Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Русия окончателно избра нов курс
Ще изгражда своя демокрация
04.2006

Онова, което досега беше тенденция вече е ясен курс. В политиката на Русия беше извършена фундаментална промяна. Тя окончателно излезе от западната орбита и се върна към собствения си път.

15 години след разпадането на СССР отношенията между Русия и САЩ могат да се върнат с 20 години назад. С тази теза излезе специална група под ръководството на Джон Едуардс и Джек Кемп в анализ, подготвен за Съвета по международни отношения на САЩ, който е политикоопределящият фактор на американската върхушка. Тази разработка едновременно е и нова провокация на Вашингтон към Русия с цел да я тласне към конфронтация, чрез "обобщение" на процесите, ставащи в Кремъл.

Главната идея на анализа е, че между САЩ и Русия вече не съществува никакво партньорство, а политиката, насочена към неговото установяване, се е провалила. Преди това в Белия дом се използваше термина "стратегическо партньорство". Сега твърдят, че с Русия може да се сътрудничи "само там, където е необходимо".

Такава беше същността на отношенията между Вашингтон и Москва през Студената война, което означава, че авторите на доклада съветват Буш да премине към политика на възпирането на Русия като през 70-те и 80-те години.

За всичко това, според анализа, е виновна Русия, по-точно Путин. Елцин за тях беше добър, но пиеше твърде много. Путин е лош, защото е "авторитарен" във вътрешната политика и "неоимпериалист" - във външната.

Докладът беше публикуван в момента, когато външният министър на Русия Сергей Лавров беше в САЩ, а бившият служител от администрацията на Клинтън, специалистът по Балканите Ричард Холбрук, заяви, че "Украйна е централният въпрос за националната сигурност на САЩ."

Реално САЩ отдавна започнаха нов студеновоенен курс срещу Русия. Но Кремъл досега отказваше да се включи в тази игра.

Ставащото обаче около Иран, изборите в Беларус и Украйна може да се окаже началото на пълноценна нова студена война между САЩ и Русия.

Неслучайно атаката на Вашингтон идва в годината, през която Русия е и председател на Г-8, а Путин направи някои глобални предложения за енергетиката, в периода на значителни икономически успехи на Русия, през който руснаците, живеещи под чертата на бедността, намаляха от 42 на 26 милиона, а безработицата от 10 - на 5 на сто.

Истина е, че Кремъл е в сложна ситуация спрямо Грузия, Украйна и Молдова. На прага е ислямската експлозия, причинена от войната на САЩ срещу Ирак и евентуално срещу Иран. Азербайджан се опитва да лавира между Москва и Вашингтон, но Пентагонът ще го използва като база срещу Иран. Сред 11-те държави от ОНД пет са в Организацията за колективна сигурност и в Евразиатската икономическа общност - Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Явно е, че Русия преминава от политика на слабостта към политика на икономическата сила и експанзия на капитала в околния район и на активни военни връзки.

Путин възприе тактиката да печели от грешките на Буш в Близкия Изток, Латинска Америка, Европа, Далечния Изток, Югоизточна Азия. Едновременно Кремъл, както и Китай, са в позицията на дресьор, който се опитва да неутрализира едно опасно животно и да го насочи към по-затворено място. Това животно са САЩ под ръководството на Буш. Парадоксът е, че най-големият помощник на Путин е именно Буш, създаващ вакуум в глобалното ръководство. Зад САЩ вече не върви никой, освен Англия, Израел и няколко марионетни режима, сред които е и София. Всички останали отдавна са се отказали и търсят нов център на интегриране. Буш, който вече трябва да дели световната сцена с Путин, не се чувства никак добре.

Русия е в такава ситуация, че трябва да бъде силна не само на Западното направление към Европа, но и в района на Средна Азия и Каспийско море, които са централни за руската геополитическа доктрина.

Отношенията с Китай също са комплексни. Москва и Пекин си сътрудничат, за да изтласкат присъствието на САЩ (както стана в Узбекистан) в Шанхайската организация за сътрудничество, която е рамка за руско-китайския стратегически съюз в Евразия.

От друга страна, Русия и Китай ще се борят за влияние в Казахстан и Киргизстан, особено в богатите на нефт и газ райони. Засега Москва не успява да създаде система за колективна сигурност с Азербайджан, Туркменистан и Казахстан, където сблъсъкът със САЩ ще става все по-остър.

Русия трябва да бъде силна и заради процесите в Близкия Изток и в мюсюлманския свят, започнати от САЩ, които, след тяхното оттегляне, могат да се стоварят върху Москва, която ще понесе основната тежест на разпалената от САЩ "война на цивилизациите". На този фон все по-ясно се очертава новата руска доктрина.

Изходната теза, озвучена от Путин, е, че Русия е част от европейската цивилизация, което е безспорно.

Втората изходна теза е, че демокрацията е постижение на общоевропейския прогрес като от принуждението, обществото постепенно преминава към убеждението, и от йерархията - към мрежата на хоризонталните връзки. Русия сама е избрала този път и сама ще решава по какъв начин - отчитайки своята историческа, геополитическа и друга специфика - може да реализира принципите на свобода и демокрация.

Третата теза следва логично - че демократичното общество е свръхидеологизирано, даже повече от тоталитарното.

Що се отнася до глобалната геополитика, Путин нарече краха на СССР най-крупната геополитическа катастрофа на XX век, което означава, че в бъдеще Кремъл ще направи всичко възможно да върне позициите на Русия като световна свръхсила. Една от първите стъпки е стабилизирането на ситуацията и въвеждането на ред и порядък.

В тази посока Кремъл се опира на два принципа. Първият може да бъде наречен принцип на болшинството, като основа на всяко демократично общество. Вторият - е принцип на легализма, т.е. спазването на легалността на властта и конституцията.

На тази база се изгражда следващата мрежа:

 • Русия трябва да бъде демократична, суверенна и процъфтяваща държава
 • демокрацията е необходима, тъй като всяко общество, основаващо се на съревнованието и сътрудничеството на свободните хора, е по-ефективно и конкурентноспособно
 • основният враг на демокрацията са корупцията и бедността
 • борбата с бедността предполага обуздаване на корупцията и справедливо разпределение на националния продукт
 • суверенитетът е необходим, тъй като съвременният свят е глобален, а изгодите от глобализирането се разпределят неравномерно и несправедливо, заради което националният суверенитет трябва да се защитава и укрепва като само онзи, който защитава правото си на самостоятелно развитие може да бъде конкурентноспособен, т.е. суверенитетът е политически синдром на конкурентноспособността
 • да защитава своя суверенитет Русия може само ако е сред държавите, които взимат ключовите решения за организирането на световния ред. Самоизолирането е невъзможно именно заради геополитическото разположение на Русия, която е сърцевината на Евразия и нейна ос. Но сегашната позиция на Русия е наследството от СССР, даже членството й в Съвета за сигурност. Сегашното поколение обаче не може да се похвали с нито едно крупно икономическо или социално постижение
 • основа за суверенитета е армията, преди всичко ядрените сили
 • главната заплаха на руския суверенитет е англоамериканската геополитическа атака
 • Русия има икономически ръст, но той е за сметка на горивноенергийния комплекс, което я превръща в енергийна свръхдържава и носи опасността да бъде суровинен придатък към западната икономика. Необходимо е модернизиране на икономиката, въвеждане на високите технологии на основата на преимущественото присъствие на националния капитал
 • така наречената офшорна олигархия няма място в тази структура, бизнесът трябва да е лоялен към народа и към властта
 • властта има два основни вътрешни врагове. Първият е партията на олигархичния реванш, а вторият - партията на национал-изолационистите.

Реално обаче това е една партия, чиято върхушка се състои от бивши олигарси и политически дейци. Те искат като минимум да елиминират Путин и неговия режим, а като максимум да реставрират порядките от времето на Елцин. Това е странна смесица от либерали, нацисти и левичари. Тази партия няма никаква позитивна програма, като партийните низини не си дават сметка, че са манипулирани от либерълната и неоконсервативна върхушка.

Целта е изграждането на единоруска партия на мнозинството, общонационална, чийто членове са преди всичко единоруси, които трябва да победят в изборите през 2007 г. след това през 2008 г. и да осигурят управлението на тази единоруска партия минимум за 15-20 години, т.е. да се изравнят с приемствеността на сегашния режим в САЩ, на Буш-старши и Рейгън, Клинтън, Буш-младши, Райс или Хилъри, който се ръководи от един и същ задкулисен център и може да осъществява в перспектива до 40 години своите геополитически задачи в глобален мащаб.

Политиката на Русия вече не е тенденция, а траен курс за следващите десетилетия.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 131, April 2006
Пред война срещу Иран
Според някои източници, атаката на САЩ и Израел срещу Иран може да започне в периода 17-22 април. Според други източници...
    Буш се обяви за най-велик
Все повече хора си задават въпроса "дали Буш е толкова лош или е толкова тъп." Въпросът е погрешно дефиниран. Буш е дост...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com