в Русия.

Групата е била разкрита в края на 2005 г., но съобщението беше направено на 21 януари 2006 г. като не е ясно дали междувременно английските агенти, работещи под дипломатическо прикритие, все още са в Москва или вече са напуснали "доброволно".

Финалът на цялата операция, осъществена от руското контраразузнаване, беше показан и по телевизията. Четирима служители на посолството на Англия и руски граждани, вербовани от английските спецслужби, са осъществявали шпионска дейност, като арестуваните руснаци са дали показания. В операцията е участвал секретарят на английското посолство Мард Доу, който е бил и координатор на "спонсорирането" на руските неправителствени организации. От няколко подписани от него документа се виждат плащания на тях в брой на различни суми, в това число на някаква Хелзинкска група. Освен Доу в мрежата са участвали и други служители на посолството - Христофър Пърт, Пол Кронтън и Андрю Флеминг.

С това беше потвърден и фактът, че Англия използва неправителствените организации като параван на опитите си за прокарване на "цветна революция" и в Русия. Заради тази в ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 130, March 2006
Конспирация ли е теорията на конспирацията
Теорията на конспирацията владее вече целия свят. Тя проби през прашните мазета на историята и се налага все повече като...
    "Големият брат" е с бедна фантазия
Написаната преди 50 години книга на Джордж Оруел "1984", която въведе понятието "големият брат", днес е инфантилна фанта...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com