Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Конституцията - реанимация или клинична смърт

За връщане към дебата за отхвърлената от Франция и Холандия европейска конституция спомена новият канцлер на Германия - Ангела Меркел. Към нея се присъедини и сегашният председател на ЕС австрийският президент Волфганг Шусел, който каза, че "конституцията не е мъртва, а е в процедура на ратифициране и трябва да се замислим каква ще бъде нейната съдба."

Европа се страхува. Според последните анкети на Евробарометър повечето европейци са убедени, че без конституцията Европа ще се разпадне. Тези аргументи вече бяха използвани. По време на конституционната кампания холандците бяха предупреждавани, че ако кажат "не" ще бъдат "изключени от ЕС" и "завинаги ще разцепят Европа". Днес се прави същото, като онези, които не са съгласни с конституцията са определяни като "консервативни националисти".

Сплашвани са и страните, чакащи приемане в ЕС. Докато не приемем конституцията не можем и вас да приемем. Договореностите от Ница предполагат 27 държави, в това число България и Румъния, което означава, че Хърватска, Турция и Украйна трябва да се въоръжат с търпение за няколко десетилетия.

Засега обаче никой не знае по какъв начин може да бъде одобрена евроконституцията. Николя Саркози - френският вътрешен министър и кандидат за следващ президент, предлага конституцията да се сведе до два фрагмента, определящи институционното функциониране на ЕС. Президентът Ширак пък иска конституцията да бъде "разглобена на части", които да бъдат приемани една след друга. Повечето евродепутати ня ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 131, April 2006
Брюксел застреля Източна европа
Страните-членки на ЕС нанесоха съкрушителен удар по своите младши партньори от Източна Европа, което ще се отнася и за Б...
    Съдебната ни система - препятствие към ЕС
Българската съдебна система е затънала в корупция и некомпетентност и е основна опасност за демокрацията. Закономерна е ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com