Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
САЩ срещу Иран: през юни-юли
На прага на ядрен армагедон
06.2006

От няколко месеца светът е замръзнал. Дали САЩ ще започнат война срещу Иран? По-важен въпрос сега няма.

На пръв поглед може да се направи сравнение с кубинската ядрена криза през 1962 г., когато СССР и САЩ се изправиха очи в очи и чакаха кой пръв ще мигне. Мигнаха едновременно и постигнаха компромис - руснаците изтеглиха ракетите си от Куба, САЩ - от Турция, и обещаха да не пипат Кастро.

Но сравнението на онази със сегашната криза между САЩ и Иран не е точно. През 1962 г. суперсилите нямаха толкова ядрено оръжие, че да ликвидират цялото човечество. Днес войната срещу Иран ще се превърне в ядрен Армагедон. Човечеството разполага с ядрено оръжие за няколко планети.

След затишие и дипломатически игри в Света за сигурност не беше решено нищо. Позициите не се промениха. САЩ настояват за пълно и незабавно прекратяване на иранската ядрена програма. Иран декларира, че ще я продължи, каквото и да става. Русия и Китай са на страната на Иран, заради икономически и геополитически интереси.

Мисия невъзможна се оказа и прекият американско-ирански диалог, който е бил прекратен в края на март лично от Буш.

Иран едва ли ще произведе ядрено оръжие скоро. Такава е оценката даже на Израел. Според оптимистичните прогнози Иран ще се нуждае най-малко от две години, за да създаде ядрена бомба. Но едва ли по-рано от 5 години ще обогати достатъчно уран за нея. Съобщението, че Иран е обогатил уран от 3,5 на сто няма никакво военно приложение. Необходим е обогатен уран най-малко до 83 на ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 133, June 2006
Счетоводителят Провенцано
"Държавата съществува". Този възглас, само един ден след последните парламентарни избори в Италия не беше на политик, а ...
    Б. Борисов - Show must go on
На българите не може да се угоди. Едни казват, че е скучно, други - че е весело, трети - че е смешно, четвърти - че е ср...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com