Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Лоби-джуджетата на корупцията
Наталия Петрова

Институциите на Европейския съюз се борят свирепо срещу корупцията в страните кандидатстващи за общността, в това число в България. Но малко хора знаят, че лидери в корумпирането са именно чиновниците в Брюксел, т.е. че европейската риба се вмирисва от брюкселската си глава.

Трансмисията на милиардните корупционни операции са брюкселските лобисти, които са като джуджетата на Снежанка - малки и навсякъде.

Омагьосаният квадрат на европейската корупция е между Avenue des Arts и Parc du Cinquаntenaire, в който рамо до рамо действат институциите на ЕС и представителите на лобитата на интересите извън ЕС. Именно между тях преминава трансмисията на огромната корупция. Лъжа е, че народите на страните-членки имат влияние върху решенията на съюза. Нищо подобно. Лобистите създават европейските закони до такива подробности като дължината на дамските чорапогащи или големината на европейското яйце.

В този квадрат няма ясни принципи, освен един - че всичко става под масата и зад гърба на европейците. Досега тази система действаше без големи скандали. Омертата в Брюксел е задължителна. Но скандалите с лобиста № 1 на САЩ Джак Абрамоф запали прожекторите и над брюкселската корупция.

Брюкселските братя на Абрамоф действат на основата на кодекс от началото на 90-те години. Професионалните лобисти са задължени да регистрират своята дейност, получават пропуск за европарламента и трябва да представят годишни доклади за своята работа. Но на практика никой не знае как работят, с кого се ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 Issue 132, May-Jun 2006
България е "престъпник"
"На дъното, най-лоши са Румъния и България."Това са оценките на два анализа, които у нас останаха незабелязани.Първият е...
    Тони Блеър потъва
Англичаните вече се сбогуват с Тони Блеър и му дават да разбере, че и на него е време да се сбогува с властта. Такова е ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com