Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Укриването на етническата престъпност ражда фашизъм

Опитите на политмаргинали да подклаждат социалното и етническо напрежение са не само опасни, но и унизителни. За онези, към които са насочени, и за цялата нация. Няма значение на каква почва - етническа или битова, избухва поредното насилие.

Истина е, че в България след 1990 г. се натрупа огромен ресурс от недоволство, което най-често атакува онези, които нямат нищо общо с етническата престъпност. Още повече, че при циганското население тя е плод на срастването на държавата с мафията на стиковката на полицията като този процес получи интензивно развитие, когато Борисов беше главен секретар на МВР. Тогава престъпността заля гетото и излезе от него.

Действа обективна природа. На първо място е социалнопсихологическата катастрофа, която преживя България. След високата социална защитеност на българския цигански и турски етнос се появи напрежение, безизходица и чувство за ощетеност, които се проявяват като ненавист. На второ място е стресът от безсилието и липсата на перспектива.

България попадна в ситуация, в която не знае какво да предприеме. Но ситуацията е пределно ясна - вече не сме социалистическа държава и ако се прикрива етническата престъпност тя ще ражда ксенофобия и фашизъм. В НРБ нямаше проблеми в тази област, защото ги решаваше по различен начин - чрез идеологически и социални инструменти, чрез приобщаване и даване на шанс за аванс и излизане от гетото. Това беше постигнато в кратък период. На прага на 90-те години нямаше етническа престъпност.

Днес тя е ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 137, October 2006
Трагедията е, че не се връщат
Трудовата емиграция на българите все още не е национална трагедия. Трагедия обаче е липсата на желание и стимули за връщ...
    Картофената война между Полша и Германия продължава
Канцлерът Хелмут Кол беше наречен "зелев кочан" (kohl - на немски е зеле). За италианския премиер Берлускони пишеха, че ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com