Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Иранската нефтена борса засега не тръгна
Проф. Иван Добрев

Иранската ядрена програма не е заплаха за САЩ. Онова, от което във Вашингтон се страхуват, е иранската нефтена борса.

От края на март Иран, който е на четвърто място в света по изнасян нефт, трябваше да премине в своите разчети от долари на евро. Това решение щеше да подкопае още повече монопола на долара на световния енергиен пазар. Дефицитът на платежния баланс на САЩ надмина 8 трилиона долара, външнотърговският е 750 милиарда за 2005 г., а разходите за войната в Ирак - повече от 2 трилиона долара.

Онова, което все още държи долара, е фактът, че той е валутата, с която става покупката и продажбата на нефтените борси в Ню Йорк и Лондон. Иран обаче може да оспори този монопол. Ще последват и други нефтодобиващи страни. Предишната държава, която се опита да премине към евро за своя нефт беше Ирак през 2000 г. Най-напред никой не му обърна внимание, но много скоро в САЩ разбраха, че Саддам не се шегува и започнаха войната не толкова за имплантиране на демокрацията, колкото за защита на долара.

Военната операция беше наказателна - всеки, който има намерение да замени американските долари с друга валута, ще бъде наказан по същия начин.

През 2001 г. посланикът на Венецуела в Русия съобщи за намеренията на своята страна да премине към евро за своя нефт. До една година имаше опит за преврат срещу Уго Чавес, който беше организиран от ЦРУ.

Иран отива по-далеч и иска да открие своя нефтена борса, на която заплащането за нефта ще е с евро. В това са заинтересовани европе ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 131, April 2006
Начало на глобална системна криза
Едва ли някой е в състояние да предвиди в този момент (б.р. - анализът е от края на март 2006 г.), какво ще стане през б...
    Саакашвили провокира Москва
Напрежението между Грузия и Русия нараства. Все по-ясно става, че Саакашвили се опитва да провокира Москва към военни де...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com