Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

За какво е супербомбата МОАВ

В средата на март на полигона на американската авиобаза Еглин във Флорида беше извършено първото изпитание на свръхмощната авиобомба МОАВ - Massive Ordnance Air Burst, която американската преса нарече "Майката на всички бомби". Според Пентагона, изпитанието на тази ней-мощна неядрена бомба в света е минало успешно.

Неочакваната поява на това поредно "оръжие-чудо" предизвика оживено обсъждане.

Какво е известно за МОАВ? Съобщава се, че новата бомба ще замени авиобомбата BLU-82, боеприпас за обемна детонация с тегло от 6800 кг, използвана от американците във Виетнам, Афганистан и Ирак за разчистване на площадки за кацане на хеликоптери или срещу подземни цели. Авиобомбата BLU-82 е неуправлявана, със свободно падане с парашут.

За характеристиката на самата МОАВ не се знае много. Теглото й е 9750 кг и ще се доставя с транспортния самолет С-130. За разлика от BLU-82 тя не е бомба със свободно падане, като насочването й става със система, използваща GPS. С парашут МОАВ напуска товарния отсек на самолета, след което парашутът се отделя и GPS-системата насочва бомбата към точката с определените координати.

За какво е предназначена бомбата МОАВ? От една страна тя е сравнима с тактическите ядрени боеприпаси с малка мощност. От друга, не може по никакъв начин да бъде отнесена към съвременните високоточни мобилни и специализирани оръжия. Това е бомба от миналото, като наличието на GPS не променя нищо.

Използването на МОАВ изисква специализирани тежки транспортни самолети, ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 132, May-Jun 2006
Подводният флот - ударна сила на Русия
На тържествата по случай 100-годишнината от създаването на подводния флот на Русия президентът Путин съобщи, че ще бъде ...
    Конспирация ли е теорията на конспирацията /3/
Целта на световната конспирация е създаването на световно правителство и Нов световен ред. Това е целта на глобалната ол...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com