Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Значението на Гвадар

Пристанището Гвадар е на пакистанския бряг на Арабско море, само на 72 км от Иран. Той е близо до входа на Персийския залив и на 400 км от Ормузкия пролив.

Китай насочи интереса си към него след навлизането на американците в Афганистан, който е на тяхната врата. През есента на 2001 г. Пекин се съгласи да участва в изграждането на дълбоководна пристанищна и военноморска база в Гвадар, и започна да работи над проекта. Китай твърди, че неговият интерес към Гвадар е само търговски. Това е истина, тъй като пристанището ще помогне на икономиката на затворената в сушата провинция Синцзян. Американците обаче не са на такова мнение. През последните месеци и правителството на Пакистан започва да има нови претенции, предимно финансови, към Китай.

Става дума за геостратегическото разположение на Гвадар, който в случай на война срещу Иран или в Персийския залив, може да стане ключов.

Гвадар е близо до Ормузкия пролив, откъдето минава по-голямата част от китайския внос на нефт от Близкия Изток. Освен това от Гвадар китайските военни ще могат да правят мониторинг на движението на американските и индийски военни кораби в района.

Пакистан е заинтересован икономически и стратегически. За него Гвадар ще стане разпределител в "устата" на основен морски път. Освен това той осигурява на Пакистан стратегическа дълбочина като алтернатива на намиращото се на 725 мили пристанище на Карачи в случай на морска блокада.

Неслучайно Гвадар тревожи не само САЩ, но Индия и Иран. Най-недоволни ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 Issue 131, April 2006
Търговската война се изостря
Търговските отношения на Китай с ЕС и САЩ придобиха характер на търговска война. Еврокомисарят по търговията Питер Манде...
    Топол-М прави ПРО на САЩ безсмислена
Това е най-важната тема в ракетното въоръжаване. Когато на 2 ноември 2005 г. Итар-Тасс пусна кратка информация за изстре...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com