Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Новата геополитика на Латинска Америка и САЩ
Наталия Петрова

Кошмарът за САЩ не са само Ирак и Иран. Той расте и в Латинска Америка. Уго Чавес - президент на Венецуела, Лула де Силва - президент на Бразилия, Нестор Киршнер - президент на Аржентина, Табаре Васкес - президент на Уругвай, Мишел Башелет - президент на Чили, Ево Моралес - президент на Боливия, и, разбира се, Фидел Кастро. Всичко това е поредица от кошмари за Буш и неговите неоконсерватори. Всички тези президенти са леви, комунисти или латиноамерикански и индиански националисти.

В момента най-опасно е името на президента на Венецуела Уго Чавес, който най-накрая може да реализира онова, което винаги е искал - да разтърси политическата система на континента, да стане най-влиятелен латиноамерикански ръководител и да започне освобождаването от североамериканския колониализъм чрез продължение на революцията на Боливар във Венецуела.

Най-новият момент е подкрепата на Чавес за Иран, с което стана не по-малък враг на Буш от президента на Иран Ахмадинеджад.

Чавес отвори и увеличи броя на резервистите от 500 000 до 2 милиона мъже и жени. Пред огромен митинг в Каракас той заяви, че иска да купи нови оръжия, за да защитава страната срещу САЩ и че поръчаните вече от Русия 100 000 бройки "Калашников" не са достатъчни. "Венецуела се нуждае от един милион добре въоръжени мъже и жени" - каза Чавес.

Но по-важното е, че Венецуела, както Иран, е готова да се откаже от долара в търговията с нефт. Чавес подкрепи откриването на иранската нефтена борса, което ще е тежък удар срещу САЩ ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 131, April 2006
Ирак затъва в гражданска война
Вече и Бжежински призна, че войната в Ирак е най-големият геополитически провал в историята на САЩ. Ясно е, че пречупван...
    Китай-Иран: 100 милиарда
Пекин съобщи, че увеличава военните си разходи до 15 на сто от бюджета. Едновременно предупреди Тайван да не го провокир...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com