Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Путин заповяда бойна готовност
Какво е разбрал в Петербург
09.2006

Срещата на Г-8 в Петербург трябваше да се превърне в голям успех за всички и преди всичко за Русия, която трябваше да получи признание за възстановяване на своята роля в света и даже да бъде приета в Световната търговска организация (СТО).

Това не се случи. Случиха се обаче доста други неща, които ще бъдат решаващият вектор на световната арена в близко и по-далечно бъдеще.

Всичко започна с груб и преднамерен фал на Джордж Буш, който след срещата на четири очи с Путин като пример за демокрацията в Русия даде Ирак. "Благодаря не искаме такава демокрация" му отговори Путин, който вече би трябвало да схване какво бъдеще на Русия готвят САЩ. Заради това веднага след Г-8 заповяда на военните постоянна бойна готовност. Какво още беше разбрал?

В контекста на актуалната световна ситуация това означава само едно - нова студена война между САЩ и Русия, която може да стане и ядрено гореща.

Преди Г-8 се обсъждаха три крупни въпроса. Първият беше каква е реалната ситуация в руско-американските отношения и накъде ще се насочат след срещата. Потвърдено беше онова, за което пишем от няколко години. След 2001 г. сумата на противоречията между Русия и САЩ превишава сумата на съвпадащите техни интереси. След срещата на Г-8 дневният ред на двете страни се раздели окончателно. САЩ продължават курса към нова световна война. Русия прави всичко да е предотврати, но в сегашното си издание едва ли ще може.

Втората характерна черта на срещата в Петербург беше, че Путин наистина се чувстваше домакин на положението и отговори на опитите на Буш да му диктува своите възгледи за демокрацията с новата идея за "суверенна демокрация". Запомнете това съчетание. То вече получи международна премиера.

Отново се прояви така наречения принцип на Путин, пренесен от него от източните единоборства в международната политика - съхраняване на максимална степен на свобода. Но веднага личеше и опасността от идеологическата, финансова и организационна зависимост на сегашния руски елит от Запада и от продължаването на самоубийствения либерално-монетарен курс, водещ до деградиране на руското общество. Фактори, които бързо могат да превърнат успехите в катастрофа.

Путин е длъжен да си дава сметка за тях. Още повече, че в навечерието на срещата в Петербург бяха мобилизирани всички антируски сили чрез американските медии, които се намират в ръцете на хора, разпалващи новата студена война и които не искат по никакъв начин да изпуснат уникалния шанс като единствена свръхдържава да останат на върха на световната общност. Русия никога няма да се съгласи с отредената й роля, още повече, че тя е единствената държава в света, която може да унищожи САЩ. Американците се опитват да получат допълнителни възможности да контролират процесите, ставащи извън и вътре в Русия. Те никога няма да забравят за няколкото хиляди ядрени бойни глави, с които разполага Русия. За унищожението на САЩ са достатъчни 200.

Дали иска или не, Путин трябва да гледа реалностите. А те не са оптимистични. По всички показатели светът е на прага на Третата световна война и задачата е как да бъде предотвратена в напълно нови условия, в които доктрината е "удряй първи". От края на 2002 г. САЩ окончателно утвърдиха новата си доктрина за действие през XXI век. В основата й лежи идеята за преемптивната война, т.е. на изпреварването. Главният смисъл на "доктрината на Буш" е завладяване на чужди територии и суверенитет. Преемптивната война им е нужна, за да могат в зародиш или даже по-рано, според тяхната оценка, да предотвратят заплаха за националната сигурност на САЩ, т.е. да завладяват окупират или унищожават враждебни държави още преди те да бъдат в състояние да нанасят удар.

"Доктрината на Буш" не е с временен, а с постоянен характер. Тя ще основава на построяването на глобалния ред на основата на изпреварващи войни. И този ред трябва да се изгради чрез постигането на глобално господство на всяка цена.

Реално това е и водещият механизъм на Третата световна война. Заради това "редът по американски" се оказва хаосът и бездната на глобален конфликт. В контекста на новата си доктрина САЩ правят и ще правят всичко възможно, даже с невероятни усилия, да доведат Русия до гражданска война и разпадане.

На логиката на преемптивната война на САЩ може да бъде противопоставена само логиката и силата на друга световна държава. Това е целта на Русия - да си върне позицията на световна свръхдържава.

Това САЩ не искат да допуснат по никакъв начин, още повече, че междувременно получиха още по-силен съперник - Китай.

Заради това Вашингтон продължава да обгражда Русия с военни бази на САЩ и НАТО - от Прибалтика и Черно море до Грузия, Азербайджан и централно-азиатските републики. САЩ изграждат нова желязна завеса, което в резултат води до ремилитаризация на американско-руските отношения.

Вторият елемент е тясно свързан с първия и се състои в това, че САЩ не признават на Русия законните национални интереси извън нейната територия, даже в етнически родствените бивши съветски републики като Украйна, Беларус и Грузия.

На трето място, Вашингтон изхожда от принципа, че Русия не може да разполага с всички суверенни права даже в пределите на собствените си граници, което след 1992 г. се проявява в постоянно вмешателство на Белия дом във вътрешните работи.

На четвърто място, в основата на курса на САЩ лежат двойните стандарти от времето на Студената война. От тази гледна точка тя не е спирала нито за момент.

И накрая, САЩ, възползвайки се от слабостта на Русия, се опитват да постигнат ядрено превъзходство, което не успяха да направят през съветските времена. Заради това Вашингтон в едностранен порядък излезе от Договора за противоракетната отбрана - от 1972 г., което му даде карт бланш да изгражда националната си ПРО, т.е. способността да нанася първи ядрен удар без да се страхува от възмездие. На второ място САЩ оказаха давление върху Кремъл като го принудиха да подпише едно безсмислено споразумение за съкращаване на ядрените потенциали, което не предвижда реално унищожение на бойните глави и даже позволява да бъдат създавани нови видове такова оръжие, не съдържа механизми за проверка и допуска едностранно денонсиране.

Всичко това означава, че Студената война наистина не е спирала.

Това е наполовина истинска аксиома. Студената война беше прекратена само от Москва, но не и от Вашингтон. Сега въпросът е дали Москва ще се включи отново в Студената война. Краят на взаимното прекратяване на Студената война настъпи в момента, когато официалните кръгове на САЩ започнаха да изобразяват приключването на Студената война не като съвместно решение на СССР и САЩ, а като велика победа на Америка и огромно поражение на Русия.

Реално погледнато, Русия не е губила никаква Студена война. Даже в момента тя е с по-силни позиции от САЩ. Именно това е кошмарът на Буш и неговите неоконсерватори. Той изключи от Стратегията за националната сигурност за 2006 г. всякакво споменаване за партньорство с Русия, наруши договореностите за приемането й в Световната търговска организация и въведе санкции срещу Беларус, с която Кремъл води преговори за съюзна държава.

Ако американската политика и контрамерките на Русия доведат до пълномащабна Студена война, тя, заради няколко нови фактора, може да бъде по-опасна и от конфронтацията до 1990 г. Заради появата на бази на САЩ и НАТО в страни от Варшавския договор, линията на фронта се премести от Германия до границата на Русия. Все повече руснаци са убедени, че над тях е надвиснала смъртна опасност. Врагът е на прага - твърди даже Солженицин.

Въздействието на геополитическия фактор се задълбочава и от това, че САЩ и Русия по съвършено различен начин възприемат собственото си положение в света. САЩ се самопровъзгласиха за единствената свръхдържава, която на международната арена има много повече права и възможности. Москва продължава да се възприема като по-слаба и уязвима, отколкото до 1991 г. Заради тази асиметрия между двете държави, които и днес са въоръжени до зъби с ядрени оръжия, нова Студена война може да придобие много по-непредсказуем характер.

Важни са и думите на Путин, че епохата на геополитическите отстъпки на Русия стигна до "своя край". Ако се махне фасадата на взаимните снимки и ръкостискания, диалогът между САЩ и Русия фактически отсъства, особено по въпроси на ядреното оръжие. Засега Путин прави грешка като отхвърля исканията за максимално изостряне на курса към Запада и забавя социализирането на вътрешната политика, т.е. инвестирането в човешкия капитал на страната, който може да осигури нейната демографска стабилност.

Върхушката на САЩ - демократи и републиканци, счетоха, че могат да водят безпощадна антируска политика. Причината беше тяхната огромна грешка, че Русия - осакатена и отслабена след разпадането на СССР, няма друг избор, освен да се покори на Вашингтон. Те даже не отчетоха, че всичкото съветско ядрено оръжие остава в разпореждане само на Русия и че благодарение на своя гигантски материален и териториален потенциал тя е обречена да бъде свръхдържава. След 1991 г. в този смисъл нищо не се е променило.

Даже преди новите високи цени на енергоносителите да напълнят хазната на Кремъл, той вече реализираше алтернативата на унизителната роля, която му беше отредил Вашингтон. Русия сключи стратегически алианс с редица антиамерикански държави - Китай, Иран и Венецуела. Москва започна да се отдалечава от Запада и може да стигне по-далеч.

Освен това, даже в сегашния си осакатен вид, Русия може да води и най-вероятно ще спечели нова Студена война на ново бойно поле - постсъветското пространство. Тук има огромни преимущества, свързани с историята, географията, пазарите, контрола над тръбопроводите и влиянието в съседните страни. Да не говорим за етническата близост. САЩ реално вече нямат нито една военна база на постсъветското пространство. Бързо бяха изтласкани и от енергоресурсите на Евразия.

В икономически план Кремъл може да разори без проблеми Грузия, Молдова, и, ако се наложи, Украйна.

По военното направление Москва може да предприеме по-нататъшни крачки към преобразуването на Шанхайската организация за сътрудничество в антинатовски отбранителен алианс, в ОПЕК с ядрено оръжие.

Но и това не е всичко. В борбата за каспийския нефт и газ САЩ вече са в губеща позиция. Нефтопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан е спорен не само в географско отношение, но и защото наличният нефт се оказва предварително обречена инвестиция.

Кремъл има и своят най-важен коз - неговият огромен ядрен потенциал, срещу който още 50 години САЩ няма да имат защита.

Засега Кремъл не прибягва към по-остри ответни мерки в по-големи мащаби, което ражда въпросът дали Путин правилно оценява ситуацията. Но ако САЩ продължават да унищожават Русия тя няма да има никакви терзания да се въздържа от такива крачки. Отговорът ще бъде или трети мандат на Путин или влизането на генералите в Кремъл.

Засега Русия търпи огромни геополитически вреди, нанасяни от САЩ. Особено опасна може да е третата вълна от разширението на НАТО и включването на Украйна. Явно е, че Буш работи на ръба на антируските провокации, което заплашва отношенията им с пълен разрив.

Вашингтон няма никакво време за изработка на нов политически курс. Не се забелязват и никакви усилия. Обратното. Буш вече играе на руска рулетка с Москва и в областта на ядрените оръжия.

Светът е пред ново разсъмване. Но над него е въпросът, колко близко е новата Студена война. И дали не сме на прага на ядрен Армагедон.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 136, September 2006
Какво ни очаква
Степента на нестабилността расте. Светът е на прага на Трета световна война, която може да бъде ядрена.Ще издържи ли Бъл...
    Кой, кога и защо върна "имотите"
Сделката на върхушката на БСП за "царските имоти" е позорна и престъпна. Даже аз, който съм свикнал с мръсотията като но...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com