Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
От Антонов към Triangolo
От "българската следа" към операция Triangolo
07.2006

Някой в Рим, Лондон или Вашингтон много иска да реанимира различните "следи" в атентата срещу Йоан Павел II на 13 май 1981 г. в Рим.

Засега тези опити вървят по две основни линии.

За първата от тях, т.е. за някакъв италиански парламентарист Паоло Гуццанти и за бившия съдия-следовател Фердинандо Импозимато в рамките на италианската парламентарна "комисия Митрохин" вече писахме. Те искат да реанимират "българската следа" и да я насочат към някогашния СССР и днешна Русия (новият елемент е, че решението е било взето не от КГБ, а от военното разузнаване на СССР - ГРУ). Характерно е, че след публикациите в "Строго секретно" апетитите на Гуццанти позатихнаха, вероятно след предупрежденията, че може да му се търси и съдебна отговорност не само в България.

Втората следа е паралелна и се развива от няколко месеца като е насочена срещу Полша, по-точно срещу бившите специални служби на ПНР и тяхното евентуално участие в атентата срещу Йоан Павел II.

Атаката се развива по две линии. Първата е операция Triangolo, определена като "триъгълник на смъртта". Втората е свързана със сътрудници на службите в тогавашното духовенство с псевдонимите Хейнал, Доминик и др.

Засега е трудно да се определи каква е крайната цел на опитите на реанимирането на "българската следа" и изфабрикуването на "полска". Но ясно е, че и в двете присъства Импозимато, като не е изключено на определен етап двете "следи" да бъдат обвързани.

Операцията Triangolo (на италиански - триъгълник) е била операция на службите на ПНР, по-специално на офицера Гжегож Пьотровски (който по-късно уби свещеника Йежи Попелушко). Triangolo е била подготвена от отдел D на IV департамент на Министерството на вътрешните работи, занимаващ се с въпросите на църквата. Тогавашните власти на ПНР, след въвеждането на военното положение, са искали да влияят върху онова, което папата ще каже по време на първото си посещение в Полша. Операцията е била поверена на Пьотровски, който в Краков е бил придружаван от две служителки на МВР, които са посетили жилището на отец Анджей Бардецки, приятел на папата. Те са му подхвърлили материали, които в бъдеще е трябвало да послужат за шантаж на Йоан Павел II. Но акцията е била провалена.

С Triangolo е била координирана цялата дългосрочна акция срещу Йоан Павел II, която е започнала веднага след избора му за папа, поставил в трудна ситуация IV департамент.

За инаугурацията му в Рим, са заминали трима служители на полското МВР - Адам Петрушка (през 1984 г. осъден за участие в убийството на Попелушко), Зенон Хмелевски (баща на един от убийците на Попелушко) и Йежи Захеровски.

Според документацията на IV департамент, представители на полските спецслужби са присъствали на площад "Свети Петър" и когато Али Агджа стреля по папата.

Няколко месеца след избора на папата, на 3 април 1979 г., за 6 дни за обслужване на тайния агент "Том" в рамката на операция Triangolo, за Виена е заминал Зенон Платек, което потвърждава, че операцията не е била еднократна и е започнала веднага след избирането на Войтила за папа. Зенон Платек е бил шеф на IV департамент.

Не е установено кой е бил агентът Том. Но Виена беше едно от местата, в които Мехмед Али Агджа се е появил няколко месеца след неизясненото и до днес негово бягство от затвора в Турция. Дали Агджа е бил "Том"?

Тук отново се появява Импозимато, на който разпитваният след атентата Агджа бил заявил: "Това съвсем не е работа на Сивите вълци. Действам по поръчка на КГБ и вие прекрасно знаете това. Моята ръка се командваше от СССР." Агджа бил казал това само няколко часа след стрелбата на "Свети Петър". Така Импозимато първи е разбрал за престъпния план на СССР и неговите съюзници. След това Агджа променил показанията си, защото бил предупреден от КГБ: "Преструвай се на луд. Ако не го направиш, ти и твоето семейство ще бъдете убити."

Сега обаче някои иска да насочи бръщолевенията на Агджа и срещу тогавашните служби на ПНР.

До неотдавна историците от полския Институт за народната памет - IPN са били убедени, че Triangolo се е отнасяла само за споменатата провокация срещу краковския свещеник Анджей Бардецки, един от близките приятели на Карол Войтила. През февруари 1983 г. групата от IV департамент е проникнала в неговото жилище и е подхвърлила дневника на Ирена Кинашевска, приятелка на Войтила от младежките години, за да бъде злепоставен.

След това някои варшавски издания, финансирани предимно от САЩ и Израел, "доказаха", че Triangolo се е отнасял не само за една операция, но е била дългогодишна мащабна дейност срещу папата, като били намерени следи от документи, доказващи, че убийството на Йоан Павел II е било най-важната в историята на ПНР задача. Нито една операция не е продължила толкова дълго и в нито една не са били ангажирани толкова много хора. С други думи българските тайни служби получиха сериозен конкурент.

През март 2005 г. архиварите на IPN са открили интригуваща бележка, в която било написано: "След 3 април 1979 г., за 6 дни за обслужване на тайния агент Том в рамките на Triangolo за Виена е заминал Зенон Платек." Бележката е била съставена през април 1979 г. Провакацията срещу Бардецки е била подготвена през 1983 г., което означава, че операция Triangolo е продължила най-малко 4 години, т.е. не е била еднократна и е започнала веднага след избирането на Войтила за папа.

Интригуваща е и продължителността на пребиваването на Платек в Австрия - 6 дни са посветени само за обслужването на един агент "Том". Това би трябвало да показва и високия ранг на операцията.

От документите на IPN се виждало, че за инагурацията на Йоан Павел II са заминали и трима служители на МВР. Какво са правили там не е ясно. Според други документи на IPN, служители на полските тайни служби са присъствали на "Свети Петър" и в деня на атентата срещу папата, т.е. на 13 май 1981 г.

Това означава, че в момента, в който Агджа стреля по папата, на площада е имало трима служители на полските тайни служби. Ако към тях се прибавят и съобщените от Импозимато няколко служители на българските тайни служби и няколко члена на "Сивите вълци", това трябва да е било най-глупавата операция в историята на бившите социалистически страни и техни съседи с масово присъствие на няколко убийци.

Онези, които сега съчиняват тази глупост не могат да съберат 2+2 във времето и пространството. И кого искат да обвинят - българите, поляците, турците, руснаците, мафията Propagandа 2, Gladio, ЦРУ или всички наведнъж?

Според същите "източници", атентатът от 13 май 1981 г. е вторият опит за убийството на папата. Първият е бил през 1979 г., когато Йоан Павел II е служил литургия в Ясна Гура. След нея е започнало разследване за поставени в близост взривни вещества. Значи, поляците са искали да убият папата много преди българите, които през 1981 г., са се захванали да им помагат по поръчка на КГБ като материалите са били открити в ЩАЗИ от пастор Гаук, от които се виждало, че на Агджа са помагали българските служби, които са го укривали в София, където са го снабдили с фалшиви документи. В операцията са участвали и агенти на ЩАЗИ във Ватикана, преди всичко в Швейцарската гвардия, която е била пълна с хомосексуалисти, с което вероятно е свързано и убийството на Емануела Орланди.

Най-важният агент на полското разузнаване във Ватикана е бил доминиканецът отец Конрад Хеймо, с псевдоними Хейнал, Доминик или Vox. Преди една година неговото агентурно минало беше разкрито от IPN. Водещ офицер на Хеймо в Рим е бил майор Едвард Котовски (Пиетро) шеф на полската резидентура в Рим. Той е плащал на Хеймо за донесенията. Първо управление на полското МВР е вербовало Хеймо, като го е изманипулирало, че работи за западногерманското разузнаване BND. Това е типичен пример за вербовка под чужд флаг. Хеймо е получавал възнагражденията в марки, контактите му са били във ФРГ и е подписвал немски документи. Играта е водел Анджей Мойнчински (Лакар) резидент на полското разузнаване в Кьолн.

Вторият агент, вербован от Лакар, е носил псевдоним Грахът. Това е бил отец Пьотр Р. един от приятелите на Йоан Павел II. Лакар е вербувал и агентите Райфур и Бомбелек. Появиха се и други псевдоними.

През 1982 г. папата посети Агджа в римския затвор. Камерите на италианската телевизия регистрираха как изненаданият Йоан Павел II скри лицето си в ръце. "Онова, което си казахме е наша тайна" - каза след това на журналистите. Какво каза Агджа, че папата беше толкова изненадан - че е стрелял по заповед на турците, българите, руснаците, поляците? Или папата е разбрал, че има пред себе си умствено болен човек, който не е знаел кой го е манипулирал?

Неотдавна Импозимато беше във Варшава. Вероятно иска да предизвика полско разследване на атентата срещу папата насочено срещу бившите полски служби. Споменава се, че IPN ще започне някакво свое разследване с международен мащаб. Ако това стане, и разследващият екип на "Строго секретно" ще направи всичко възможно най-накрая да бъде осъществено и българско разследване по този важен въпрос.

Дали някой отново е разтревожен от евентуалното излизане на истината за атентата?


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 134, July 2006
Отброяването до "часа Х" започна
След години "казусът Иран" ще бъде разглеждан или като класически пример за успешна дипломация, или като образец за огро...
    Русия-САЩ: студена война или студен мир
Любовта свърши. Сблъсъкът на глобалните интереси на Русия и САЩ се изостри отново. Може би това все още не е студена вой...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com