Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Конфликтът около Приднестровието

На 3 март Украйна въведе нови митнически правила на границата с Приднестровието. Според тях всички стоки, преминаващи през украинско-приднестровската граница трябва да бъдат оформяни от митническите органи на Молдова. Тази акция, съвместна разработка на Украйна и Молдова, беше одобрена и от ЕС в лицето на Хавиер Солана. По този начин Киев въведе икономическа блокада на Приднестровието.

Ще припомним, че през януари президентът на Молдова - Владимир Воронин, поиска замяна на руските миротворци в зоната на Приднестровския конфликт, което ставаше по нареждане на САЩ, които се стремят към извеждане на руските войски и пълна блокада на Приднестровието още от края на 2005 г. след изборите за Върховен съвет на Приднестровието, които бяха спечелени от привържениците на движенията "Република" и "Обновление", стремящи се към независимост на левия бряг на Днестър, под ръководството на президента Игор Смирнов. В Кишинев и Букурещ обаче не признаха изборите. Не признават и независимостта на Приднестровието. С митническата блокада към тях се присъедини и Украйна, което е с антируска насоченост, тъй като почти цялото население в района са руснаци.

Последният рунд на преговорите за регулиране на проблема с участието на Русия, Украйна, Молдова, Приднестровието, ОССЕ, САЩ и ЕС се състоя в края на февруари в Кишинев и Тираспол и завърши без резултат, като молдовската делегация напусна заседанията.

Идеята на Молдова за митническа блокада на Приднестровието не е нова. Още на 1 септемвр ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 131, April 2006
Саакашвили провокира Москва
Напрежението между Грузия и Русия нараства. Все по-ясно става, че Саакашвили се опитва да провокира Москва към военни де...
    Готови ли сте за 262 долара за барел
Трябва да се страхувате. Трябва много да се страхувате.Това са изводите на два от най-големите световни инвеститори. Ста...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com