Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Париж вече не мирише на Шанел №5, а на дълбоки социални конфликти
Група за анализ на "Строго секретно"

Това беше първата битка на френското поколение, за което се говореше, че не се интересува от политика. Наистина малко хора очакваха вълненията на младите французи, мобилизирали се срещу CPE (Contrat de Premiere Embouche) - контрактът за първото ангажиране.

На пръв поглед Франция преминава през онези конвулсии, от които тази нация, родена от революцията, периодично се нуждае, за да скъса с миналото и да се придвижи напред.

Милионите млади хора са убедени, че са реинкарнация на събитията от май 1968 г., когато техните родители излязоха на улиците в онази незабравима протестна пролет. Техните деца сега използват същите лозунги и същите символи. Но съдържанието беше различно.

Парижките студенти с павета в ръце посрещнаха закона за контракта за първото ангажиране и го обявиха за нелегитимен. Правителството на Доминик де Вилпен разработи и прокара през Националното събрание закона само за два месеца. Не го представи и на съда на профсъюзите, защото нямаше да го одобрят. Формално законът беше насочен към стимулирането на френските предприятия да ангажират млади французи, сред които безработицата е най-висока - 23 на сто.

Но защо френските предприятия не обичат своите младежи? Вероятно, защото могат да наемат чужденци от Турция, Полша, по-евтини и по-послушни. Именно към това беше насочен разглежданият закон. За френския работодател той означава, че по всяко време може да го скъса и да уволни младия работник.

Заради това са необходими няколко думи за самата система на ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 132, May-Jun 2006
Какво търсят USA в България
Светкавичното постигане на съгласието за американските военни бази у нас е не само лишаване на България от суверенитет. ...
    България е "престъпник"
"На дъното, най-лоши са Румъния и България."Това са оценките на два анализа, които у нас останаха незабелязани.Първият е...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com