Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Брюксел застреля Източна европа
с принципа на страната на произхода
Група за анализ на "Строго секретно"

Страните-членки на ЕС нанесоха съкрушителен удар по своите младши партньори от Източна Европа, което ще се отнася и за България. Повечето евродепутати гласуваха за изключването от директивата за оказване на услуги на вътрешния пазар на принципа "страната на произхода". Въпросът още не е решен окончателно.

Приемането на тази директива е една от най-важните в цялата история на ЕС и трябваше да либерализира пазара на услуги. Реално обаче стана обратното - не го либерализира.

Същността на принципа се състои в това, че ако една фирма от страните от ЕС открива свое производство, магазин или работилница в друга страна от ЕС, тази фирма действа в съответствие със законодателството на страната на произхода. Това означава, че ако например български бизнесмен след приемането ни в ЕС реши да започне бизнес в Париж, ще се ръководи от законите в България. Това би било важно, тъй като ще дава възможност на по-бедните източноевропейски страни поне да се опитат да конкурират богатите държави от ЕС. Закон щеше да освобождава бизнесмените от заплащане на част от данъците в старите страни от ЕС, където те са по-високи, и от административни и други разходи. Но Европарламентът лиши новите страни от възможността в близките години да се приближат до жизненото и икономическо равнище на богатите западни държави.

Приемането на тази директива щеше да елиминира бариерите в обмена на услуги в рамките на ЕС. Български работник, поставящ тапети в Англия, не би трябвало например да покрива местна ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 131, April 2006
Торино - поредният олимпииски бардак
На хартия всички изглеждаше прекрасно. Зимната олимпиада в Торино би всички досегашни рекорди. Най-много в историята уча...
    Конституцията - реанимация или клинична смърт
За връщане към дебата за отхвърлената от Франция и Холандия европейска конституция спомена новият канцлер на Германия - ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com