Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Търговската война се изостря

Търговските отношения на Китай с ЕС и САЩ придобиха характер на търговска война. Еврокомисарят по търговията Питер Манделсон обяви план за въвеждане на антидъмпингови мита за китайските обувки, а администрацията на САЩ изпрати делегация в Пекин, за да "свършат с китайското пиратство".

Според Еврокомисията, за 2005 г. вносът на кожени обувки от Китай е нараснал с 320 на сто и е достигнал 950 милиона чифта. Европейците обвиняват Пекин, че стимулира обувния износ. С евтини кредити, ниска аренда на земята под обувните фабрики и данъчни улеснения. В отговор ЕС въвежда от април 2006 г. антидъмпингови мита, в началото от 4 на сто, а ако Китай не промени поведението си - от 19,4 на сто.

Китай отхвърли обвиненията и от своя страна обвини ЕС, че нарушава правилата на честната търговия и че намеренията им миришат на протекционизъм.

САЩ пък се оплакват в Световната търговска организация от Китай, който продължава да нарушава правата на интелектуалната собственост на американските производители на компютърни програми, филми и музика.

Европа и САЩ се разтревожиха и от огромната динамика на китайското автомобилостроене. През 2005 г. страната е изнесла 173 000 леки коли. Това не е много, но офанзивата на китайските автомобилостроители още не е започнала. Конкуренцията ще бъде свирепа. Средната цена на една изнесена от Китай кола е под 10 000 долара, а на внесена отвън е над 33 000. Засега Китай няма търговска и маркетингова мрежа по света и зависи от чуждестранни агенти, които ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 131, April 2006
Китай-Иран: 100 милиарда
Пекин съобщи, че увеличава военните си разходи до 15 на сто от бюджета. Едновременно предупреди Тайван да не го провокир...
    Значението на Гвадар
Пристанището Гвадар е на пакистанския бряг на Арабско море, само на 72 км от Иран. Той е близо до входа на Персийския за...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com