Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Глобален военен преглед
Топол-М прави ПРО на САЩ безсмислена
Военен анализ на "Строго секретно"

Това е най-важната тема в ракетното въоръжаване. Когато на 2 ноември 2005 г. Итар-Тасс пусна кратка информация за изстрелването на Топол-М само експертите обърнаха внимание на онова, което тя съдържаше. А то беше нещо невероятно. В съобщението се казваше, че е бил извършен тест с ракета Топол-М, в 8,10 ч., тя е излетяла от Капустин Яр в Астрахански район и че е ударила незабелязаната цел в Балхаш - Казахстан, в 8,34 ч., т.е. 24 минути по-късно.

"Целта беше ударена точно" - гласеше съобщението. Но по-важно беше нещо друго, на което първоначално не беше обърнато внимание. Капустин Яр се намира на бреговете на Волга, 120 км източно от Волгоград, и след разпадането на СССР не се използва често. За да стигне Топол-М от Капустин Яр до Балхаш за 24 минути е трябвало да лети със скорост 5 км на секунда, което прави 280 км на минута, което прави 17 000 км на час, което прави нещо невероятно. Това означава, че Топол-М или SS-27, както е известна във военните кръгове на Запад, е най-бързото нещо, което човек досега е видял и е революция на съвременната ракетна технология.

Преди това най-бързото нещо, което лети беше американският Х43А, хиперзвуков безпилотен самолет, построен от NASA, който е летял със скорост 10 пъти скоростта на звука, т.е. 11 000 км/час. Топол-М е летяла със 17 000 км/час. Х43А е в начален стадий на разработка. Топол-М е на стадий масово въоръжаване.

Но и това не е всичко. Обикновената междуконтинентална балистична ракета, след като бъде изстреляна достиг ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 131, April 2006
Значението на Гвадар
Пристанището Гвадар е на пакистанския бряг на Арабско море, само на 72 км от Иран. Той е близо до входа на Персийския за...
    "Воронеж" ще прикрие Петербург
Москва бърза с изграждането на нови радиолокационни станции, с които да компенсира усложнената обстановка с тези съоръже...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com