Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Руска нефтена борса и конвертируема рубла

Руската рубла трябва да стане напълно конвертируема, а нефтът и газът да се продават за рубли - заяви на 11 май Владимир Путин.

Това ще бъдат важни икономически мерки с огромно политическо значение.

Руската рубла може да стане конвертируема до 1 юли, ако дотогава бъдат отменени съществуващите ограничения, които не са много. Това де юре ще бъде пълна конвертируемост на рублата и съблюдаване на основните условия - свободата на преводите от една страна в друга.

Но на Русия е нужна не формална, а реална конвертируемост, т.е. нарастващо използване на рублата за международните плащания, спестявания и разширение на зоната на влияние. Това ще стане чрез предвиденото до 2007 г. откриване на руска нефтена борса, на която петролът ще се продава за рубли. Ще последва и борса с рубли за природния газ, метали, дървесина и рибните продукти. Търговията с рубли ще ражда търсене на рубли, което ще разшири тяхната конвертируемост.

Явно е, че Москва бърза с въвеждането на конвертируемост на рублата. През последните години Русия натрупа огромни валутни резерви, достигащи 300 милиарда долара, започна да възстановява и златните си резерви. Откриването на нефтената борса ще елиминира и валутния риск. И досега водещи икономисти не могат да разберат логиката на Путин да оценява руския газ и нефт в долари, даже с европейските партньори. Това крие огромни потенциални загуби за Русия при девалвиране на долара и е скрита подкрепа за долара, което поставя други въпроси.

Руската нефтена бор ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 133, June 2006
На нефтения фронт няма затишие
Фючерсните цени на нефта от марките Brent и Light Sweet достигнаха рекордни равнища на борсите в Ню Йорк и Лондон, като ...
    Големият газ на "Газпром"
"Газпром" отправи ново предупреждение към Европа. То беше изразено от Путин в Томск, който на срещата с канцлера Ангела ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com