Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

ЦРУ е дало на Иран... атомна бомба

Американските експерти не знаят "докъде е стигнал Иран в разработката на ядрено оръжие". Говорят за още 2-5 години. Но най-важното е, че с това е свързана и една от най-големите издънки на ЦРУ.

Всичко е започнало през 2000 г., когато един силно наплашен руски учен е бил изпратен от ЦРУ на среща с ирански агенти в щаб-квартирата на Международната атомна агенция - МАГАТЕ, във Виена. Въпреки липсата на опит, на руснака е била дадена задачата да забави ядрената програма на Иран.

В ЦРУ са заложили на този инженер, който преди това е работил в руския ядрен изследователски център "Арзамад 16", еквивалент на американския "Лос Аламос, и е избягал на Запад, получавайки по 5000 долара, за да бъде готов да изпълни поставена задача. Мисията е била една от най-честолюбивите разработки на ЦРУ с кодовото наименование "Операция Мерлин".

На руския учен дали технически чертежи на блока за високо напрежение Tba 480 и на взривното устройство в ядрения заряд. Имало е и графики и формули, които той е знаел добре и е разбрал, че нещо в тях не е наред. Американците били направили нарочни грешки. В оригиналния документ ЦРУ е нанесло грешки, като са се надявали, че иранските инженери ще ги открият чак на завършващия етап на работата и по този начин ще загубят поне две-три години. Но руснакът, страхувайки се за своя живот, тайно от американците сложил в документите писмо, с което предупредил иранците да не използват фалшивия проект.

Няколко дни след получаването на пакета един ирански дипл ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 131, April 2006
Геопространственото разузнаване
Със системи от спътници за космически шпионаж военните разполагат от 40 години. Спътниците, въоръжени с обикновени или и...
    Идва ли краят на Интернет
Най-големите американски телефонни и кабелни компании подготвят широки стратегии за превръщане на достъпния за всички и ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com