Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Строго явно
Какви са бръмбарите
Как ви следят и подслушват
Емил Писарев

Този малък предмет е бръмбар - минимикрофон, който може да бъде скрит навсякъде. Той е само един от огромния арсенал, който се използва по света за подслушване между врагове, съперници, компании. Тези уреди играеха голяма роля по времето на Студената война между СССР и САЩ. Но тогава малко се знаеше за техните качества и напреднала технология. Нищо не се пишеше как се поставят, как са направени, как да се избегне откриване, как се подслушват компютри, пишещи машини и т.н.

И днес има какво да се научи. Подслушването е огромен бизнес с търговско и промишлено приложение, като специализираните фирми произвеждат и продават широк спектър от това оборудване.

Бръмбарите могат да са с всякакви размери. Най-малките, като този на картината са с електронен микрофон с 1 мм в диаметър.

Бръмбарите, използвани в промишления шпионаж, могат да се купят напълно свободно в редица европейски и азиатски държави. Но даже най-сложните от тях са лесни за конструиране.

Информацията от компютрите също може да бъде открадната. Необходимо е оборудване за 500 долара, с което може да се стигне до всеки незащитен компютър. То е с обхват от около 1,5 км и възпроизвежда всичко, което се появява на монитора на компютъра.

Бръмбарите обикновено са в три основни форми.

На първо място са онези, които съдържат микрофона и малко предаващо устройство. Те могат да са скрити в стая и да предават сигнала към намиращо се наблизо приемащо устройство. Ако такъв бръмбар е свързан към електрическата мрежа и ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 132, May-Jun 2006
Медийната дезинформация на Пентагона
Работата на Пентагона като източник на медийна дезинформация винаги завършва печално. Пропагандата на неоконсерваторите ...
    Шпионинът в джоба
Генерал Уесли Кларк участваше в последната кампания на Джордж Буш като експерт по националната сигурност. Но преди извес...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com