Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

От Черна гора към черната дупка в Косово

Европейският съюз замрази преговорите със Сърбия, защото бившият командващ въоръжените сили на босненските сърби Ратко Младич не беше арестуван и предаден на Трибунала в Хага.

Последният рунд на консултациите между ЕС и Сърбия не донесе нищо. Едновременно главата на ОССЕ министърът на външните работи на Белгия Карл де Гухт се изказа за необходимостта от сурови мерки за въздействие върху Белград.

На генерал Младич, ръководил сръбските войски в Босна от 1992 г. до 1996 г. бяха предявени обвинения по 15 точки, в това число за геноцид. Върху Младич беше хвърлена и отговорността на масовия разстрел на босненските мюсюлмани под Сребърница и организиране блокадата на Сараево, в резултат на която загинаха около 10 000 души. Младич, заедно с бившия президент на Република Сръбска, възглавяваше списъка на издирваните от Хаагския трибунал. Двамата се укриваха от правосъдието над 10 години - от лятото на 1995 г., когато бяха издадени заповедите за техните арести.

Натискът на Брюксел дойде в особено важен за Сърбия момент, в навечерието на референдума в Черна гора за отделянето й от Сърбия и за затъващите в безизходица преговори за Косово.

Означава ли това, че Брюксел подготвяше отделянето на Черна гора и независимост за Косово, което ще е последната крачка към появата на Велика Албания и на огромни проблеми за Балканите и Европа.

Всъщност от самото начало евентуалната помощ на ЕС беше обусловена от политиката, особено от сътрудничеството на Белград с Трибунала в Хага. Сред ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 Issue 133, June 2006
Дали турчинът може да разбере
Германия, по примера на Холандия и Австрия, въвежда изпити за имигрантите, предимно турци. Спорът за мястото на живеещит...
    Франция: Сарко срещу де Вилпен
Напрежението във Франция не спада. След размириците в мюсюлманските предградия на Париж последваха студентските вълнения...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com