Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Ирак затъва в гражданска война

Вече и Бжежински призна, че войната в Ирак е най-големият геополитически провал в историята на САЩ. Ясно е, че пречупването на американската военна машина в Ирак не й дава възможност за разгръщане на поредна кампания в района.

САЩ са в ситуация без изход. Или по-точно нямат стратегия за изхода, заради което Буш няма намерение да напуска Ирак. А за да остане там, Ирак трябва да бъде тласнат в пропастта на дългогодишна гражданска война.

Сигналът беше взривяването на Златния мечет на шиитите в Самара и последвалите атентати срещу храмове на сунитите. Взривовете станаха в контекста на преговорите за правителство на национален съюз между сунитите, шиитите и кюрдите.

Дали взривяването на храмовете беше началото на разчленяването на Ирак и на затъването в хаоса на гражданската война? Най-вероятно. Ето защо възстановяването на Ирак като единна и стабилна държава ще е изключително трудно. Всичко направено досега от САЩ и другите окупационни сили е в обратната посока - към засилване на противоречията между различните политически сили, към разбиване на държавното и териториално политическо устройство, към предотвратяване на компромисите между етническите и религиозни групи.

Все повече надделява песимистичният сценарий за развитието на ситуацията в Ирак:

  • основната тенденция е към затъване на страната в мащабна гражданска война между арабите-сунити и шиитите, с участието, в една или друга степен, на кюрдите. Последните в случай на разпалване на гражданска война офиц ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 131, April 2006
Термоядрените подземни бомби В-61-11
Сценарият на Пентагона за война срещу Иран предвижда и използването на тактически ядрени оръжия, в това число бомбата В-...
    Новата геополитика на Латинска Америка и САЩ
Кошмарът за САЩ не са само Ирак и Иран. Той расте и в Латинска Америка. Уго Чавес - президент на Венецуела, Лула де Силв...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com