Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Трагедията е, че не се връщат
Сашо Левов

Трудовата емиграция на българите все още не е национална трагедия. Трагедия обаче е липсата на желание и стимули за връщане на напусналите.

Българите тръгнаха по света, защото вярваха, че улиците там са павирани със злато. На място обаче се убедиха, че те въобще не са павирани и че именно те ще трябва да ги павират.

Това е стар анекдот от първата емиграция на българите в началото на миналия век към САЩ и Европа. Сега вицът има нов жесток смисъл с масовото напускане на най-способните, най-подготвени и перспективни млади българи, които заминават на Запад, за да оцелеят. Напускат родината, която не може да им осигури работа, хляб, семейство и бъдеще. Това е най-голямото престъпление на появилата се след 1990 г. "политическа класа", драма с дългосрочни и предвидими последици.

За други обаче това е естествено явление в интегрираща се Европа, което се изявява и при другите източноевропейски държави, влезли преди нас в ЕС. Премахването на ограниченията пред свободния избор на работно място е проблем на преговорите с Брюксел, където преобладава мнението, че най-добре е да бъде въведена свобода за българските работници, когато средното жизнено у нас и в ЕС се изравни, т.е. най-рано след 50 години. Откровеният цинизъм на някои страни от ЕС е очевиден, тъй като те се нуждаят от работната сила на Източна Европа заради стареенето на техните общества. Постигнатият компромис 2+3+2 реално е дискриминация и означава, че страните от ЕС ще отворят своите трудови пазари постепенно сл ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 Issue 137, October 2006
Има ли заплаха за Борисов от Йосич
Засилените мерки за охрана на софийския кмет и бивш главен секретар на МВР Бойко Борисов поставят на преден план няколко...
    Укриването на етническата престъпност ражда фашизъм
Опитите на политмаргинали да подклаждат социалното и етническо напрежение са не само опасни, но и унизителни. За онези, ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com