Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Картофената война между Полша и Германия продължава
Зад нея се крият по-важни неща
Проф. Иван Добрев

Канцлерът Хелмут Кол беше наречен "зелев кочан" (kohl - на немски е зеле). За италианския премиер Берлускони пишеха, че е "глава на цвекло".

Европа ще запомни полският президент Лех Качински като "картофа". Това стана благодарение на неговата твърде емоционална реакция на сатиричния текст в лявото немско издание TAZ, публикуван на последната му страница. Двамата братя-близнаци Качински обаче се обидиха от шегите на немския автор Петер Келер. Стигна се до дипломатически скандал, който прерасна в картофена война между Берлин и Варшава, на чийто фон изплуваха стари териториални претенции и нови спорове за изселването на немците от Полша след войната.

Реакцията на двамата близнаци - Лех и Ярослав, придоби обхвата на международна афера. Президентът, под предлога на стомашни проблеми, отказа участието си в срещата на "ваймарския триъгълник", като по този начин обиди лидерите на Германия и Франция. Полското външно министерство настояваше за извинение от Берлин като сравни изданието TAZ с хитлерисктия Sturmer.

Че братята Качински не разбират от шега е известно отдавна. Остро реагират и на шегите в Полша. В политическите среди се знае, че всяка остра реакция на шеги ражда нови шеги и в крайна сметка губещи са политиците.

Така стана и с Качински. В отговор на искането му, TAZ се извини, но на ... картофа - че са го сравнили с полски политик.

След няколко дни за "полския картоф" Качински вече говореше цяла Европа. Смееха се не само в Германия, но и във Франция и Англия. ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 137, October 2006
Укриването на етническата престъпност ражда фашизъм
Опитите на политмаргинали да подклаждат социалното и етническо напрежение са не само опасни, но и унизителни. За онези, ...
    Италия — мафия тотална
Това досега не е било. Оказа се, че и кравите от Калабрия са в мафията. По-точно в нейния нов филиал, наречен агромафия....

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com