Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Ще тръгне ли нефтената борса на Иран
Проф. Иван Добрев

На 20 март, в навечерието на Новата година на Иран, трябваше да започне работа неговата нефтена борса, която би трябвало да е конкурент на основните нефтени борси в Ню Йорк и Лондон и да замени доларите с евро.

Това трябваше да е и първият превантивен удар, който иранското ръководство нанася по Вашингтон. Прогнозираше се, че новото икономическо оръжие, въпреки че няма да донесе на Иран бързи дивиденти в обозримо бъдеще, ще има несъмнени предимства със степента на своето въздействие и ще бъде за американците много по-сериозна заплаха отколкото другите, намиращи се на разположение на Техеран средства, в това число и военните.

Очакванията обаче, поне засега, не се сбъднаха. Борсата не беше открита. Министерството на нефта на Иран опроверга информацията като се ограничи до кратки коментари.

Това можеше да стане заради няколко причини - заради техническа неподготвеност, заради празнуването на иранската нова година или заради политически мотиви.

Първата причина отпада, защото техническият аспект на борсата не е толкова сложен. Втората причина също, тъй като празниците отдавна отминаха. Остава третата - политическата, която е най-вероятна.

В навечерието на очакваното откриване на борсата станаха няколко важни неща. Най-напред от американски източници изтече информацията, че САЩ са предложили на Иран преговори за "уреждане на ситуацията в Ирак". След това от Техеран беше съобщено, че висшият духовен лидер на Иран - аятолах Хаменей, се е съгласил с това предложение, ко ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 132, May-Jun 2006
Новата световна държава "Газпром"
На "газовия фронт" става все по-горещо. В центъра на събитията е руският "Газпром".На първо място беше срещата на високо...
    Рецесията на САЩ вече е започнала
Отчитайки влошаващите се икономически показатели на САЩ може да се каже, че рецесията вече е започнала. Настъпва моментъ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com